Now Reading:
Povjerenstvo za ravnopravnost spolova: „Ravnopravnost spolova temeljna je društvena vrednota u Krapinsko-zagorskoj županiji”
Full Article 2 minutes read

Povjerenstvo za ravnopravnost spolova: „Ravnopravnost spolova temeljna je društvena vrednota u Krapinsko-zagorskoj županiji”

U prostorijama Krapinsko-zagorske županije je održana 5. sjednica Povjerenstva za ravnopravnost spolova KZŽ-a. U proteklom razdoblju realizirane su brojne aktivnosti među kojima i četiri sjednice Povjerenstva, obilježeni su važniji datumi poput Međunarodnog dana žena, Nacionalnog dana borbe protiv nasilja nad ženama, Međunarodnog dan borbe protiv nasilja nad ženama, Međunarodnog dana obitelji i sl. te je poslano pismo preporuke jedinicama lokalne samouprave vezano uz osnivanje gradskih i općinskih Povjerenstava za ravnopravnost spolova.

Također, izrađen je vizual Povjerenstva dok su članovi sudjelovali na raznim stručnim skupovima, konferencijama i okruglim stolovima.

U 2023. godini bio je raspisan javni poziv za dostavu likovnih i literarnih natječaja za dječje vrtiće i škole kojim se potaknulo na promišljanje o neravnopravnom položaju žena i muškaraca. Povodom obilježavanja Dana obitelji, najbolji radovi su izloženi, a njihovi autori i mentori primili su prigodne nagrade.

Članovi Povjerenstva susreli su se s pravobraniteljicom za ravnopravnost spolova RH Višnjom Ljubičić, a od aktivnosti treba naglasiti i provođenje kampanje „ProGledaj oko sebe, akTIviraj se”, povodom obilježavanja 16 dana aktivizma pri čemu su poznate osobe slale svoje poruke, mišljenja i poglede vezano uz ravnopravnost, stereotipe, predrasude i nasilje.

I naredno razdoblje bit će ispunjeno različitima programima i aktivnostima, a sve s ciljem promicanja ravnopravnosti spolova kao temeljne društvene vrednote u Krapinsko-zagorskoj županiji. Vođeni ovim idejama, Povjerenstvo će nastaviti s održavanjem redovitih sjednica, kao i obilježavanjem značajnih datuma.

S obzirom da je jedan od ciljeva i senzibiliziranje javnosti o problematici ravnopravnosti spolova, Povjerenstvo će raditi na promociji vizuala, ali i intenzivirati predstavljanje rada i rezultata putem medija i objavama na društvenim mrežama.

Da bi se ostvarili što kvalitetniji i dugotrajniji rezultati, članovi Povjerenstva poticat će na međuresornu suradnju i edukaciju, što će uključivati povezivanje s SOS telefonom za žrtve obiteljskog nasilja, Domom za žrtve nasilja u obitelji „Novi početak”, kao i s drugim institucijama i udrugama koje se bave problematikom i edukacijom vezanom uz ravnopravnost spolova.

Jedan od zadataka Povjerenstva je i praćenje pokazatelja o rodnoj zastupljenosti u različitim segmentima društva i njihovo javno objavljivanje.

Sjednicu je vodila predsjednica Povjerenstva za ravnopravnost spolova Snježana Romić, a prisustvovale su i zamjenica župana Jasna Petek i pročelnica Upravnog odjela za zdravstvo, socijalnu politiku, branitelje, civilno društvo i mlade Martina Gregurović Šanjug.

sjever.hr
28.02.2024.

Input your search keywords and press Enter.