Now Reading:
Čini se da je pao dogovor Pantovčaka i Banskih dvora: Tihomir Kundid postaje novi načelnik Glavnog stožera Oružanih snaga RH
Full Article 2 minutes read

Čini se da je pao dogovor Pantovčaka i Banskih dvora: Tihomir Kundid postaje novi načelnik Glavnog stožera Oružanih snaga RH

Novi načelnik Glavnog stožera Oružanih snaga Republike Hrvatske bit će general-bojnik Tihomir Kundid. Takav je dogovor, kako neslužbeno saznaje Večernji list, ovih dana pao između Pantovčaka i Banskih dvora. Kundid će na toj funkciji zamijeniti admirala Roberta Hranja, kojemu mandat istječe s posljednjim danom veljače.

A s obzirom da mandat uskoro istječe i Hranjevu zamjeniku Siniši Jurkoviću, što znači da privremeno preuzimanje funkcije načelnika za njega nije opcija, bilo je jasno kako će se dogovor između „dva brda” morati postići unatoč sve glasnijim nesuglasicama koje dodatno podgrijava približavanje parlamentarnih, a zatim i predsjedničkih izbora. Ipak, Kundidovo ime je svojevrsno iznenađenje, s obzirom da se nije spominjalo među imenima koja su se posljednjih mjeseci vrtjela u kuloarima.

Ovaj 55-godišnji rođeni Varaždinac završio je fakultet strojarstva te poslijediplomski studij na Fakultetu organizacije i informatike Sveučilišta u Zagrebu. Ratnu školu Ban Josip Jelačić završio je 2008., a u Kanadi je završio „Canadian Forces Language School”.

U obranu Hrvatske uključio se već u prosincu 1990. godine, a godinu kasnije ulazi u Specijalnu policiju. Bio je pripadnik 2. gardijske brigade „Gromovi” u kojoj je obnašao niz zapovjednih dužnosti, zatim zamjenik zapovjednika Gardijske motorizirane brigade, a potom i zapovjednik Mehanizirane brigade.

Od ožujka 2020. do studenog prošle godine bio je na dužnosti zamjenika zapovjednika Hrvatske kopnene vojske, da bi nakon odlaska Borisa Šerića na dužnost vojnog predstavnika RH pri NATO-u i EU preuzeo zapovjedništvo. Admiral Hranj, čiju će dužnost sada preuzeti, tom ga je prigodom opisao kao „visoko moralnu, motiviranu i profesionalnu osobu koja se nikada ne umara izvršavajući svoje zadaće”.

Foto: MORH
sjever.hr/vecernji.hr
25.02.2024.

Input your search keywords and press Enter.