Now Reading:
Župan Stričak na radnom sastanku s izaslanstvima iz BiH razgovarao o dobrim iskustvima na putu prema Europskoj uniji i EU fondovima
Full Article 3 minutes read

Župan Stričak na radnom sastanku s izaslanstvima iz BiH razgovarao o dobrim iskustvima na putu prema Europskoj uniji i EU fondovima

U posjet Varaždinskoj županiji u srijedu su stigla izaslanstva iz Bosne i Hercegovine, odnosno iz Županije Zapadnohercegovačke i Hercegovačko-neretvanske županije te je varaždinski župan Anđelko Stričak u županijskom sjedištu za njih održao prijam.

Kako je rekao Stričak, održan je radni sastanak s predsjednicom Vlade Hercegovačko-neretvanske županije Marijom Buhač i predsjednikom Vlade Županije Zapadnohercegovačke Predragom Čovićem, na kojem se razgovaralo o iskustvima najprije na razini pretpristupnih fondova, o putu prema Europskoj uniji, a onda i o fondovima EU.

– Kada smo mi krenuli putem Europske unije, učili smo od Slovenaca i ta iskustva su nam puno značila jer, da nije bilo te suradnje i tih dobrih iskustava, sigurno danas ne bismo bili jedna od najuspješnijih županija po povlačenju sredstava iz EU. Upravo o tome smo razgovarali s našim prijateljima, prenijeli smo im određena iskustva i, kao što sam i posljednji put naglasio kada je ovdje u posjetu bio premijer Hercegbosanske županije, sve naše ustanove, tvrtke i društva stoje im na raspolaganju te ćemo im omogućiti odgovor na svaki njihov upit ili pitanje – kazao je varaždinski župan i dodao da su razgovarali o iskustvima koja se tiču digitalizacije javne uprave, poticaja OPG-ovima, školstva, odnosno svega onoga po čemu je Varaždinska županija među prvima u Hrvatskoj.

Predsjednica Vlade Hercegovačko-neretvanske županije Marija Buhač navela je da BiH iščekuje otvaranje pristupnih pregovora za Europsku uniju te da primaju podršku Vlade RH i svih županija.

– Za nas je zanimljiva, a u ovome trenutku i ključna priprema za proces koji je pred nama. U tom smislu smo otvorili pitanja od pristupnih fondova, samog ustroja i načina rada razvojne agencije Varaždinske županije, kao i mnoge druge teme iz područja u kojima mi kao Županija u BiH imamo nadležnost. Prije svega, to su teme poput centra izvrsnosti u smislu obrazovanja, razvoja poljoprivrede, brendiranja proizvoda, odnosno sve ono u čemu je ova županija vrlo uspješna i prepoznata – istaknula je Buhač i dodala da se govorilo i o onome u čemu je Varaždinska županija imala poteškoća, kako bi gosti na svom putu izbjegli određene probleme.

Predsjednik Vlade Županije Zapadnohercegovačke Predrag Čović rekao je da žele učiti od najboljih te da su im pritom prijatelji iz Varaždinske županije na raspolaganju.

– Mi imamo određene probleme, želimo prepreke proći što jednostavnije i da imamo najbolji pristup k europskom putu koji očekuje Bosnu i Hercegovinu. Bitno je da možemo vidjeti najbolja iskustva vezano za školstvo, centre izvrsnosti jer ulaganja u mlade ljude i njihovo znanje je budućnost našeg naroda u cjelini – izjavio je Čović.

mlpetrinjak/sjever.hr
28.02.2024.

Input your search keywords and press Enter.