Now Reading:
Stižu nova pravila EU-a o kratkoročnom najmu, evo na što se sve trebaju prilagoditi hrvatski iznajmljivače
Full Article 2 minutes read

Stižu nova pravila EU-a o kratkoročnom najmu, evo na što se sve trebaju prilagoditi hrvatski iznajmljivače

stanovi

Europska unija napokon se planira pozabaviti s problemom kratkotrajnog najma nekretnina, jer se pokazalo da ovakva praksa izrazito negativno utječe na život lokalnog stanovništva, povećava cijenu najma i smanjuje dostupnost slobodnih stanova, posebno u turističkim središtima.

I dok kratkoročno iznajmljivanje vlasnicima nekretnina donosi znatnu zaradu, takvi stanovi ipak veći dio godine zjape prazni. S druge strane, mnoge mlade osobe i obitelji ne mogu naći stanove za dugoročno iznajmljivanje.

– Kapital pobjeđuje demografiju jer je isplativije iznajmljivati kratkoročno. To je u redu ako je takvo iznajmljivanje pravi obiteljski smještaj, ali ako je netko napravio zgradu sa stanovima, a onda ih sve prenamijenio u apartmane, onda se tu trebamo drugačije postaviti i za takvu apartmanizaciju naplaćivati veće namete’, komentirao je – komentirao je za tportal Mato Franković, gradonačelnik Dubrovnika u kojem je ovaj problem itekako izražen.

Stoga su eurozastupnici ovaj tjedan na plenarnoj sjednici Europskog parlamenta u Strasbourgu podržali uredbu kojom će se uskladiti zahtjevi o načinu prikupljanja i dijeljenju podataka vezanih uz kratkoročni najam. Pravila imaju cilj otkriti stvarni učinak usluga kratkoročnog najma i omogućiti lokalnim vlastima da kao odgovor razviju odgovarajuće politike.

Prije stupanja na snagu nove uredbe Europskog parlamenta o kratkoročnom najmu, treba ga potvrditi i Vijeće, a nakon toga države članice EU-a imaju 24 mjeseca za njegovu provedbu.

Nove mjere uključuju registraciju domaćina na internetu za kratkoročni najam nekretnina u zemljama EU-a kojima je to potrebno, a nakon toga domaćin dobiva registracijski broj koji će mu omogućiti iznajmljivanje nekretnine. Olakšat će se time njihova identifikacija, ali i provjera informacija o njima kod nadležnih tijela.

S druge strane, domaćinima se osigurava veća sigurnost za korisnike jer će nadležna tijela ukloniti objekte koji nisu u skladu s pravilima, a po potrebi izreći i novčane kazne platformama.

– Jako je osjetljivo dirati u tu vrstu turizma kod nas. To je slobodno tržište i treba pustiti ljudima da se bore. Jadranska Hrvatska je među pet, šest regija u Europi po broju turista i noćenja putem online platformi. Idemo uzlaznom putanjom. Povećan broj smještaja prati i povećan broj turista i sada je pitanje želimo li smanjiti broj turista jer time istovremeno ograničavamo slobodu ljudi – komentirala je za tportal trendove turistička konzultantica Martina Nimac Kalcina.

Foto: ilustracija
sjever.hr/tportal.hr
01.03.2024.

Input your search keywords and press Enter.