Now Reading:
Župan Kolar: Lako je preuzeti bolnicu bez kreditnog zaduženja! Neka se taj iznos uloži u Centar zdravlja srca i mozga u Krapinskim Toplicama
Full Article 3 minutes read

Župan Kolar: Lako je preuzeti bolnicu bez kreditnog zaduženja! Neka se taj iznos uloži u Centar zdravlja srca i mozga u Krapinskim Toplicama

Hrvatski dan liječnika obilježava se 26. veljače, te ga doživljavamo kao prigodu da našim doktoricama i doktorima medicine još jednom zahvalimo na predanosti koju svakodnevno bezuvjetno unose u rad i poželimo im mnogo snage i strpljenja za sve izazove koji su pred njima. Povodom obilježavanja njihovog dana, krapinsko-zagorski župan Željko Kolar na prijemu liječnika osvrnuo se i na upravljanje općim bolnicama koje je od početka ove godine preuzela država.

Župan Kolar je kazao kako su oni sukladno zakonu prepustili upravljanje državi, ali i da je ustavna tužba koju je Županija podnijela, još uvijek na Ustavnom sudu.

Ustavnu tužbu predali smo 17. listopada prošle godine i do danas nemamo nikakav odgovor. Ono što znamo je to da Ministarstvo zdravstva još uvijek nije zatražilo usklađivanje upravnog vijeća s zakonom. Kada će to napraviti i kojom brzinom, ne znamo – rekao je župan dodavši kako nije siguran da će mijenjati ravnatelje bolnica s obzirom da nam uskoro slijede izbori.

Županija će i dalje pomagati Opću bolnicu Zabok u nabavci opreme, pa je tako dogovorila nabavu novog ginekološkog stola kao i još neke investicije, jer, kako kaže Kolar, to je i dalje zagorska bolnica.

Ono što je vrlo nepravedno napravljeno je to da smo mi otplatili kompletan kredit i predali smo bolnicu sa nula kreditnog zaduženja dok su neke druge bolnice preuzete zajedno s njihovim kreditima od 200 milijuna kuna. Ne tražim državu da nam vrati taj novca, ali, taj iznos koji smo mi otplatili, neka uloži u Centar zdravlja srca i mozga u Krapinskim Toplicama. A mi, kao Županija, ćemo sufinancirati tu investiciju s 15 posto – naglasio je župan.

Još jedan problem koji krapinsko-zagorski župan vidi je razvoj zabočke bolnice koji bi sada mogao biti zaustavljen.

-Što se tiče onkološkog centra koji će biti u zabočkoj bolnici, Županija je bila ta koja je raspisala međunarodni poziv, Županija je bila ta koja je model onkološkog centra promovirala i Županija je ta koja je tu investiciju dovela u našu bolnicu kako bi naši pacijenti imali najbolju moguću medicinsku pomoć. Ono što mogu tvrditi sa sigurnošću je to da je s bolnicom tada upravljala država, ovaj onkološki centar završio bi u Zagrebu, u Vinogradskoj, Rebru ili Dubravi, ali u Zagorju sigurno ne – zaključio je župan Kolar.

msopek/sjever.hr 26.02.2024.

Input your search keywords and press Enter.