Now Reading:
Knjižnica i čitaonica Grada Preloga po drugi puta primila prestižnu međunarodnu nagradu za program „Gerilska edukacija za knjižničare“
Full Article 2 minutes read

Knjižnica i čitaonica Grada Preloga po drugi puta primila prestižnu međunarodnu nagradu za program „Gerilska edukacija za knjižničare“

Gradonačelnik Grada Preloga Ljubomir Kolarek primio je djelatnice Knjižnice i čitaonice Grada Preloga da bi im čestitao na međunarodnoj nagradi koju su primile u siječnju. Naime, preloška Knjižnica je 24. siječnja, simbolično na Međunarodni dan obrazovanja primila službenu potvrdu da je jedna od četiri ovogodišnje dobitnice vrijedne međunarodne nagrade.

Nagradu i priznanje Knjižnica je dobila na natječaju međunarodne organizacije EIFL (Electronic Information for Libraries) za svoj program „GEL – Gureilla Education for Librarians”. Riječ je o nagradi koja se dodjeljuje knjižnicama koje uspješnim uvođenjem informacijsko-komunikacijskih tehnologija poboljšavaju usluge u zemljama u razvoju i tranziciji. Nagrade se dodjeljuju javnim knjižnicama koje se bave jednim od tri važna globalna problema: sigurnost na internetu, aktivnosti protiv klimatskih promjena i digitalno uključivanje prisilno raseljenih populacija.

Nagrada je dodijeljena Knjižnici iz Preloga jer je potaknula obuku o sigurnosti na internetu u zajednicama diljem zemlje putem svojeg programa pod nazivom „Gerilska edukacija za knjižničare“. GEL program obuke o sigurnosti na internetu za knjižničare temelji se na jakoj komponenti obuke predavača koja omogućava knjižničarima daljnje prenošenje znanja zajednicama u kojima djeluju.

Koncept spomenutog programa razvila je ravnateljica Maja Lesinger koja ga ujedno i provodi uz pomoć knjižničarske tehničarke Dominike Lukačić – Murković.

Knjižnica i čitaonica Grada Preloga mala je knjižnica, s tek dvije knjižničarke, koja pokriva područje Preloga i okolice, a već je jednom dobila nagradu organizacije EIFL i to 2020. godine za program financijske i informatičke pismenosti za djecu vrtićke dobi.

Djelatnice Knjižnice su za svoj trud i kvalitetan dugogodišnji rad nagrađene novim naknadama te su sukladno tome potpisani i novi ankesi ugovora o radu. Zbog povećanog opsega poslova i broja korisnika te članova Knjižnice, odobren je i ravnateljičin zahtjev za dopunom radnog vremena već zaposlene knjižničarske tehničarke.

Gradonačelnik Kolarek i ovom je prilikom naglasio veliko zadovoljstvo i ponos radom Knjižnice i čitaonice Grada Preloga te čestitao ravnateljici Maji Lesinger na zasluženim nagradama.

sjever.hr/prelog.hr
04.03.2024.

Input your search keywords and press Enter.