Now Reading:
Na godišnju skupštinu Saveza uzgajivača simentalskoga goveda Zagrebačke županije stigla i ministrica Vučković
Full Article 2 minutes read

Na godišnju skupštinu Saveza uzgajivača simentalskoga goveda Zagrebačke županije stigla i ministrica Vučković

Godišnju skupštinu, kojoj je prisustvovala i ministrica poljoprivrede Marija Vučković, u Dubravi je održao Saveza uzgajivača simentalskoga goveda Zagrebačke županije i grada Zagreba.

Ministrica je još jednom ponovila da će Ministarstvo poljoprivrede podržati gradnju Regionalnog centra za razvoj stočarstva Dubrava.

-Ministarstvo poljoprivrede uspostavlja alokaciju za poduzetničku lokalnu infrastrukturu, koja je strateška. Odredili smo da među tom infrastrukturom bude i centar za stočarstvo, to je u proračunu za 2024., pa se nadam da ćemo uskoro, na održiv način, započeti ovaj projekt – rekla je Vučković.

Zemljište za gradnju Centra je osigurano, projektno-tehnička dokumentacija je izrađena i čeka se građevinska dozvola. Prema riječima Damira Horvatića, predsjednika ZG SIM-a, procjena je da bi gradnja Centra koštala oko 10 milijuna eura. Temeljem dosad obavljenih razgovora, najveći dio sredstava, oko 70 do 80 posto, osigurao bi se iz državnoga proračuna.

-Dogovor je da se prije nastavka razgovora izradi studija izvedivosti, odnosno opravdanosti ovoga projekta – rekao je Horvatić.

Sjednici je u ime Zagrebačke županije nazočio pročelnik Upravnog odjela za poljoprivredu, ruralni razvitak i šumarstvo Josip Kraljičković koji je rekao da bi se Centar za razvoj stočarstva gradio za potrebe devet hrvatskih županija.

-Deset milijuna eura za Hrvatsku ne bi smjeli biti veliki novci! Regionalni centar za razvoj stočarstva je puno više od matematike – rekao je Kraljičković.

Regionalni centar trebao bi pružati sustavnu stručnu i logističku podršku uzgojnim udrugama i uzgajivačima stoke u procesu uzgoja i prodaje te uslugu cjeloživotnoga obrazovanja uzgajivača stoke s prostora zapadne Hrvatske.

Na skupštini ZG SIM-a, uz ostalo, govorilo se o prošlogodišnjim aktivnostima te je donesen plan rada za ovu godinu. Najavljena je i organizacija prvog „Dubravskog stočarskog sajma“, sajamske priredbe u sklopu obilježavanja Dana općine Dubrava.

Ministrica poljoprivrede stočarima je uručila priznanja ZG SIM-a za osobito uzgojno postignuće – više od deset teljenja po kravi i najbolje rezultate u genotipizaciji.

sjever.hr/zagrebacka-zupanija.hr
29.02.2024.

Input your search keywords and press Enter.