Now Reading:
U Ludbregu uskoro prve Newton sobe u Hrvatskoj. Gradonačelnik Bilić te župani Stričak i Posavec potpisali sporazum o suradnji na projektu Lori
Full Article 4 minutes read

U Ludbregu uskoro prve Newton sobe u Hrvatskoj. Gradonačelnik Bilić te župani Stričak i Posavec potpisali sporazum o suradnji na projektu Lori

Velik dan za Grad Ludbreg, Varaždinsku, ali i Međimursku županiju – u utorak je potpisan Sporazum o suradnji na projektu Regionalnog znanstvenog centra za osnovnoškolski odgoj i obrazovanje u STEM području Lori Ludbreg.

Ovim projektom vrijednim gotovo 3 milijuna eura, Grad Ludbreg će prvi u Hrvatskoj otvoriti Newton sobe.

Gradonačelnik Dubravko Bilić istaknuo je riječ o jednom najljepših projekata koje je Grad Ludbreg dobio koristeći europski novac.

-Radi se o obrazovanju, ulaganju u naše najmlađe i želja nam je da kroz ovu priču Regionalno znanstvenog centra Lori govorimo i o Ludbregu kao o mjestu koje pruža dodatne mogućnosti za obrazovanje za cijeli sjever, dakle i za Međimursku, Varaždinsku, Koprivničko-križevačku i Krapinsko-zagorsku županiju, naravno i za Zagrebačku. Nadamo se da ćemo kada ovo bude otvoreno, a to je za nekih 20-ak dana, imati s ponosom što pokazivati i nuditi našoj djeci nešto doista posebno, što nigdje u Hrvatskoj ne mogu vidjeti – rekao je Bilić.

Naglasio je da je projekt sufinanciran sredstvima tzv. Norveškog fonda u iznosu od 3 milijuna eura, a Grad je dodao oko 600 tisuća eura svojih novaca kako bi ovu priču završili.

U jednoj od prostorija Lori centra podučavat će se matematika, fizika, astronomija i aeronautika, a u njoj su, u suradnji s Boingom, četiri simulatora leta na kojima će djeca moći učiti o letenju, o korištenju fizike u letenju, orijentacije. Sve je bazirano na konstruktoru aviona, pilotu Rudolfu Fiziru kojemu se na taj način odaje zaslužena počast.

Varaždinski župan Anđelko Stričak istaknuo je da je nositelj ovog vrijednog i zanimljivog projekta Grad Ludbreg te je uputio čestitke gradonačelniku Biliću na inicijativi te na svim poduzetim koracima.

-Gdje god je moguće, Varaždinska županija pokušava povezati obrazovanje, kulturu, okoliš i turizam i smatramo da su na taj način učenicima njihova nastava i program daleko zanimljiviji, a i sam gradonačelnik naglasio je da će cijelo ovo područje kroz koju godinu imati sasvim novu vizuru. Naime, osim Lori centra, ovdje se planira još jedan muzej, nešto malo niže trebala bi šetati Erik/a – vunasti nosorog i vjerujem da će ovo biti zanimljivo ne samo djeci, nego i odraslima. Na taj način ne samo Ludbreg, već i Varaždinska županija dobivaju dodatnu vrijednost i to ne samo u obrazovanju, već i u tim ostalim segmentima – naglasio je župan Stričak.

Zahvaljujući potpisanom sporazumu, 25 osnovnih škola s područja Međimurske županije slat će učenike u ovaj centar, izjavio je međimurski župan Matija Posavec.

-Samo je 45 takvih Newton soba je u svijetu, prema tome, sjever Hrvatske na ovaj način dolazi na svjetsku kartu i to je zapravo obrazovanje kojem težimo, obrazovanje u kojem se na adekvatan način stječu kompetencije, osnažuju se učenici, prilagođavaju se svjetskim trendovima i izazovima vremena. Dajemo apsolutno punu podršku ovome projektu i vjerujem da će on biti još jedan primjer dobre prakse koji sa sjevera Hrvatske, Varaždinske županije, grada Ludbrega ide ne samo prema Hrvatskoj, nego i prema cijeloj Europi – zaključio je Posavec.

Kako je naglašeno prilikom potpisivanja Sporazuma, radovi na Lori centru trajali su prilično dugo jer su započeli u vrijeme korone.

-Zahvaljujući razumijevanju Ministarstva regionalnog razvoja i našim partnerima na projektu, Osnovnoj školi Ludbreg, Osnovnoj školi Veliki Bukovec, Osnovnoj školi Sveti Đurđ, Varaždinskoj županiji i Međimurskom veleučilištu, uspjeli smo se posložiti i zahvaljujući domaćim građevinarima iz Ludbrega, danas imamo skoro pa gotovo projekt. Jučer smo predali zahtjev za uporabnu dozvolu, a očekujemo rješenje do Dana grada i tada ćemo, u suradnji s partnerima i nadam se s Ministarstvom obrazovanja, otvoriti ovaj Centar – najavio je Bilić.

Dodao je kako je Gradu Ludbregu iznimno važna podrška županija kao nositelja osnovnoškolskog obrazovanja jer će županije omogućiti da djeca iz njihovih škola dolaze u Ludbreg na izvanučioničku nastavu, učiti biologiju, kemiju i matematiku.

-Želja nam je u budućnosti cijeli ovaj kompleks pretvoriti u znanstveni centar jer imamo i građevinsku dozvolu za Muzej tri rijeke, odnosno Drave, Plitvice i Bednje. Iza nas je i Arheološki muzej, jedan od najboljih interpretacijskih centara arheologije u Republici Hrvatskoj i Etnološki muzej. Na taj način želimo omogućiti djeci iz cijele Hrvatske da na jednome mjestu dožive posebno iskustvo da vide da obrazovanje može biti drugačije i kreativnije te u konačnici zabavno – zaključio je gradonačelnik Bilić.

a.kučić/sjever.hr
20.02.2024.

Input your search keywords and press Enter.