Now Reading:
Grad Krapina potpisao Kolektivni ugovor za zaposlenike Dječjeg vrtića Gustav Krklec, gradonačelnik: Ovo je zahvala svim djelatnicima dječjeg vrtića
Full Article 5 minutes read

Grad Krapina potpisao Kolektivni ugovor za zaposlenike Dječjeg vrtića Gustav Krklec, gradonačelnik: Ovo je zahvala svim djelatnicima dječjeg vrtića

Gradonačelnik Grada Krapine i saborski zastupnik Zoran Gregurović u petak je sa predsjednicom Sindikata radnika u predškolskom odgoju i obrazovanju Hrvatske, Iskrom Vostrel Prpić potpisao Kolektivni ugovor za zaposlenike Dječjeg vrtića Gustav Krklec Krapina.

Tom je prilikom Vostrel Prpić istaknula kako je Kolektivni ugovor jedna najviša razina socijalnog dijaloga.

– Osnivač vrtića i radnici vrtića funkcioniraju na način da je razumijevanje na jednoj najvišoj razini, gdje se poštuju i osnovni zakoni, što bi trebalo biti neupitno, ali se dogovaraju i dodatne specifičnosti struke – rekla je Vostrel Pripić te pohvalila Grad Krapinu na kontinuiranom ulaganju.

– Ovo bi trebao biti poziv našim budućim radnicima u vrtiću, budućim djelatnicima, ne samo odgojiteljima nego svim strukturama. Mislim da smo ovim Kolektivnim ugovorom postigli kvalitetan dogovor, jedan dobar ugovor za dalje. Nikad nije kraj. Mi ćemo ponovno doći, kucati na vrata, ali biti jedan pravi socijalni partner i osluškivati mogućnosti grada Krapine – poručila je Vostrel Prpić.

Ujedno se osvrnula i na stanje predškolskog odgoja na području Zagorja, istaknuvši kako ovdje nemaju problema s kvalitetom i nerazumijevanjem, dok problem s modelom financiranja imaju na razini Hrvatske.

– Predškolski odgoj jest skup sustav i propisan je najbolje za dijete, ali kada je dijete u pitanju, ne smijemo govoriti o skupoći. Ovim kolektivnim ugovorom dogovorili smo maksimalnu plaću koja se isplaćuje u sustavu škola, što dosad nismo imali i od danas, djelatnici dječjeg vrtića, imaju sve što imaju djelatnici u školama, a imamo dodatno dogovorena i specifična prava – rekla je Vostrel Prpić.

Zadovoljstvo potpisanim ugovorom istaknuo je gradonačelnik Gregurović rekavši kako kako su pregovori bili korektni i na jednoj visokoj razini.

– Uspjeli smo dogovoriti bez ikakvih trzavica sve ono što je važno za sve zaposlenike i djelatnike gradskog Dječjeg vrtića Gustav Krklec – rekao je gradonačelnik navodeći kako su u Kolektivnom ugovoru navedena i sva prava koja su na razini gradske uprave i ostalih gradskih ustanova.

– Ni jedna ustanova nije u boljoj ili lošijoj poziciji. Mislim da je to ono što je najvažnije. Mogu reći da značajna sredstva iz gradskog Proračuna ulažemo u predškolski odgoj, imamo djecu i u privatnim dječjim vrtićima kao i obrtima dadilja – rekao je gradonačelnik Gregurović te istaknuo kako, iako je djece sve manje, postoji sve veća potreba za predškolskim odgojem jer sve veći broj roditelja radi.

Dodajmo da je prije nekoliko godina u postojećem vrtiću dograđen prostor za dvije odgojne skupine, a trenutno je u izradi glavni izvedbeni projekt za novi dječji vrtić za koji gradonačelnik Gregurović kaže da se nada da će dobiti građevinsku dozvolu za mjesec do dva, čime bi odmah krenuli u raspisivanje natječaja za izgradnju vrtića.

– U današnje vrijeme mogu reći, kao roditelj troje djece, imati povjerenje u jednu takvu ustanovu, imati povjerenje u odgojitelje koji na neki način provode vrijeme sa našom djecom, je najvažnije. Stoga i taj kolektivni ugovor od strane Grada je zahvala svima kojima to nije samo posao nego im je poziv i ulažu u sebe, da bi brinuli i odgajali na neki način i našu djecu u to vrijeme kad smo mi, roditelji, na poslu – rekao je gradonačelnik te ujedno istaknuo kako su u vrtiću zaposlena dva logopeda koje mogu koristit sva djeca s gradskog područja, ne samo ona koja pohađaju gradski vrtić.

Dodajmo da gradski vrtić trenutno ima 200-tinjak djece, dok se još njih 170 sufinancira u privatnim dječjim vrtićima ili obrtima.

Novi vrtić imat će kapacitet 168 djece, odnosno deset odgojno-obrazovnih skupina te smatram da će se sve potrebe zadovoljiti. Inače, bio bih sretan kada bi imali sve više djece i kada bi morali razmišljati i o dodatnim kapacitetima – rekao je gradonačelnik.

Potpisivanju Kolektivnog ugovora nazočila je i ravnateljica Dječjeg vrtića Gustav Krklec, Ksenija Ostojić, koja je pohvalila te napomenula kako Grad uistinu vodi brigu o primjeni zakonskih koeficijenata, Zakonom propisano na nivou svih gradskih službi.

– Vjerujem da ovi novi koeficijenti koji će biti, da će gradonačelnik voditi brigu o tome. Zadovoljstvo roditelja i djece je načinom rada naše odgojno-obrazovne ustanove. To su kvalitetno osposobljeni stručni djelatnici koji svakodnevno s punom pažnjom, brigom, stručnošću i povjerenjem rade sa djecom koja su smještena kod nas – rekla je ravnateljica te zahvalila svima koji su sudjelovali u pregovaranju i dogovoru.

– Vjerujem da će svi zaposlenici biti još zadovoljniji, da će s još većom radošću i veseljem dolaziti na posao jer materijalna prava važna su za svakoga tko je u radnom odnosu. Hvala i Sindikatu i našem gradonačelniku Greguroviću – rekla je ravnateljica.

sjever.hr

01.03.2024.

Input your search keywords and press Enter.