Now Reading:
Varaždin: Obilježen Međunarodni dan civilne zaštite – Silvija Zagorec: Sve sastavnice civilne zaštite i žurne službe pokazale su izniman stupanj spremnosti i odgovornosti
Full Article 5 minutes read

Varaždin: Obilježen Međunarodni dan civilne zaštite – Silvija Zagorec: Sve sastavnice civilne zaštite i žurne službe pokazale su izniman stupanj spremnosti i odgovornosti

Povodom Međunarodnog dana civilne zaštite, u četvrtak je u Županijskoj palači održana zajednička svečana sjednica Stožera civilne zaštite Varaždinske županije i Grada Varaždina.

Podsjetimo, odlukom hrvatske Vlade iz 1992. godine, 1. ožujka – Međunarodni dan civilne zaštite, postao je i Dan civilne zaštite u Republici Hrvatskoj. Svoju povijest Civilna zaštita u Republici Hrvatskoj bilježi od kasnih dvadesetih godina, a imala je važnu ulogu u Domovinskom ratu.

Nakon početaka rata u Ukrajini, prihvaćanja ukrajinskih izbjeglica i pada bespilotne vojne letjelice ispred studenskog doma u Zagrebu, sve više se počelo govoriti o stanju i mogućoj upotrebi atomskih skloništa na području RH. Također, nakon dvije godine rata Rusije i Ukrajine počelo se razmišljati i o uvođenju vojnog roka. Sve to povezano je i sa sustavom civilne zaštite, našim pravnim osobama od interesa za civilnu zaštitu i obranu, te obrambenim pripremama zemlje.

Klimatske promjene u zadnjih desetak godina znatno utječu na život i gospodarstvo na području Varaždinske županije, a Županija poučena iskustvom, ulaže znatna financijska sredstva na prevenciju i pripravnost i funkcionalnost sustav civilne zaštite te u suradnji sa Ravnateljstvo civilne zaštite, operativnim snagama i međunarodnim partnerima sudjeluje na projektima iz područja civilne zaštite.

O prošlogodišnji izazovima s kojima smo bili suočeni, govorila je načelnica Stožera civilne zaštite Varaždinske županije i zamjenica župana Silvija Zagorec.

-Živimo u ekstremni uvjetima, vremenu intenzivnih klimatskih promjena, gdje smo u protekle dvije godine proglasili deset elementarnih nepogoda, ali tu su sastavnice civilne zaštite i sve žurne službe pokazale izniman stupanj spremnosti i odgovornosti. Koristim priliku da im zahvalim na njihovom predanom i odgovornom radu te možemo biti zadovoljni jer zaista pružaju sigurnost našim građanima, reagiraju pravodobno na vrijeme i u spašavanju života, kao i imovine. Ono što me također veseli je što ćemo uskoro imati prezentaciju idejnog rješenja Regionalnog centra civilne zaštite, za koji smo sklopili ugovor o izradi projektno tehničke dokumentacije – izjavila je Zagorec.

Prošlu je godinu zahtjevnom ocijenio i načelnik Stožera civilne zaštite Grada Varaždina i zamjenik gradonačelnika Miroslav Marković.

-Imali smo i jednu prijetnju poplave na našem dravskom slivu, koja je, srećom, završila s minimalnim štetama, gdje je naše Kupalište bilo ugroženo, a Plitvica je ostala u gabaritima i nije bilo opasnosti. Obilježavamo Međunarodni dan civilne zaštite na način da vidimo da je potrebno puno više ulagati u civilnu zaštitu, u održavanje svih naših javnih skloništa na području grada Varaždina i mi smo u Gradu u zadnjoj godini, i sada pogotovo, intenzivirali radove ne samo na aktima, nego i na ponovnom oživljavanju civilne zaštite na način kao što je ona propisana zakonom – rekao je Marković.

Dodao je kako su organizirana pokazna smotra opreme i zahvalnice pripadnicima civilne zaštite zapravo želja da se građani dodatno motiviraju da participiraju u civilnoj zaštiti te naglasio da je najbitnija preventiva.

-Onoga trenutka kada se nešto dogodi treba se znati tko što radi, a ne da bezglavo juri, stoga je vrlo bitno da imamo prvo operativne snage, a to su prije svega naši vatrogasci i svi ostali koji idu za njima. Zato našim vatrogascima dajemo apsolutnu svu pomoć, opremu, kupujemo nove kamione, sve ono što njima treba, ali paralelno radimo na volonterskom dijelu civilne zaštite, povjerenika i svih aktivnosti koje trebaju raditi – zaključio je Marković.

Da su žurne službe na području Varaždina i Varaždinske županije uvijek spremne ustvrdio je pročelnik Područnog ureda civilne zaštite Varaždin Ivica Matošić.

-To možemo vidjeti iz bezbroj intervencija koje su se desile u dosadašnjem periodu, pogotovo prošle godine. Klimatske promjene su nam tu i žurne službe konstantno moraju biti na oprezu i opremljene i to je cilj koji su postigli. Bilo je i poplava i velikog nevremena s vjetrom i tučom, žurne službe su brzo intervenirale, a ove godine je bio i jedan blagi potres na području općine Cestica gdje su žurne službe također izašle van, ali na sreću, nije trebalo intervenirati. Konstantno trebamo ulagati, moramo upravljati rizicima, imamo SRUUK, rano je upozorenje građana jako bitno, kao i opremanje i edukacija žurnih službi i građana – kazao je Matošić.

Kao i prošle godine i ove Varaždinska županija i Grad Varaždin dodijelili su zahvalnice za postignute izvanredne rezultate u sustavu civilne zaštite.

Zahvalnice Varaždinske županije primili su ravnatelj Nastavnog zavoda za hitnu medicinu Mladen Smoljanec, voditelj smjene OKCP Pu varaždinske Slavko Vudrag, dvoje volontera koje je predložio GDCK Varaždin – Darko Posavec i Ivana Petriško, zatim Zoran Grah iz DCK Varaždinske županije, načelnik Stožera CZ grada Ivanca Marko Friščić, HGSS Stanica Varaždin te Vatrogasna zajednica Varaždinske županije.

Zahvalnicu Grada Varaždina primio je Zdravko Vrbanić, za dugogodišnji rad na razvoju i organizaciji sustava civilne zaštite, te zaštiti ljudskih života i materijalnih dobara.

Nakon sjednice, na Kapucinskom trgu u Varaždinu će u 11 sati početi tehničko-taktički zbor operativnih snaga sustava civilne zaštite i žurnih službi, a bit će to prilika za prezentaciju mogućnosti djelovanja opreme i tehnike.

a.kučić/sjever.hr
29.02.2024.

Input your search keywords and press Enter.