Now Reading:
Župan Kolar i zamjenica Petek primili liječnike: Nedostatak liječnika veliki je izazov, ali u suradnji i sinergiji zasigurno ćemo naći rješenje
Full Article 5 minutes read

Župan Kolar i zamjenica Petek primili liječnike: Nedostatak liječnika veliki je izazov, ali u suradnji i sinergiji zasigurno ćemo naći rješenje

Povodom Hrvatskog dana liječnika, krapinsko-zagorski župan Željko Kolar i zamjenica Jasna Petek u ponedjeljak su u uredu župana u Krapini održali prijam za liječnike. Ugostili su sadašnjeg predsjednika i bivšu predsjednicu Hrvatskog liječničkog zbora – podružnice Krapinsko-zagorske županije, doktora Rajka Fureša i doktoricu Jasnu Gmajnički, te člana povjerenstva Hrvatske liječničke komore za Krapinsko-zagorsku županiju, dr. Marija Fučkara.

Župan Kolar je čestitao svim liječnicama i liječnicima povodom njihovog dana i zahvalio se na svemu što čine za zdravlje stanovnika Krapinsko-zagorske županije, ali i šire. Kako je rekao, na današnjem sastanku sudjelovali su liječnici iz Specijalne bolnice za medicinsku rehabilitaciju Krapinske Toplice, primarne zdravstvene zaštite i iz Opće bolnice Zabok i bolnice hrvatskih veterana, pa je to bila prilika da se razgovara o svim segmentima zdravstvenog sustava i predstojećim izazovima.

– Mi smo već prije sedam godina počeli stipendirati studente medicine i proglasili doktore kao deficitarno zanimanje. S velikim brojem specijalizacija u našim zdravstvenim ustanovama pripremali smo se na to da ne ostanemo bez doktora. Međutim, neke stvari su se zakonom promijenile i specijalizacije, koje imamo ili ćemo imati, nam ne garantiraju da ćemo u bliskoj budućnosti imati dovoljan broj liječnika – rekao je Kolar i dodao da je posebno zabrinjavajuće stanje s liječnicima obiteljske medicine.

– To je za mene osobno iznenađenje, kada znamo kakav ugled uživaju doktori primarne zdravstvene zaštite u svojim općinama i gradovima. Svatko od nas s osobitim poštovanjem se odnosi prema svojem liječniku, kao i čitava zajednica, i to nije bez razloga. Jer, osim što nas liječi, tu su preventiva i edukacija. Uz neke smo odrasli, pratili su naš razvoj, a onda i liječili našu djecu. Znali su naše mane i vrline – kazao je.

Manjak liječnika

Ističe da je problem liječnika zadesio čitavu Hrvatsku, ali i Europu, no župan je ipak optimističan.

Vidim svjetlo na kraju tunela zbog ljudi koji stoje iza mene, koji imaju izuzetno iskustvo, znanje i želju da to prenesu svojim mlađim kolegicama i kolegama. Oni su odlučili ostati živjeti u mjestima u kojima su rođeni, tu dati doprinos razvoju zajednice i vjerujem da njihov primjer mogu pratiti i drugi njihovi kolege – rekao je Kolar i naveo da će pokušati stvoriti još bolje uvjete za mlade doktore.

Potrebno je, kaže, mijenjati zdravstveni sustav koji mora biti financijski održiv i pritom je ponovo istaknuo stav da će bolničkim sustavom bolje upravljati sama Županija, nego netko izvana.

– Tako dugo dok ne riješimo cijenu zdravstvenih usluga, dok ne riješimo limite zdravstvenih usluga i jasnu sistematizaciju i napredovanje unutar liječničke struke, tako dugo ćemo imati i problem s liječnicima. Sustav sada funkcionira isključivo zahvaljujući doktoricama i doktorima, medicinskim sestrama i medicinskim tehničarima, osoblju naših zdravstvenih ustanova i ako ništa drugo, zbog toga im trebamo dati posebno priznanje – zaključio je župan Kolar.

Specijalizacije

Prijmu za liječnike prisustvovala je i zamjenica župana Jasna Petek koja je istaknula da liječnička profesija nije samo zanimanje, nego i životni poziv.

– Krapinsko-zagorska županija kao osnivač svojih zdravstvenih ustanova izuzetno se brine o stručnom usavršavanju, o potrebama, o kvaliteti rada svojih liječnika, naravno u okviru svojih mogućnosti. Ustanove u kojima je Županija osnivač imaju 190 liječnika, s Općom bolnicom Zabok i bolnicom hrvatskih veterana, to je 333 liječnika, odnosno liječnice – rekla je Petek.

Navela je da je u sustavu stipendija trenutno 36 studentica i studenata medicine, raspoređenih po godinama studija, te istaknula važnost specijalizacija. U Krapinsko-zagorskoj županiji trenutno je na specijalizaciji 107 liječnika, odnosno liječnica, te je u tijeku 14 natječaja, što znači da će vrlo skoro biti u tijeku više od 120 specijalizacija.

– To je područje koje je puno izazova svaki dan, nedostatak liječnika u obiteljskoj medicini, odnosno u primarnoj zdravstvenoj zaštiti je naš najveći izazov i problem, ali u suradnji i sinergiji regionalne zajednice kao osnivače naših zdravstvenih ustanova, lokalne zajednice i ovih strukovnih komora, liječničkih udruga, zasigurno ćemo naći rješenje u okvir svojih mogućnosti – kazala je Petek pa svim liječnicama i liječnicima čestitala Dan liječnika.

Obljetnica HLZ-a

Kako je rekao zagorski ginekolog i sadašnji predsjednik krapinsko-zagorske podružnice HLZ-a Rajko Fureš, danas se obilježava 150. obljetnica osnutka najviše krovne ustanove liječnika – Hrvatskog liječničkog zbora.

– Ova teška i turbulentna vremena sigurno su izazov, pred svima nama je velika odgovornost da osiguravamo funkcioniranje javno zdravstvenog sustava i sigurno ćemo mi kao liječnici i liječnice učiniti sve da to bude na što višoj razini i ubuduće – istaknuo je dr. Fureš te dodao su i ove godine u planu potpore za Odjel ginekologije i porodništva, ali i da se nada da će još veća potpora stići s državne strane.

Tom je prilikom najavio izradu monografije Krapinsko-zagorske županije na čast cijele KZŽ i zdravstvenog sustava.

Doktorica Jasna Gmajnički koja radi u obiteljskoj medicini u Kumrovcu kazala je kako se susreću s velikim problemom nedolaska u ruralne sredine mladih liječnika, jer liječnici koji trenutno rade u ruralnim sredinama u primarnoj medicini nalaze se u godinama za mirovinu, ali i da puno njih je već odavno trebalo otići u mirovinu.

Na prijmu je bio i dr. med., spec. fizikalne medicine i rehabilitacije Mario Fučkar iz Specijalne bolnice u Krapinskim Toplicama, koji se zahvalio županu i Županiji na pozivu, ali i na podršci zdravstvenom sustavu. Istaknuo je važnost pomoći koja dolazi od strane Županije i dodao kako očekuje nastavak suradnje na dobrobit pacijenata.

mlpetrinjak/sjever.hr
26.02.2024.

Input your search keywords and press Enter.