Now Reading:
Smetaju li i vas neki zvukovi? Možda imate ovaj problem
Full Article 2 minutes read

Smetaju li i vas neki zvukovi? Možda imate ovaj problem

Žvakanje gume, klikanje kemijskom, šmrcanje ili teško disanje. Ako ste među onima kojima ovi zvukovi uzrokuju stres, vjerojatno patite od mizofonije, doslovno mržnje prema zvukovima.

Mizofonija je patološka osjetljivost na zvukove, na koju oboljeli ne može utjecati snagom volje. Tipični zvukovi koji kod oboljelog izazivaju razdraženost, gađenje ili ljutnju, a uključuju sljedeće: žvakanje, srkanje, coktanje jezikom, šaptanje, pucketanje zglobovima, lupkanje prstima, klikanje kemijskom, njuškanje i šmrcanje, teško disanje, povlačenje noktom po ploči i paljenje motora.

Većina omraženih zvukova potječe od ljudskog tijela. Zvukovi neživog porijekla također uzrokuju iritaciju, ali je smetnja u tom slučaju manja. Zanimljivo, ljudi koji pate od mizofonije ne osjećaju iritaciju ako sami proizvode te zvukove. Istraživanje na Sveučilištu u Newcastleu, objavljenom u časopisu Current Biology, otkrilo je da oboljeli od mizofonije doživljavaju mjerljivu stresnu reakciju u prisustvu iritantnih zvukova, što znači da su njihove tegobe stvarne, prenosi Večernji list.

Istraživači su dvadesetorici dobrovoljaca s mizofonijom i dvadeset dvojici zdravih puštali neutralne zvukove poput kiše, umjereno neugodne poput dječjeg plača i izuzetno neugodne kao što su tuđe teško disanje i žvakanje. Kod mizofoničara je došlo do povećanja broja otkucaja srca, pojačanog znojenja i burne fiziološke aktivnosti u dijelovima mozga koji reguliraju pozornost. Te su pojave svojstvene stanju stresa i ne mogu se odglumiti. Kod članova kontrolne grupe nisu zabilježene takve reakcije.

Foto: ilustracija
sjever.hr/vecernji.hr
21.02.2024.

Input your search keywords and press Enter.