Now Reading:
Građani dali prijedloge i pohvale idejnom rješenju Zelene oaze Čakovca
Full Article 2 minutes read

Građani dali prijedloge i pohvale idejnom rješenju Zelene oaze Čakovca

U Tehnološko-inovacijskom centru Međimurje 20. veljače javno je predstavljeno idejno rješenje Zelene oaze Čakovca, suvremenog parka koji će se na 15-ak hektara površine urediti nadomak kompleksa bivše vojarne, danas Centra znanja.

Idejno rješenje predstavili su stručnjaci ugovornog izrađivača – tvrtke Urbia i njihovih suradnika iz OPOP studija.

Najava uređenja novog parka u gradu izaziva veliki interes javnosti pa je i odaziv javnom predstavljanju idejnog rješenja polučilo interes građana.

Predstavljena je lokacija na kojoj je planirana investicija, tj. zatečeno stanje kao i projektni zadatak, a krajobrazni arhitekti prezentirali su koncept Zelene oaze s pratećim sadržajima te referentnim površinama. Kako bi se lakše predočilo navedeno rješenje, izrađena je i 3D vizualizacija prostora.

Sudionici skupa su se uključili u raspravu sugestijama i prijedlozima, od koji se neki odnose na postavljanje visoke barijere s istočne strane parka u svrhu prigušivanja buke. Postavljeno je i pitanje javne rasvjete za koju građani sugeriraju da bude minimalna kako bi se smanjilo svjetlosno zagađenje.

Građane je također zanimala mogućnost inkluzije pametnih rješenja (pametne klupe, pametna drveća i sl.), na što je odgovoreno da takva oprema nije planirana jer je park zamišljen kao mjesto na kojem čovjek može „pobjeći“ od tehnologije i opuštati se u prirodi. Tehnologija koja je nužna za funkcioniranje sadržaja u parku bit će izvedena u skladu s projektom.

S obzirom na planiranu vodenu površinu u parku, građani su izrazili zabrinutost zbog mogućnosti pojave velikog broja komaraca. Kontaktirana su relevantna tijela, gdje je potvrđeno da vodena površina neće predstavljati problem jer će se redovito kontrolirati i nadzirati te po potrebi intervenirati.

Jedno od pitanja bio je i izvor financiranja i rok izvedbe projekta. Uređenje parka će se financirati iz europskih fondova, a rok izvedbe ovisit će o dinamici raspisa relevantnih natječaja.

foto: medjimurska-zupanija.hr
sjever.hr/medjimurska-zupanija.hr
21.02.2024.

Input your search keywords and press Enter.