Now Reading:
U obrazovanje prošle godine uloženo nešto manje od 22 milijuna eura: “Ove godine izdvojit će se 40 posto proračuna, po čemu je KZŽ u samom vrhu po izdvajanju za to područje“
Full Article 8 minutes read

U obrazovanje prošle godine uloženo nešto manje od 22 milijuna eura: “Ove godine izdvojit će se 40 posto proračuna, po čemu je KZŽ u samom vrhu po izdvajanju za to područje“

Predstavljeni su rezultati Krapinsko-zagorske županije o ulaganju u obrazovanje Krapinsko-zagorske županije u 2023. te planovi za ovu godinu. 

Što se tiče prošle godine, za obrazovanje su izdvojena sredstva u iznosu nešto manjem od 22 milijuna eura, u području kulture nešto manje od pola milijuna eura, za sport 277.000 eura i za tehničku kulturu je izdvojeno nešto manje od 11.000 eura što je u ukupnom iznosu 22,7 milijuna eura. Od toga, na decentralizirana sredstva odnosno na sredstva koja se odnose na financiranje minimalnog standarda u osnovnom i srednjem školstvu i učeničkim domovima, sredstva su planirana i realizirana u ukupnom iznosu nešto većem od 5 i pol milijuna eura, a vlastitih sredstava nešto manje od 7 milijuna eura, dok je iz ostalih izvora nešto više od 10 milijuna eura.

Pročelnica Upravnog odjela za obrazovanju, kulturu, šport i tehničku kulturu Mirjana Smičić Slovenec rekla je kako je zakonski standard za prošlu godinu raspoređen tako da je za materijalne troškove i investicije predviđeno 3,2 milijuna eura za osnovne škole, gotovo 1,4 milijuna eura za srednje škole, nešto više od 200 tisuća eura za učeničke domove i nešto manje od 800 tisuća eura za kapitalna ulaganja, sve u iznosu nešto većem od 5,5 milijuna eura.

– Što se tiče dopunskog standarda, to su ona sredstva koja su osigurana u proračunu Krapinsko-zagorske županije i takvih je bilo oko 4 milijuna eura, a isključivo se odnose u najvećem dijelu na sufinanciranje prijevoza učenika srednjih škola, gdje zajedno s našim jedinicama lokalne samouprave u jednakom omjeru od 12,5 posto sufinanciramo prijevoz srednjoškolaca, a ostatak od 75 posto financira se od strane Ministarstva – naglasila je pročelnica i dodala kako s jedinicama lokalne samouprave, Županija sufinancira u istom omjeru nabavu radnih bilježnica za sve učenike osnovnih škola, kao i za sve učenike Centra za odgoj i obrazovanje, gdje su u stopostotnom financiranju, i za to su osigurana i realizirana sredstva nešto manja od 300 tisuća eura.

Svake godine povećavamo učeničke i studentske stipendije, prošle i ove školske godine financiramo njih preko 500. Također, tu su još dodatna sredstva koja, osim ovih sredstava određenih odlukom Vlade za decentralizirane funkcije koja već nekoliko godina nisu dostatna, ulažemo u podmirenje istih kako bismo ostvarili taj minimalni standard. Prošle godine je to bilo nešto više od 305 tisuća eura. Također, tu su hitne intervencije u osnovnim i srednjim školama, zatim pomoć institucijama visokog obrazovanja, izdvajanja za djecu s teškoćama i održavanje informatičke opreme u školama – pojasnila je Smičić Slovenec.

Ovdje se posebno ističe pomoć za djecu s teškoćama, a postoji i program za nadarenu djecu, gdje se kontinuirano potiče rad s darovitim učenicima i educiraju stručnjaci za različite programe.

Povećavamo na godišnjoj razini sredstva za učenička natjecanja koja su prošle godine iznosila oko 50.000 eura. Ponosimo se što iz godine u godinu rezultati naših učenika i na županijskim i na državnim razinama sve bolji. Tu nam je nastavak provođenja programa građanskog odgoja i obrazovanja u osnovnim školama. Organiziramo i financiramo organizaciju Znanstvenog piknika i ostalo što se tiče nekog dopunskog standarda, a što se tiče poboljšanja kvalitete uvjeta i rada  našim školama – napomenula je pročelnica i osvrnula se na investicije u školama.

Uredili su sanitarne čvorove u osnovnoj školi u Tuhlju, u Budinščini su sanirali prilaz i zamijenili stolariju u sportskoj dvorani, za Srednju školu Konjščina kupljeno je vozilo za izvođenje praktičnog dijela nastave kroz program Vozač motornog vozila koji djeca pohađaju u toj školi, rekonstruirali su nekoliko školskih kuhinja, te napravili kosu podiznu rampu za pristup osobama smanjive pokretljivosti u područnoj školi Dubrovčan i slično.

Takva ulaganja različite vrste su nešto veća od 400.000 eura. Što se tiče projektiranja, u prošloj godini izrađeno je projektno tehnička dokumentacija za cjelovitu obnovu 15 škola oštećenih u potresu, u sveukupnom iznosu od 593.000 eura. Sukladno najavi i objavi poziva za izgradnju, dogradnju, rekonstrukciju osnovnih škola koje rade u dvije smjene pristupili smo izradi idejnih rješenja i u prošloj godini smo izradili njih 18, odnosno 7 analiza postojećih stanja škola i 11 idejnih rješenja. Podnijeli smo zahtjev za izdavanje suglasnosti iste, podnijeli u Ministarstvo znanosti i obrazovanja i početkom veljače dobili smo tek suglasnost na idejno rješenje Centra za odgoj i obrazovanje Krapinske Toplice – ističe Mirjana Smičić Slovenec.

Najveći i najznačajniji projekt koji je napravljen je Regionalni centar kompetentnosti u ugostiteljstvu i turizmu Zabok, a otvorena je nova zgrada Područne škole Laz. Obnovljena je i  Područna škola Gorjakovo.

Zamjenica župana Jasna Petek također je podsjetila na projekt “Baltazar” kojim se osiguravaju pomoćnici u nastavi u osnovnim i srednjim škola, a vrijednosti je nešto manji od 550 tisuća eura. Posebno je naglasila da Županija osigurava dodatnih 150 tisuća eura za povećanje primanja pomoćnika te onih koji su izvan projekta kao i neka materijalna sredstva.

Govorila je i o projektu “Shema školskog voća i povrća” čija je vrijednost oko 67 tisuća eura i njime se osigurava svježe voće, povrće i mlijeko lokalnih proizvođača za više od 7000 učenika.

-Jako puno napora ulažemo u izvannastavne programe kako bi djeci omogućili da razviju svoje talente i sposobnosti – kazala je Petek koja je pobrojala nekoliko takvih projekata koji se financiraju u iznosu od više desetaka tisuća eura.

Naš veliki projekt je “Znanstveno-edukativno-zabavni centar – ZEZ” koji je u realizaciji i njegova vrijednost je oko 26 milijuna eura – izjavila je Petek dodajući kako su osigurana sredstva za obnovu dvorca Stubički Golubovec, dok će se u drugoj fazi obnoviti pomoćni objekt, a naći će se i sredstva za opremanje cijelog objekta. Zamjenica je dodala da se kroz proračun financiraju i projekti odnosno programi u kulturi.

Odobrena su 172 projekata ukupne vrijednosti veće od 300 tisuća eura. Osim za projekte, pojasnila je Petek, dio sredstava namijenjen je i za ulaganje u objekte od kulturne važnosti te za obnovu sakralnih objekata.

Što se tiče sporta i tehničke kulture za rad sportske zajednice namijenjen je iznos nešto manji od 200 tisuća eura, dok je za županijski školski-sportski savez osigurano 50 tisuća eura. Rad Zajednice tehničke kulture sufinanciran je iznosom većim od 10 tisuća eura.

Što se tiče planova za ovu godinu za područje obrazovanja osigurano je 24,4 milijuna eura ili 40,8 posto proračuna Krapinsko-zagorske županije po čemu je naša županija godinama u samom hrvatskom vrhu po izdvajanju za to područje – pojasnila je Petek. Dodala je kako decentralizirana sredstva nisu dostatna i da zbog toga Županija sama osigurava milijunske iznose za područje obrazovanja.

-Ukupno je za obrazovanje i kulturu u ovoj godini osigurano 29,6 milijuna eura – zaključila je Petek.

Župan Kolar dao je kratki rezime predstavljanja aktivnosti koje su se provodile u sustavu obrazovanja, sporta, kulture i tehničke kulture u 2023. godini, rekavši kako je godina bila vrlo intenzivna.

Završili smo najveći projekt ikad u obrazovanju na području Krapinsko-zagorske županije, a to je Centar kompetentnosti u turizmu i ugostiteljstvu u Zaboku. Radili smo i niz drugih projekata koji su bili usmjereni za poboljšavanje kvaliteta rada učenika, ali i učiteljica i učitelja u svim osnovnim i srednjim školama, strahovito puno vremena, energije, volje i želje uložili smo u rad s darovitom djecom, puno vremena posvetili smo građanskom odgoju i projektiranju. Vrlo je impresivna brojka od 22,7 milijuna eura koje smo uložili u ovaj sustav, odnosno 171 milijun kuna – kazao je župan i dodao da su 30 osnovnih škola, 47 područnih i 9 srednjih škola s 13.298 učenika prioritet.

Kolar se osvrnuo i na to kako im je zamjenica Jasna Petek još na početku prvog mandata otvorila oči vezano za rad s djecom s posebnim potrebama i mi smo s 13 pomoćnika u nastavi došli do 150 za 172 djece kojima je takva pomoć potrebna.

I dok smo mi ovdje da upravljamo županijom, ni jedno dijete za koje je detektirano da treba takvu pomoć, neće bez nje ostati – poručio je Kolar.

Županija je sada u drugom najvećem projektu vezano za obrazovanje i znanost, a to je ZEZ.

Financijska konstrukcija je zatvorena i za dvorac i za pomoćni objekt, kroz 10-ak dana ćemo izaći s javnim pozivom i krećemo u novu pustolovinu jer to će biti jedini takav objekt u Republici Hrvatskoj i vjerujem da će kao takav biti i prepoznat i da ćemo se konačno staviti na kartu europskih zemalja koji imaju takav projekt – kazao je Kolar i za kraj poručio:

– Nikad se nećemo umoriti ulagati u djecu, nije floskula da su djeca naša budućnost, nego mi bez djece nemamo budućnosti. Zahvaljujem se svima koji rade u obrazovnom sustavu, svima koji prate naše projekte i našu viziju i želim da Ministarstvo obrazovanja i znanosti ubrza proces izdavanja suglasnosti na idejna rješenja kako bismo mogli nastaviti s projektiranjem svih škola za jednosmjensku nastavu. Vjerujem da ćemo i ove godine predstavljati izvrsne rezultate naših učenika i učenica, a to je plod njihovog rada, njihovih mentora i učitelja, ali i roditelja – zaključio je Kolar.

i.belošević/sjever.hr 29.02.2024.

Input your search keywords and press Enter.