Now Reading:
U Loboru održana 28. Smotra dječjeg folklora Krapinsko-zagorske županije – Načelnica Jembrih: Bilo je predivno gledati djecu koja njeguju našu baštinu i kulturu, čuvaju našu povijest
Full Article 3 minutes read

U Loboru održana 28. Smotra dječjeg folklora Krapinsko-zagorske županije – Načelnica Jembrih: Bilo je predivno gledati djecu koja njeguju našu baštinu i kulturu, čuvaju našu povijest

Čak 11 dječjih folklornih skupina nastupilo je ove subote na 28. Smotri dječjeg folklora Krapinsko-zagorske županije održanoj u Loboru, a Dom kulture bio je pretijesan za sve one koji su željeli vidjeti što znaju mališani.

Na smotri su sudjelovali predstavnici KUD-a Lobor, KUD-a „Ljudevit Gaj“ Mače, KUD-a Belec, KUD-a Golubovec, KUD-a „Lovro Ježek“ Marija Bistrica, KUD-a „Laz“ Laz Bistrički, KUD-a Sveti Križ Začretje, KUD-a „Sloga“ Veliko Trgovišće, KUD-a „Zlatko Baloković“ Krapinske Toplice i KUD-a „Horvatska“ Velika Horvatska te dječja folklorna grupa iz Osnovne škole Petrovsko. Djeca su se predstavila sa 17 koreografija.

Smotru je organizirala Zajednica amaterskih kulturno-umjetničkih udruga Krapinsko-zagorske županije, u suradnji s KUD-om Lobor, a selektor je bio Goran Knežević, veliki hrvatski folklorist, koreograf, voditelj, predavač, istraživač, publicist, organizator i producent na području primjene hrvatskih folklornih tradicija, ujedno i inicijator osnivanja folklornih udruga za djecu i mlade.

-Zamislite kada gledate dva sata dječjeg folklora i uživate. Uredno, primjereno i super organizirano, uz ispunjeno gledalište. Poslije okrugli stol, pa domaći kolači, sokovi i osmijeh. Hvala voditeljima i organizatoru KUD-u Lobor koji su se stvarno potrudili da sve bude na visokoj razini – istaknuo je Knežević.

Zadovoljna je i predsjednica KUD-a Lobor Marija Rihtarić koja je naglasila da je ove godine bilo gotovo dvostruko više sudionika nego lani.

-Ukupno je bilo 496 sudionika, a dvorana je bila dupkom puna od početka do kraja smotre. Budućnost hrvatskog folklora sigurno je u dobrim rukama, a to pokazuje ne samo smotra dječjeg folklora naše, nego i ostalih županija. Žao nam je što nisu svi koji su to htjeli mogli gledati smotru, ali bilo je veselo, svi su zadovoljni i to je ipak potvrda da je riječ o dobro organiziranoj i uspješnoj smotri – kazala je Rihrarić.

Smotru je otvorila zamjenica krapinsko-zagorskog župana Jasna Petek, a okupljene je na početku pozdravila i načelnica Općine Lobor i saborska zastupnica Ljubica Jembrih.

-Drago mi je što je upravo naš KUD bio suorganizator i domaćin ove smotre i što se u Lobor opet slilo toliko djece koja s radošću drže do hrvatskog folklora, ključnog dijela njihovog identiteta. Na taj način djeca njeguju našu baštinu i kulturu, čuvaju našu povijest i to je za svaku pohvalu. Predivno je bilo vidjeti što su naučili i kako su se tome ozbiljno posvetili, a ozarena lica roditelja i ostalih posjetitelja te veliki pljesak koji su od publike dobili svi koji su sudjelovali pokazali su da to što rade, rade odlično, s ljubavlju i ponosom – rekla je načelnica Jembrih.

Kao i uvijek dosad, smotra je bila natjecateljskog karaktera, a tko je bio najuspješniji znat će se kroz nekoliko dana.

sjever.hr
03.03.2024.

Input your search keywords and press Enter.