Now Reading:
Europski dan žrtava kaznenih djela: Na 25 milijuna prijavljenih, u EU se dogodilo još 75 milijuna neprijavljenih kaznenih djela
Full Article 3 minutes read

Europski dan žrtava kaznenih djela: Na 25 milijuna prijavljenih, u EU se dogodilo još 75 milijuna neprijavljenih kaznenih djela

U četvrtak, 22. veljače 2024. godine, obilježava se Europski dan žrtava kaznenih djela.

U Hrvatskoj je uspostavljen sustav pomoći i podrške za žrtve i svjedoke/inje kaznenih djela – riječ je o Mreži podrške i suradnje za žrtve i svjedoke/inje kaznenih djela, koju čine organizacije koje pružaju pomoć i podršku žrtvama i svjedocima/kinama svih kaznenih djela (i prekršajnih djela nasilja u obitelji) na području 17 županija u Hrvatskoj.

Žrtvom ili svjedokom kaznenog djela može postati bilo tko. Uz to, u mnogim slučajevima kaznena ili prekršajna djela se ne prijavljuju: procjenjuje se da se na 25 milijuna prijavljenih djela u Europskoj uniji dogodilo još 75 milijuna neprijavljenih.

Potrebne su kontinuirane mjere pomoći i podrške kako bi se to promijenilo – a prvenstveno umanjilo strah žrtava od negativnih posljedica kaznenog postupka. To naglašava i Direktiva o pravima žrtava iz 2015. koja propisuje da odnos spram žrtava mora biti s poštovanjem i nediskriminatoran, a u Hrvatskoj ju u bliskoj suradnji s državnim institucijama provodi spomenuta Mreža podrške i suradnje žrtava i svjedoka kaznenih djela.

Najviše se pritom pružaju usluge emocionalne podrške i informacija, kao i pravno savjetovanje. Osim toga se žrtvama i svjedocima nudi usluga pratnji na policiju tijekom davanja iskaza, u sudnicu tijekom ročišta kao i na sve druge institucije prema potrebi, a sve su usluge dostupne i prije prijave, ali i nakon kraja sudskog procesa (svi podaci su dostupni na mrežnoj stranici: https://mrezapodrskeisuradnje.com/hr/).

Važno je naglasiti da su sve navedene usluge potpuno besplatne, što je omogućeno podrškom Ministarstva pravosuđa i uprave na čiju inicijativu je i pokrenuta Mreža podrške.

U Krapinsko-zagorskoj županiji također djeluje Mreža podrške i suradnje za žrtve i svjedoke kaznenih djela kroz rad CESI; SOS telefona i savjetovališta za žene žrtve nasilja. Osobe koje su žrtve ili svjedoci/kinje kaznenih i prekršajnih djela mogu se obratiti za pomoć i podršku putem telefona: 049/ 492- 688, maila: zrtveisvjedoci@cesi.hr, unutar radnog vremena. Ured se nalazi na adresi Matije Gupca 53, Zabok no prije dolaska u ured potrebno se najaviti putem telefona ili maila.

Uz Žensku sobu iz Zagreba, kao nositeljicu programa, u Mreži sudjeluju organizacije iz cijele Hrvatske, koje pokrivaju područje od 17 županija: Udruga za podršku žrtvama i svjedocima – Varaždinska, Međimurska, Osječko-baranjska i Vukovarsko-srijemska županija; Centar za građanske inicijative Poreč – Istarska županija, Centar za podršku i razvoj civilnog društva „Delfin“ – Požeško- slavonska i Bjelovarsko-bilogorska županija, Udruga “HERA“ Križevci – za zaštitu i promicanje ljudskih prava – Koprivničko-križevačka i Bjelovarsko-bilogorska županija, DEŠA-Dubrovnik, Regionalni centar za izgradnju zajednice i razvoj civilnog društva – Dubrovačko-neretvanska županija, Informativno pravni centar – Brodsko-posavska županija i Sisačko-moslavačka županija, Udruga „ZvoniMir“ – Šibensko-kninska županija i Zadarska županija, Ženska grupa Karlovac „KORAK“ – Karlovačka i Ličko-senjska županija, S.O.S. – savjetovanje, osnaživanje, suradnja – Virovitičko-podravska županija, CESI: SOS telefon i savjetovalište za žene žrtve nasilja Krapinsko-zagorske županije – Krapinsko-zagorska županija.

foto: ilustracija
sjever.hr
22.02.2024.

Input your search keywords and press Enter.