Now Reading:
Ministrica Vučković i gradonačelnik Kolarek o problemima poljoprivrednika: Poljoprivredna proizvodnja na sjeveru mora dobiti pozornost kao i ostali dijelovi Hrvatske
Full Article 3 minutes read

Ministrica Vučković i gradonačelnik Kolarek o problemima poljoprivrednika: Poljoprivredna proizvodnja na sjeveru mora dobiti pozornost kao i ostali dijelovi Hrvatske

Problemi poljoprivrednika sjeverne Hrvatske, odnosno Međimurske, Varaždinske i Krapinsko-zagorske županije, bili su glavna tema sastanka na koji je u Prelog stigla ministrica poljoprivrede Marija Vučković, a sastanak je inicirao gradonačelnik Ljubomir Kolarek.

–Kao veterinar, čovjek od veterinarske i poljoprivredne struke, interes je i meni osobno i svima nama, da poljoprivredna proizvodnja na sjeveru Hrvatske dobije pozornost kao i ostali dijelovi Hrvatske. Ovaj je sastanak upravo sazvan s ciljem da se ministrica Vučković podobnije upozna s problemima poljoprivrede sjeverne Hrvatske, gdje je uređenost poljoprivrednih proizvoda specifična i gdje ima niz drugih problema koje treba riješiti – istaknuo je Kolarek.

Dodao je da je dobar put strategija razvoja poljoprivredne proizvodnje sjevera Hrvatske, što je i zaključak na razini Ministarstva poljoprivrede.

-Ako te na taj način pomognemo riješiti i imovinsko-pravne odnose i potpore i još neke druge stvari, našim poljoprivrednicima bismo olakšali i stabilizirali ih i dali volju mladim ljudima da ostanu na sjeveru Hrvatske te da se bave poljoprivrednom proizvodnjom, odnosno najvažnijom stvari, a to je proizvodnjom zdrave hrane – naglasio je gradonačelnik Kolarek.

Ministrica Vučković rekla je kako je na sastanku najviše riječi bilo o posebnostima Međimurske županije i dobrog dijela sjevera Hrvatske, a koje su vezane za posebne uvjete gospodarenja, za usitnjenost parcela te neriješene imovinsko pravne odnose.

-S obzirom na takav poseban položaj, mi smo se usuglasili da, kao nacionalno tijelo nadležno za poljoprivredu, moramo osmisliti poseban program u najkraćem mogućem roku koji će takve uvjete gospodarenja olakšati, koji će pripomoći rješavanju, tamo gdje je moguće, određenih odnosa kako bi se povećala poljoprivredna površina u ARKODU i kako bi se ublažile poteškoće koje ovi poljoprivrednici doista imaju – rekla je ministrica.

Druga važna tema o kojoj je bilo riječi su poremećaji globalne tržišne dinamike.

-Poljoprivrednici su iskazali svoje nezadovoljstvo, a to čujemo danas i u drugim državama Europe, padom cijena proizvoda koje proizvode. Žalili su se da dio potpora koji mi sada imamo ili nam je u planu, nije dovoljan kako bi sanirao sve poteškoće i gubitke dohotka koje su osjetili. Pregovaramo na Vijeću, ukazujemo na to. Nije Hrvatske jedina članica koja ima s tim problema pa ćemo vidjeti kakve će biti reakcije. U ovom trenutku, ono kako smo zaključili temu vezanu za tržišne poremećaje i cijene proizvoda, jest da ćemo se očitavati u najskorije vrijeme – kazala je Vučković.

Na sastanku se razgovaralo i o brojnim pojedinačnim programima, a među važnijim temama bile su štete koje poljoprivrednim gospodarstvima u jednom dijelu Međimurske županije nanosi divljač.

-Radimo izmjene Zakona o lovstvu, kako bismo konkretnije riješili pitanje šteta na usjevima, no poljoprivrednici su s pravom ukazali da moramo učiniti dodatan iskorak na prevenciji, a ne samo na plaćanju šteta. Dogovorili smo sastanak s predstavnicima lovaca, osobito s onima koji koriste lovišta u ovoj županiji, kako bismo zajedno sagledali je li moguće dodatno unaprijediti poziciju poljoprivrednika i prevenirati određene štete – zaključila je ministrica Vučković.

a.kučić/sjever.hr
28.02.2024.

Input your search keywords and press Enter.