Now Reading:
Kreće uređenje rekreacijske zone u Dravskoj park šumi: Uredit će se obala, u šumi će niknuti šumski trgovi i staze s urbanom opremom, „Špica” s umjetničkim skulpturama…
Full Article 5 minutes read

Kreće uređenje rekreacijske zone u Dravskoj park šumi: Uredit će se obala, u šumi će niknuti šumski trgovi i staze s urbanom opremom, „Špica” s umjetničkim skulpturama…

Kao što je najavljeno još prošle godine, Grad Varaždin ovih dana kreće s uređenjem velike rekreacijske zone u Dravskoj park šumi. Riječ je o projektu službenog naziva InterACT Green za koji je Grad Varaždin dobio novac iz Europske urbane inicijative, novog programa Europske komisije za sufinanciranje projekata iz područja zaštite okoliša i urbane regeneracije.

Podsjetimo, ukupna vrijednost projekta je 5,1 milijun eura, pri čemu je iz Europske urbane inicijative dobiveno 80 posto iznosa. Od tog odobrenog iznosa sufinanciranja projekta, Gradu Varaždinu je za provedbu projektnih aktivnosti izravno dodijeljeno 2.955.574,40 eura, odnosno 71,5 posto, dok se preostala vrijednost odobrenog iznosa sufinanciranja razmjerno raspoređuje između projektnih partnera.

Partneri na projektu su Grad Ludbreg, Fakultet organizacije i informatike Varaždin, Hrvatski šumarski institut, Javna ustanova „Priroda“ Varaždinske županije i Turistička zajednica Grada Varaždina. Projekt će se provoditi tri i pol godine.

Četiri teme

S obzirom na to da su građani primijetili da je u Dravskoj park šumi počelo rušenje stabala, ističući pritom brigu o tome da će biti porušeno previše stabala, poslali smo upit Gradu Varaždinu kako bismo doznali na koji će se način revitalizirati šuma, što će sve ondje biti posađeno, koji sadržaji za građane će biti postavljeni i na što će se sve paziti prilikom uređenja rekreacijske zone kako se ne bi narušavao sklad tamošnjeg ekosustava.

Kako navode iz Grada, Upravnog odjela za gospodarske djelatnosti, revitalizacija urbane šume provodit će se kroz četiri teme koje uključuju: obalu (riječnu rivu), šumske trgove i staze s urbanom opremom, „Špicu“ s umjetničkim skulpturama te promatračnicu, putokaze i ograde, no o svemu će se sa svojim mišljenjem i prijedlozima moći oglasiti i građani.

– U fazi projektiranja, kroz proces participacije, u prostorna rješenja ugradit će se javne potrebe uz korištenje najnovijih dostignuća u krajobraznoj arhitekturi, a sve u skladu s Novim europskim Bauhausom. Proces vođenih participativnih radionica s građanima prethodit će fazi projektiranja, revitalizaciji i definiranju sadržaja koji će građanima biti na raspolaganju. Izradit će se idejna i izvedbena projektna rješenja za svaku od lokacija – rekli su iz Grada i objasnili da će se regeneracija šume temeljiti na zdravstvenoj procjeni šume:

– Procjena ekosustava provodit će se zajedno s analizom bioraznolikosti tla i grmlja, a za potrebe regeneracije izradit će se stručne studije procjene zdravstvenog stanja, program obnove šume, procjena zdravstvenog stanja stabala bijele topole, analiza bioraznolikosti grmova i prizemnog sloja biljaka s naglaskom na Natura 2000 vrste.

Na pitanje o tome što će sve biti novo posađeno na tim mjestima, iz Grada navode da se radi o šumi u vlasništvu Republike Hrvatske kojom gospodare Hrvatske šume te da Grad tu nema nadležnosti i trenutno, očito, ni informacija o navedenom. Hrvatske šume, dodaju, svoje aktivnosti provode temeljem Programa gospodarenja gospodarskom jedinicom Park šume grada Varaždina.

Sadržaji

Što se tiče sadržaja koji će građanima biti na raspolaganju, iz Grada navode da je planirano više investicija na cjelokupnom području Dravske park šume.

– Na području između cestovnog i pješačkog mosta (riječna riva), planirani su sljedeći sadržaji i aktivnosti: šetnica, pješačka/biciklistička staza dostupna i za invalide i roditelje s dječjim kolicima, prostori za sjedenje, tzv. „dnevni boravci”, proširenje zelenila kao produžetka šume te drugi sadržaji odabrani kao potrebni u procesima sudjelovanja javnosti. Unutar šume planirano je uređenje šumskih „trgova“ i staza. Postavit će se putokazi za sigurnost posjetitelja, ali i s turističkim informacijama s modernim elementima. Dravska „Špica“ uredit će se na način da se zadrže sve ambijentalne vrijednosti, a ovom prostoru da dodatnu vrijednost kroz jednostavan, ali kvalitetan dizajn – doznajemo.

Dodaje se da će investicija uključivati redizajn u smislu regeneracije pješačkih staza i stvaranja novih mjesta za sjedenje, uz ambijentalnu rasvjetu i urbanu opremu te umjetničke intervencije. U svim investicijama vodit će se računa o odabiru materijala prema načelima održivosti, prirodnosti, umjetnosti i prilagodljivosti prostoru.

– Prostor Dravske šume je pod višestrukom zaštitom: Hrvatska-Mađarska Mura-Drava-Dunav rezervat biosfere, Regionalni park Mura Drava, zaštićena Park šuma i botanički spomenik prirode. Projektom se ne narušava sklad ekosustava, a prilikom implementacije vodit će se računa o usklađenosti sa svim važećim regulativama – ističu iz Grada i navode da će projektni partner Javna ustanova „Priroda” Varaždinske županije osiguravati stručno praćenje projekta.

Osim toga, dodajmo da je jedan od ključnih temelja projekta i inovativni koncept u obliku IT platforme koji kao partner na projektu razvija Fakultet organizacije i informatike Varaždin. Platforma će omogućiti digitalno interdisciplinarno upravljanje Park šumom, objedinjeno u jedno korisničko sučelje.

– Platforma će građanima koji žele posjetiti Dravsku park šumu pružati informacije o šumi, novostima i događanjima, edukativne resurse, interaktivne karte, a Gradu Varaždinu će omogućiti upravljanje podacima i analizu za upravljačke odluke, praćenje stanja okoliša putem senzora za temperaturu, kvalitetu zraka i tla, komunikaciju, upravljanje među svim relevantnim dionicima parka, planiranje i održavanje, GIS interaktivne karte te upravljanje posjetiteljima – rekli su zaključno iz Grada Varaždina.

foto: arhiva
mlpetrinjak/sjever.hr
03.03.2024.

Input your search keywords and press Enter.