Now Reading:
Andrej Plenković na potpisivanju ugovora i sporazuma za projekte u Varaždinskoj županiji vrijedne 83 milijuna eura
Full Article 6 minutes read

Andrej Plenković na potpisivanju ugovora i sporazuma za projekte u Varaždinskoj županiji vrijedne 83 milijuna eura

Predsjednik hrvatske vlade Andrej Plenković u četvrtak je nazočio potpisivanju i uručivanju ugovora i sporazuma vezanih uz infrastrukturne projekte u prometu i vodoopskrbi u Varaždinskoj županiji, ukupno vrijednih 83 milijuna eura.

Uoči potpisivanja ugovora, premijer i njegovi suradnici održali su sastanak sa županom Anđelkom Stričakom te svim gradonačelnicima i načelnicima iz Varaždinske županije i predstavnicima Hrvatskih cesta i Hrvatskih voda, a župan je podsjetio da je takav sastanak održan u studenome prošle godine, kada je započeo investicijski ciklus vrijedan 103 milijuna eura.

Danas nastavljamo s jednim novim ciklusom u vrijednosti od 83 milijuna eura, odnosno potpisan je ugovor za izgradnju prvog dijela brze ceste od Varaždina preko Ivanca, Lepoglave do Krapine, zatim ugovor za izgradnju rotora u Gojancu, još tri su u pripremi, potom je potpisan ugovor za izgradnju nasipa uz rijeku Plitvicu na području grada Varaždina, projektira se još nastavak niže prema Vrbanovcu i u drugom smjeru prema Vidovcu, a potpisan je i ugovor o izgradnji pročistača za grad Varaždin i okolnih deset općina – objasnio je Stričak.

Naglasio je kako svi ti iznosi koji se mjere u stotinama milijuna eura najbolje govore o zaista prilično dinamičnom radu i Vlade i lokalnih sredina.

-I ovom ću prilikom ponoviti da je područje Varaždinske županije jedno veliko gradilište. Prije toga smo obišli Arboretum Opeku i kao što vam je poznato, zajedno s Vladom i sredstvima europskog proračuna radimo Regionalni centar kompetentnosti u poljoprivredi. Mogli ste primijetiti da radovi za sad idu dobro i vjerujem da ćemo iduću školsku godinu moći omogućiti učenicima da se usele u taj prostor. Govorimo zaista o vrijednim investicijama na koje su naši građani čekali 10, 20 i 30 godina i sad se realiziraju. Zahvaljujući sredstvima državnog proračuna i isto tako i europskog. Bez europskih fondova teško da bismo mogli to sve realizirati stoga jedno veliko hvala predsjedniku Vlade, našim ministrima i državnim dužnosnicima koji su se izborili za ta sredstva u Europi da ih mi lokalno možemo iskoristiti na dobrobit naših građana – rekao je Stričak.

Premijer Plenković kazao je kako je dobro da svaki posjet članova vlade Varaždinskoj županiji donese projekte koji dižu kvalitetu života ovdje na sjeveru Hrvatske.

-Posljednji put kada smo bili ovdje, bili smo u poziciji da obiđemo niz ili dovršenih ili započetih projekata vrijednih nešto malo više od 100 milijuna eura. Danas, samo dva mjeseca nakon tog posjeta, u poziciji smo da smo svjedočili potpisivanju ili uručenju ugovora vrijednih 83 milijuna eura. Također, obišli smo i Vinicu i vidjeli kako napreduju radovi na još jednom Centru kompetentnosti, a ovaj put, nakon Medicinske škole u Varaždinu koju smo vidjeli krajem prošle godine, vidjeli smo Poljoprivrednu školu, smjer vrtlarstvo, u povijesnom dvorcu i arboretumu, koji je uistinu spektakularnog karaktera i izrazito je značajan i za Varaždinsku županiju, ali i za cijelu Hrvatsku. Cijeli projekt je vrijedan 18 milijuna eura – istaknuo je Plenković.

Naglasio je da to govori stoga jer želi da se točno zna koliko se ulaže u sjever, o čemu se raspravljalo i na sastanku sa svim županima sjevernih županija u Koprivnici prije nešto više od mjesec dana.

-Mislim da je ovo demonstracija, manifestacija, konkretizacija naše politike ravnomjernog regionalnog razvoja diljem Hrvatske, ulaganja, pametnog korištenja i sredstava državnog proračuna i sredstava iz europskih izvora koji kvalitetu, bilo da je riječ o obrazovanju ili cestovnoj infratsrukturi dižu na jednu novu razinu. Posebno je značajno što je danas potpisana prva dionica ceste između Varaždina, Ivanca, Lepoglave i Krapine koja će bolje povezati Hrvatsko zagorje, učiniti svojevrsni prsten i na taj način dati konkretan doprinos boljoj povezanosti i Varaždina i Krapine, ali i cijelog sjevera Hrvatske – rekao je Plenković.

Iz resora Ministarstva gospodarstva i održivog razvoja potpisani su sporazum, odnosno ugovor za dva projekta. Čak 38.898.500,00 eura bez PDV-a vrijedan je Sporazum vezan uz Ugovor „Dogradnja i rekonstrukcija uređaja za pročišćavanje otpadnih voda Varaždin“, a riječ je o ugovoru u sklopu projekta Sustav odvodnje i pročišćavanja otpadnih voda aglomeracije Varaždin. Projektom će se dograditi i rekonstruirati postojeći UPOV Varaždin s postojećeg II. stupnja na III. stupanj pročišćavanja, kapaciteta 127.000 ES, a projekt se financira iz EU fondova.

Potpisan je i Ugovor o građenju – izvođenju radova na uređenju korita i obale Plitvice od Varaždina do Gojanca, vrijedan 1.550.023,50 eura bez PDV-a, a njime će se osigurati zaštita od poplava za 1164 stanovnika naselja Gojanec, Jalkovec i Grada Varaždina te ujedno omogućiti i izgradnja biciklističko-pješačke staze. Projekt se financira iz sredstava Nacionalnog plana oporavka i otpornosti.

Ministar gospodarstva i održivog razvoja Damir Habijan za potonji je projekt rekao da se na njega dugo čekalo te da mu je drago što konačno kreće u realizaciju.

-Ovo što smo imali priliku ovdje u razgovoru s gradonačelnicima i načelnicima također naglasiti je projekt koji se tiče zaštite prirode, isto je iz resora Ministarstva gospodarstva i održivog razvoja, tiče se područja, ja se nadam budućeg Parka prirode Ivansčica, Strahinjčica, Maceljsko Gorje i Ravna Gora. Želim zahvaliti načelnicima i gradonačelnicima na čijem će području, čijih općina i gradova će biti obuhvat budućeg parka prirode, na dosadašnjoj suradnji i ukratko objasniti aktivnosti koje su u tijeku. Dakle, izrada stručne podloge, geodetske podloge, razgovor sa žiteljima s tog područja i ja vjerujem i očekujem da u proljeće sljedeće godine, ako će se ovaj hodogram realizirati na način kako smo mi predvidjeli, u prvom kvartalu sljedeće godine i prijedlog Zakonu o proglašenju prvog parka prirode na sjeveru Hrvatske. Drago mi je i ono što smo u nekim pred aktivnostima radili, a to je javno mišljenje i mnijenje žitelja Varaždinske i Krapinsko-zagorske županije, a to je da 87 posto njih smatra da je to izuzetno bitan i dobar projekt – rekao je Habijan.

Potpisan je i Ugovor o izgradnji brze ceste Varaždin – Ivanec – Krapina, faza I / Izgradnja sjevernog kolnika brze ceste na dionici od čvorišta Varaždin do čvorišta Cerje Tužno te uključivo križanje sa županijskom cestom ŽC2061 na poziciji čvorišta Vidovec, duljine 7,5 kilometara, a vrijednost investicije 25,5 milijuna eura bez PDV-a.

Među potpisanim ugovorima je i onaj o izvođenju radova na rekonstrukciji raskrižja državnih cesta oznaka DC2 i DC35 s Ulicom Braće Radić u Varaždinu (Rotor Gojanec). Investicija je vrijedna 1,25 milijuna eura bez PDV-a, a riječ je o prvom turbo rotoru u Varaždinskoj županiji te drugom takvom u Republici Hrvatskoj.

Inače, posjet Varaždinskoj županiji premijer je započeo obilaskom Arboretuma Opeka u Marčanu, u općini Vinica, zajedno s potpredsjednicom Europske komisije Dubravkom Šuicom i županom Stričakom.

ak/sjever.hr
29.02.2024.

Input your search keywords and press Enter.