Now Reading:
Neobično topla zima zbunila i ptice selice: prva bijela roda već je sletjela u Kotoribu
Full Article 3 minutes read

Neobično topla zima zbunila i ptice selice: prva bijela roda već je sletjela u Kotoribu

Neuobičajeno rano, bijele rode počele su se vraćati u naše krajeve. Naime, prema dojavi komunalne radnice Josipe Dornik, prva bijela roda sletjela je u Kotoribu u srijedu, 18. veljače. Bijela dugonoga ljepotica uočena je u gnijezdu nedaleko kotoripske crkve.

– Vjerojatno su klimatske promjene i tople zime razlog zašto su se bijele rode ove godine neuobičajeno brzo počele vraćati u naše krajeve – rekao je Antonio Krušelj, čuvar prirode iz „Međimurske prirode” – Javne ustanove za zaštitu prirode Međimurske županije.

Prvu kotoripsku rodu dočekalo je manjim dijelom oštećeno gnijezdo.

– Vjerojatno zbog vjetra i kiše ili drugih nepovoljnih atmosferilija. U dogovoru s Elektrom Čakovec, s kojom se u suradnji vodi briga o gnijezdima roda na području Međimurske županije, zaključeno je da će se gnijezdo ostaviti u stanju kakvom je. Pretpostavlja se da će roda sama dograditi dio oštećenog gnijezda te tako pripremiti i osigurati dom za svoje buduće potomstvo – dodao je Krušelj.

Iako prva lasta, a u ovom slučaju prva roda, ne čini proljeće, vremenske prilike koje nas prate daju nam za pravo da o proljeću već naveliko razmišljamo. S jutarnjim temperaturama koje su daleko od nule, nepostojanjem uvjeta za stvaranje mraza i dnevnim maksimalcima iznad 15 stupnjeva Celzijevih, nitko više ni ne pomišlja da smo kalendarski još uvijek u zimskim mjesecima.

A povratak prve rode odmah je na noge podigao stanovnike Međimurja i djelatnike „Međimurske prirode”. Naime, u Međimurju se već duži niz godina provode aktivnosti vezane uz evidentiranje aktivnih gnijezda, brojanje jedinki, prstenovanje mladih ptića i kasnije praćenje migracija.

Tijekom proljeća kada se već sve rode vrate u Međimurje, aktivno je 30-ak gnijezda i to u naseljima diljem županije: Zebanec, Sveti Martin na Muri, Mursko Središće, Podturen, Novakovec, Dekanovec, Domašinec, Gardinovec, Palovec, Palinovec, Hodošan, Draškovec, Donji Vidovec, Kotoriba, Totovec, Vularija, Gornji Hraščan, Nedelišće, Ferketinec, Mala Subotica i Goričan. U velikoj većini njih nađu se i mladi ptići.

A kako se ništa ne prepušta slučaju, tijekom sezone gnijezda se obilaze po nekoliko puta. Osim dva obilaska tijekom razdoblja gniježđenja koji obavljaju stručni djelatnici i čuvarska služba, djelatnici „Međimurske prirode” u trećem obilasku zajedno s ovlaštenim prstenovačem rade prstenovanje mladih roda.

Prstenovanje ptica je metoda istraživanja kojom se obilježavaju mlade ptice posebnim prstenima radi proučavanja njihovih selidbi i načina života. Prsteni, aluminijski i plastični, s oznakom ustanove koja obavlja prstenovanje i serijskim brojem kombinacije slova i brojki, pričvršćuju se na po jednu nogu ptice. Prstenovanje je kao znanstvenu metodu uveo 1899. danski profesor Hans Christian Cornelius Mortensen. U Hrvatskoj je prstenovanje započeto 1910. godine, a upravo su bijele rode zajedno s lastavicama bila prve prstenovane ptice.

Bijele rode prstenuju se dok su ptići još u gnijezdu, a ovlašteni prstenovači postupaju s pticama vrlo obzirno da nakon prstenovanja ne bi bile ozlijeđene.

A uz Kotoribu i bijele rode veže se nekoliko zanimljivosti. Naime, Općina Kotoriba je 2019. godinu proglasila Godinom bijele rode, a dvije godine zaredom u Kotoribi su zabilježena rodina gnijezda s najviše mladunaca u Međimurju, čak pet ptića u jednom gnijezdu.

Foto: JU “Međimurska priroda”
rp/sjever.hr
03.03.2024.

Input your search keywords and press Enter.