Now Reading:
Ženska inicijativa HNS-a u Krapini obilježila Narančasti dan u sklopu kampanje protiv nasilja nad djevojkama, ženama i djevojčicama
Full Article 3 minutes read

Ženska inicijativa HNS-a u Krapini obilježila Narančasti dan u sklopu kampanje protiv nasilja nad djevojkama, ženama i djevojčicama

Ženska inicijativa HNS-a Krapinsko-zagorske županije u subotu ujutro u Krapini je održala akciju “Narančasti dan” u sklopu kampanje “Bez riječi nema promjena – protiv nasilja nisi sam/a”.

Kako je istaknula predsjednica Ženske inicijative HNS-a KZŽ Vesna Jelić, Narančasti dan je dan se želi senzibilizirati javnost za problem nasilja nad djevojkama, ženama i djevojčicama koji je postao veliki problem u zajednici.

– HNS drži, naročito Ženska inicijativa, da je važno stalno upozoravati na taj problem i poslati snažnu poruku svim ženama koje osjećaju da trpe nasilje, da dignu glas protiv toga, da glasno reagiraju i obrate onima koji im mogu pomoći – rekla je Jelić te istaknula kako Krapinsko-zagorska županija načelno ima nultu stopu tolerancija prema nasilju, no jedno je na deklarativnoj razini, dok stvarnost to demantira

– Stvarnost u manjim mjestima, stvarnost koju mediji prenose, je doista takvo da je prisutno svugdje. Ne samo nasilje prema ženama, djevojkama i djevojčicama, nego i vršnjačko nasilje bez obzira na spol, nasilje među supružnicima, u siromašnim zajednicama. Naravno da ima i one druge strane, jer nasilje u sve pore društva ulazi – rekla je Jelić te dodala kako se danas nasilje više primjećuje, ono postaje sve vidljivije.

– Mlade generacije žena i djevojaka bez skrupula govore o tome među svojim prijateljicama, u školskim zajednicama, na fakultetima, preko društvenih mreža, tako da mislim da se vidi puno više nego prije, što mislim da je dobro – rekla je Jelić te dodala kako od nasilja ne treba okretati glavu ni negirati ga, nego ga javno verbalizirati bez obzira odakle dolazi.

Akciji je prisustvovala i predsjednica Ženske inicijative Središnjeg interesnog odbora HNS-a, Andreja Parlaj, koja je naglasila kako su kampanju pokrenuli prošle godine u lipnju.

– Ženska inicijativa ne zalaže se samo za veća prava i bolje uvjete, veći položaj žena u društvo, nego za apsolutno svakog pojedinca jer svi imamo pravo na iste uvjete i na bolju i ljepšu budućnost. Narančasti dan je akcija u sklopu kampanje, krenula isto iz Varaždina, ali su se uključile i na nacionalnom nivou naše Ženske inicijative u Đakovu, Dugoj Resi, Osijeku. Vidimo da se društvo polako osvještava i primjećuje problem nasilja. Nismo više nijemi svjedoci kojim smo svjedočili zadnjih par godina. Pozdravili smo mjere koje je Vlada Republike Hrvatske donijela, koje su se postrožile i sankcionirale nasilnike, a žrtvama ponudile ne samo psihološku pomoć, već pomoć preko svih mogućih institucija da ih se zaštiti – rekla je Parlaj te dodala kako još uvijek centralne institucije negdje malo koče provođenje tog zakona te je poslala molbu da se svi osvijestimo i pomognemo da se nasilje počne iskorjenjivati.

n.p.bajz/sjever.hr

24.02.2024.

Input your search keywords and press Enter.