Now Reading:
„Centar svijeta” postaje centar sportske rekreacije na otvorenom: u Ludbregu počinje „Welcome Spring festival“
Full Article 4 minutes read

„Centar svijeta” postaje centar sportske rekreacije na otvorenom: u Ludbregu počinje „Welcome Spring festival“

Već četvrtu godinu zaredom grad Ludbreg poznat kao „Centar svijeta“ i njegova okolica zovu proljeće i postaju jedno od središta rekreacije, aktivnog života i boravka u prirodi. A za to je zaslužan „Welcome Spring festival“ koji će kroz četiri vikenda u ožujku okupiti zaljubljenike u sport i boravak na otvorenom.

Ludbreg sa svojom okolicom postaje mjesto niza uzbudljivih, zanimljivih i inspirativnih događanja na otvorenom. A prvo u nizu na raspored je ove subote, 2. ožujka, pod nazivom „Watermark kayak race”.

Ovaj događaj ponovno vraća veslanje u samo središte centra svijeta. Veslat će se u tri glavne kategorije, a doživljaj utrke koja spaja ljepote prirode i gradske ljepote Ludbrega jedinstveno je proljetno iskustvo.

– Ove subote s početkom u 11 sati započinje ovogodišnje prvo festivalsko događanje. Start je kod mosta na Otoku mladosti, a očekuje nas četrdesetak natjecatelja. Pretežno su to mlađe kategorije, a veseli nas da se redovito odazivaju i lokalni kajakaši. Upravo zbog duge tradicije kajaka u Ludbregu i krenuli smo s organizacijom ovog događaja – rekao je Bruno Radotić, jedan od organizatora Festivala.

Nedjelja je pak rezervirana za planinarenje.

Dio „Welcome Spring festivala” je i tradicionalni planinarski pohod koji sudionike vodi na pješačku avanturu od planinarskog doma na Kalniku do centra svijeta u Ludbregu. Put vodi kroz predivnu kalničku prirodu, preko povijesnih atrakcija: partizanskih bolnica Stupe te bolnica Gabrinovec, koje su renovirane u mini muzej. Nakon 28 kilometara stiže se u Ludbreg.

– Ovo je 4. planinarski pohod od Kalnika prema Ludbregu. Okupljanje je u Ludbregu na Otoku mladosti odakle nas autobus vozi prema Kalniku. Od Kalnika pješke krećemo natrag prema Ludbregu. Pohod će trajati kojih 9 sati s pauzama. Veća pauza bit će u Gabrinovcu kod partizanskih bolnica gdje će nas dočekati kolege iz udruge antifašista koji će pripremiti malu zakusku i provesti nas kroz povijesne atrakcije. U Ludbreg dolazimo oko 17 sati i tu nas na Otoku mladosti, pod šatorom, očekuje jelo i druženje. Staza je uređena i nije tehnički zahtjevna – rekao je Ivan Havaić, potpredsjednik Planinarskog društva Ludbreg koje je glavni organizator ovog događaja.

Istoga dana, u nedjelju 3. ožujka, održat će se dječji planinarski pohod koji je zanimljiv, zabavan i izazovan baš kao i onaj za odrasle, ali na razini prilagođenoj djeci školske dobi (od prvog do četvrtog razreda). Planinarska dionica duga je desetak kilometara, a mali planinari će je proći uz stručno vodstvo, da bi, uz boravak na otvorenom i rekreaciju, ponešto naučili o planinarenju i prirodi.

Pojedinačno najpopularnije događanje je „CrazyHill Trail” koji će se održati u subotu, 9. ožujka, u organizaciji ŠRD BSV Ludbreg.

„CrazyHill Trail” je poznata i popularna trail utrka koja se trči na tri uzbudljive staze koje prolaze kroz prekrasne krajolike ludbreških i kalničkih brežuljaka i šuma. Staze se razlikuju po duljini i zahtjevnosti tako da svi tipovi trail trkača mogu naći izazov koji odgovara njihovim željama i fizičkoj spremi.

Utrka počinje i završava u zelenoj oazi u samom centru Ludbrega, na Otoku mladosti, gdje nakon utrke slijedi druženje i zabava. Crvena (RED) staza duga je 34 km, ima ukupno 1040 m visinske razlike i namijenjena je iskusnijim i naprednijim trkačima. Plava (BLUE), duga 16 km s 415 m visinske razlike i zelena (GREEN) dugačka 10 km i 215 m visinske razlike prilagođene su rekreativcima odnosno natjecateljima željnima dobre zabave uz nešto laganiji izazove. Sve tri staze su u potpunosti označene, prolaze šumskim putevima i makadamom, a na svakoj od njih organizirat će se punktovi za okrjepu.

Svi koji žele sudjelovati moraju se tek prijaviti na ovoj poveznici.

sjever.hr
01.03.2024.

Input your search keywords and press Enter.