Now Reading:
Dom zdravlja i Zavod za hitnu medicinu Krapinsko-zagorske županije među najboljima u Hrvatskoj; Uskoro novi prostori za Zavod za hitnu medicinu u Krapini
Full Article 6 minutes read

Dom zdravlja i Zavod za hitnu medicinu Krapinsko-zagorske županije među najboljima u Hrvatskoj; Uskoro novi prostori za Zavod za hitnu medicinu u Krapini

U Poslovno-tehnološkom inkubatoru Krapinsko-zagorske županije u petak je održana press konferencija na temu rada Doma zdravlja i Zavoda za hitnu medicinu Krapinsko-zagorske županije u 2023. godini, ali i s osvrtom na planove za 2024. godinu.

Na samom početku konferencije krapinsko-zagorski župan Željko Kolar je istaknuo kako je Hitna služba vrlo specifična i najmlađa po broju doktorica i doktora koji tamo rade.

-Hitna služba Krapinsko-zagorske županije prepoznata je kao top tri hitne u Republici Hrvatskoj i studenti šeste godine medicine kada biraju mjesto praske, prva opcija im je naša hitna služba – naglasio je župan.

Kako bi unaprijedili Hitnu službu u Krapinsko-zagorskoj županiji, u pripremi je novi dom odnosno nova zgrada Hitne koja će biti u Krapini. Projekt i dokumentacija ide prema svojem kraju i do kraja 6. mjeseca građevinska dozvola biti će spremna.

-Nakon toga pratit ćemo EU natječaje na koje bismo mogli prijaviti kako bi lakše isfinancirali Dom, ali će i Županija osigurati dio vlastitih sredstava. Siguran sam da će do kraja 2026. godine Zavod za hitnu medicinu biti u novim prostorima.

Što se tiče Doma zdravlja, župan je kazao kako on odlično funkcionira, ali je veliki nedostatak, ne samo u Krapinsko-zagorskoj županiji, nego u čitavoj Hrvatskoj, doktora obiteljske medicine i na tome se mora intenzivno raditi. Dodao je župan još kako trenutno u Krapinsko-zagorskoj županiji nedostaje 5 liječnika obiteljske medicine, ali se nada kako će se to u ovoj godini riješiti s obzirom na završetak specijalizacija.

I zamjenica župana Jasna Petek je istaknula kako su važni stručnost, dostupnost i brzina dolaska hitne medicinske službe, a u Krapinsko-zagorskoj županiji je jedna od najbolje organiziranih i najbolje posloženih Zavoda za hitnu medicinu u Hrvatskoj.

-Novi Zakon o zdravstvenoj zaštiti prepoznao je važnost i ulogu primarne zdravstvene zaštite, novi prijedlog Mreže isto tako, i ono što me posebno veseli je da se ponovo neke usluge vraćaju na razinu primarne zdravstvene zaštite, u domove zdravlja, gdje i trebaju biti. To znači puno važniju, bolju i kvalitetniju zdravstvenu zaštitu za naše stanovnike – dodala je zamjenica Petek.

Nada Dogan, ravnateljica Doma zdravlja Krapinsko-zagorske županije na početku izlaganja rezultata za 2023. godinu naglasila je kako je Dom zdravlja Krapinsko-zagorske županije sa svojim radom započeo 1. travnja 2003. godine. Danas u sklopu Doma zdravlja djeluje 34 tima obiteljske medicine, 4 tima predškolske zdravstvene zaštite, 17 timova stomatološke zdravstvene zaštite, 25 patronažnih sestara, 16 timova sanitetskog prijevoza, 8 timova zdravstvene zaštite žena, 5 timova laboratorijske dijagnostike, 1 koordinator i mobilni palijativni tim. U specijalističko- konzilijarnoj zdravstvenoj zaštiti je 1 tim neurologije i neuro. dijagnostike, 1 tim psihijatrije, 2 tima fizikalne med. i reumatologije, 1 tim radiologije i ultrazvuka, 1 tim interne medicine i 1 tim oftalmologije koji je radio do 31.05.2023.

-Planirani su prihodi i rashodi u iznosu od 11,2 milijuna eura te je ostvaren višak prihoda nad rashodima u iznosu od 55,7 tisuća eura – kazala je ravnateljica Dogan dodavši kako trenutno u Domu zdravlja je zaposleno 341 osoba – 260 zdravstvenih, 81 nezdravstveni (35 nezdravstvenih radnika raspoređeni su u sanitetsku djelatnost- vozači) s prosječnom neto plaćom od 1.212 eura.

Dom zdravlja KZŽ koristi sredstva iz EU projekata tako nastavlja projekt Specijalističko usavršavanje doktora medicine u Domu zdravlja Krapinsko-zagorske županije u kojemu su trenutno 4 specijalizacije ukupne vrijednosti 10,5 milijuna kuna.

-U 2023. godini imali smo 8 specijalizacija usavršavanja doktora medicine ukupne vrijednosti 1,4 milijun eura, a i dvije specijalizantice iz pedijatrije i jedna iz radiologije svoju specijalizaciju su završile prošle godine – istaknula je Dogan.

-U 2024. godini kroz Program podrške brdsko-planinskim područjima energetski ćemo obnoviti ambulantu u Novom Golubovcu vrijednosti nešto manje od 100 tisuća eura, a kroz Program podrške regionalnom razvoju energetski ćemo obnoviti i ambulantu u Pregradi u vrijednosti 153 tisuće eura – rekla je ravnateljica i dodala kako osim ovih ulaganja ulažu i u nabavu vozila, pa su u prošloj godini nabavili dva patronažna vozila, nabavili su novi namještaj te u medicinsku i laboratorijsku opremu.

Decentraliziranim sredstvima u prošloj godinu su opremili stomatološku jedinicu za ordinaciju u Konjščini i ginekološkim UZV-om za ordinaciju u Krapini, a obavili su i 9 256 sanitetska prijevoza za 26 303 pacijenta te je prijeđeno 1 201 700 km.

Dom zdravlja Krapinsko-zagorske županije prvi je Dom zdravlja koji je organizirao Sajam zdravlja u Hrvatskoj, nakon kojega su počeli i u ostalim dijelovima Hrvatske obilježavati Sajam zdravlja.

-Od planova za 2024. godinu najznačajnija je uspostava psihološke djelatnosti koja je s radom započela 15. veljače sa svojom dispanzerima u Krapini, Oroslavju i Bedekovčini. Ono što je bitno je to da pacijentima ne treba uputnica, dovoljno je nazvati i rezervirati termin – završila je ravnateljica Doma zdravlja Nada Dogan.

Ravnatelj Hitne medicinske službe Krapinsko-zagorske županije Krešimir Božić je istaknuo kako djeluju na osam lokacija, a Županija je u prošloj godini financirala rad četiri tima s 452 tisuće eura.

-Prošle godine na broj 194 zaprimili smo 33.290 poziva, što znači da je svaki četvrti stanovnik naše županije okrenuo taj ili broj 112, obradili 22.313 pacijenata, a od prijema poziva do dolaska k pacijentu u prosjeku nam je trebalo 15 minuta. Imali smo i 14.371 intervenciju na terenu, a u prostoru za reanimaciju obradili smo 7.942 pacijenta. Naša vozila prešla su 600.00 kilometara, a prosječna starost voznog parka je pet godina – nabrojao je Božić.

Ukupni prihodi Hitne iznosili su 5,5 milijuna eura, a rashodi i izdaci 5,8 milijuna eura, što je ravnatelj Božić objasnio kao raskorakom između prihoda i troškova koji su nastali i to iz razloga jer su prošle godine imali četiri EU projekta za koje je nastao trošak i za koje su poslali zahtjeve za nadoknadu sredstava u iznosu od 200 tisuća eura.

Za ulaganja u prošloj godini Božić je kazao kako su iznosila milijun eura od čega se najviše odnosilo na financiranje timova u Klanjcu i Konjščini, a nabavljena su i tri vozila.

-U tijeku su nam četiri EU projekta vrijednosti gotovo 1,3 milijuna kuna, četiri liječnička specijaliziramo preko EU projekata, osam medicinskih sestara, a ono što me posebno veseli je projekt za izradu projektno-tehničke dokumentacije za izgradnju zgrade sjedišta Zavoda za hitnu medicinu, u vrijednosti 140.000 eura – izjavio je ravnatelj Božić.

Što donosi ova godina?

U novoj mreži hitne medicine nedavno su u Zaboku pustili u rad dodatnih pet timova hitne medicinske službe. Od 2017. KZŽ financira rad naših timova u Klanjcu i Konjščini i na taj način omogućava svim žiteljima županije jednake šanse za preživljavanje. To je prepoznato od strane Ministarstva i HZZM, a nakon upornog pisanja i Zavoda za Hitnu medicinu i Krapinsko-zagorske županije, takvo financiranje sada je prešlo na HZZO.

msopek/sjever.hr 01.03.2024.

Input your search keywords and press Enter.