Now Reading:
Buran vikend: Višestruki recidivist bez vozačke dozvole bježao policiji, oduzeto mu je vozilo i završio je u zatvoru, alkoholizirana vozačica zadržana na otrježnjenju
Full Article 3 minutes read

Buran vikend: Višestruki recidivist bez vozačke dozvole bježao policiji, oduzeto mu je vozilo i završio je u zatvoru, alkoholizirana vozačica zadržana na otrježnjenju

Tijekom pojačanog nadzora prometa tijekom proteklog vikenda na području koje sigurnosno pokriva Policijska uprava krapinsko-zagorska utvrđeno je ukupno 170 prometnih prekršaja.

Najveća očitana koncentracija alkohola u organizmu utvrđena je u subotu, 24. veljače, oko 23 sata, na A2 u visini mjesta Ciglenica Zagorska. Policijski službenici su tijekom kontrole prometa zaustavili osobno vozilo kojim je upravljala 26-godišnja hrvatska državljanka pod utjecajem alkohola od 1,92 promila.

26-godišnjoj vozačici određeno je zadržavanje do prestanka djelovanja opojnog sredstva alkohola te je protiv nje podnijet optužni prijedlog zbog počinjenog prekršaja iz čl. 199., Zakona o sigurnosti prometa na cestama kojim se predlaže ukupna novčana kazna u iznosu od 1300 eura te zaštitna mjera zabrane upravljanja motornim vozilima „B“ kategorije u trajanju od tri mjeseca.

Dok je najveća nepropisna brzina kretanja vozila utvrđena isto tako u subotu, oko 11 sati, u mjestu Krapina Selo od 138 km/h na dijelu ceste gdje je prometnim znakom brzina ograničena na 60 km/h. Vlasniku vozila slijedi zahtjev za dostavu podataka o vozaču i potom izdavanje obaveznog prekršajnog naloga.

U petak, 23. veljače oko 11 sati, prilikom nadzora prometa u Pregradi policijski službenici zamijetili su u vožnji ponavljača prekršaja te ga pokušali zaustaviti. Prvotno se vozač nije zaustavio na znak „stop policija“, već samo nastavio vožnju kroz ulicu Janka Leskovara.

Policijski službenici naknadno su pronašli vozača i 21-godišnji vozač je potom uhićen te mu je oduzeto osobno vozilo.

Provedenim nadzorom, utvrđeno je kako je 21-godišnjak upravljao osobnim vozilom prije stjecanja prava na upravljanje i kako je višestruki recidivist prometnih prekršaja. 

Uz optužni prijedlog zbog počinjenih prekršaja iz Zakona o sigurnosti prometa na cestama, 23. veljače oko 17 sati doveden je na Općinski sud u Zlataru, gdje mu je rješenjem određena kazna zatvora u trajanju od 30 dana, novčana kazna od 500 eura i oduzimanje osobnog automobila koji postaje vlasništvo Republike Hrvatske, dok mu je istom presudom, odnosno rješenjem određeno i zadržavanje u trajanju od 15 dana te je 21-godišnjak predan u Zatvor u Zagreb.

Isto tako u subotu, 24. veljače oko 10,30 sati, prilikom nadzora prometa u Zlatar Bistrici policijski službenici zaustavili su osobno vozilo kojim je upravljao 34-godišnji hrvatski državljanin.

U pokušaju zaustavljanja prvotno se vozač nije zaustavio na znak „stop“ policijskih službenika, već samo nastavio vožnju. Policijski službenici, službenim vozilom s uporabom svjetlosnih i zvučnih signala na policijskom vozilu krenuli su za navedenim, te su nedaleko potom uspjeli zaustaviti vozača.

Utvrđeno je kako je 34-godišnji vozač upravljao vozilom pod utjecajem alkohola od 1,67 promila, tijekom pokušaja bijega nije se kretao uz desni rub kolnika već je prelazio preko središnje kolničke crte, pretjecao je na dijelu kolnika gdje je pretjecanje zabranjeno oznakama na kolniku, pretjecao je kolonu vozila i nije koristio sigurnosni pojas tijekom vožnje.

Vozač je uhićen i uz optužni prijedlog zbog počinjenih prekršaja iz Zakona o sigurnosti prometa na cestama isti dan u poslijepodnevnim satima doveden na Općinski sud u Zlataru, gdje mu je izrečena  novčana kazna u iznosu od  2 100 eura te zaštitna mjera zabrane upravljanja motornim vozilima „B“ kategorije u trajanju od dva mjeseca.

FOTO: Ilustracija

sjever.hr 26.02.2024.

Input your search keywords and press Enter.