Now Reading:
U Varaždinu predstavljen CikloParking – novi projekt za razvoj biciklističke infrastrukture
Full Article 3 minutes read

U Varaždinu predstavljen CikloParking – novi projekt za razvoj biciklističke infrastrukture

Grad Varaždin predstavio je novi projekt vezan za razvoj biciklističke infrastrukture pod nazivom CikloParking.

Uz zamjenika gradonačelnika Miroslava Markovića, o projektu su u srijedu govorili voditelj projekta i direktor ACADEMICA d.o.o. Denis Buhin, mag. inf. traff., i Snježana Galić Grozaj, mag. ing. traff. iz Odsjeka za urbanizam, promet i zaštitu okoliša UO za gradnju i komunalno gospodarstvo Grada Varaždina.

Riječ je o projektu Nacionalne baze biciklističke parkirališne ponude i potražnje kojim se želi potaknuti aktivnu interakciju stanovnika, gospodarstvenika, struke i javne uprave s ciljem unapređenja postojećeg prometnog sustava, sukladno stručno definiranim pokazateljima i podacima identificiranim od strane stanovnika Grada Varaždina.

Predstavljeni su stručno razvijeni alati i projektne aktivnosti za učinkovito upravljanje biciklističkom parkirališnom ponudom i potražnjom, unapređenje postojećeg prometnog sustava, usklađivanje postojeće biciklističke infrastrukture s Pravilnikom o biciklističkoj infrastrukturi, pripremu projektne dokumentacije za pristupanje natječajima sufinanciranja unaprjeđenja pojedinih elemenata postojećeg prometnog sustava i ispunjavanje obveza praćenja smjernica Europske deklaracije o biciklizmu, Nacionalnog plana razvoja biciklističkog prometa za razdoblje 2023. – 2027. godine, Strategije prometnog razvoja Republike Hrvatske i ostale legislative Republike Hrvatske poput Pravilnika o biciklističkoj infrastrukturi.

– Ova gradska uprava vrlo je predana tome da napravimo zelenu tranziciju i da se što više građana prebaci na zdravi način prijevoza. Želja nam je da što više naših sugrađana koristi bicikl kao prijevozno sredstvo. Tako smo ponovo pokrenuli javni poziv za sufinanciranje kupnje i servisiranje bicikla, sve ulice koje rekonstruiramo pokušavamo prilagoditi biciklistima kako bi se sigurnije osjećali. Postavit ćemo i kvalitetne stalke za bicikle pred školama. Projekt CikloParking je samo jedno od poboljšanja koji će koristiti našim sugrađanima ali i svima koji biciklom dolaze u Varaždin – istaknuo je Miroslav Marković.

Voditelj projekta Denis Buhin predstavio je projekt Nacionalne baze biciklističke parkirališne ponude i potražnje koji se sastoji od šest aplikacija za kvalitetno prikupljanje i obradu podataka o parkiralištima i stalcima za bicikle.

Pohvalio je Grad Varaždin koji prednjači u Hrvatskoj po razvoju biciklističke infrastrukture te je među prvima podržao projekt koji bi u konačnici trebao olakšati apliciranje projekata za dobivanje sredstava za izgradnju biciklističke infrastrukture iz državnih fondova.

Podsjetio je na odredbe Pravilnika o biciklističkoj infrastrukturi po kojem su jedinice lokalne samouprave imale rok za prilagođavanje. Jedan od elemenata usklađivanja s pravilnikom, upozorio je u izlaganju, jest unapređenje stalaka za parkiranje bicikla.

– Pravilnik propisuje da stalak za bicikl mora biti učvršćen za tlo i mora omogućiti vezanje bicikla za okvir. Sustav od šest aplikacija omoguće stanovnicima, jedinicama lokalne samouprave i gospodarstvenicima da prikupljaju podatke koji su transparentni i vidljivi te predstavljaju dobro polazište za poboljšanje infrastrukture i usklađenje s pravilnikom – rekao je uz prezentaciju.

Snježana Galić Grozaj istaknula je kako je cilj pozvati što više građana da aktivno koriste aplikaciju i putem nje daju podatke i ocjene lokaciju, opremljenost i kapacitet svih stalaka za bicikle.

Više informacija dostupno je na internetskoj stranici Grada Varaždina.

foto: varazdin.hr
sjever.hr/varazdin.hr
28.02.2024.

Input your search keywords and press Enter.