Now Reading:
Po izdvajanjima za potpore poljoprivrednicima, Međimurska županija u samom vrhu – broj mjera i iznosa godinama se kontinuirano povećava
Full Article 3 minutes read

Po izdvajanjima za potpore poljoprivrednicima, Međimurska županija u samom vrhu – broj mjera i iznosa godinama se kontinuirano povećava

Kontinuirano, od 2014. godine Županija provodi program potpora u poljoprivredi uz trend povećanja broja mjera i isplaćenih iznosa, što prati i interes poljoprivrednika

Prema analizi portala Župan.hr, iz podataka konsolidiranih županijskih proračuna za 2022. godinu, za koju su zadnje dostupni podaci o izvršenju proračuna, Međimurska županija izdvojila je 0,33 posto proračuna za potpore poljoprivrednicima u 2022. godini. Programom potpora mjere i sredstva se stalno povećavaju pa je tako lani isplaćeno 314.562 eura potpora, a za 2024. godinu iznos je povećan na 422.905 eura.

Kontinuirano, od 2014. godine Županija provodi program potpora u poljoprivredi uz trend povećanja broja mjera i isplaćenih iznosa, što prati i interes poljoprivrednika.

Pri formiranju mjera, uvažavaju se aktualne potrebe poljoprivrednih proizvođača te se surađuje sa stručnim službama. Potpore male vrijednosti dodjeljuju se za edukaciju i stručno osposobljavanje poljoprivrednika, za podizanje i obnova trajnih nasada, nabavu sustava za obranu od tuče, za poticanje ekološke proizvodnje, zatim za promociju i prodaju poljoprivrednih proizvoda proizvedenih na poljoprivrednom gospodarstvu, kao i za stvaranje robne marke i sudjelovanje u programima kvalitete poljoprivrednih proizvoda.

Također, potiču se ulaganja u preradu, primarnu proizvodnju, okrupnjavanja posjeda, nabavu i zadržavanje uzgojno valjanih rasplodnih životinja, kao i za nabavu nacionalne staklenke za med, uz što se potpore dodjeljuju i za uzgoj autohtone pasmine međimurski konj. Vrijedi spomenuti i ostale potpore za koje se ne provode javni pozivi, a odnose se na kontrolu plodnosti tla te podršku istraživačkim projektima.

Međimurje godišnje proizvodi 100 tisuća tona krumpira

Krumpir je jedna od strateških poljoprivrednih kultura Međimurja koja nosi 75 posto hrvatske proizvodnje krumpira, a riječ je o stotinu tisuća tona godišnje, donosi Župan.hr. To je samo po sebi tek velik udio, no pažnje vrijedna je činjenica da njedra međimurske zemlje daju najkvalitetniji krumpir u Hrvatskoj.

-Da bismo našim proizvođačima krumpira pomogli u plasmanu robe na tržište, razvili smo županijsku robnu marku Međimurski kalamper kojom sada, uz našu podršku, upravlja Udruga proizvođača merkantilnog krumpira Međimurske županije. Međimurski kalamper već je lider na domaćem tržištu, kojem se nametnuo kvalitetom, a naša je težnja da međimurski kalamper bude na svakom hrvatskom stolu – rekao je župan Matija Posavec.

Jednaka se pozornost posvećuje i klonskoj selekciji pušipela, autohtone sorte grožđa, te uz pomoć stručnjaka iz savjetodavne službe, iskusni i vrsni vinari Međimurja proizvode vrhunsko vino ove sorte. Međimurska županija promociju vina podržava renomiranom manifestacijom Urbanovo – festival pušipela koju zahvaljujući podršci Županije svake godine organizira Udruga vinara i vinogradara Hortus Croatiae.

U pripremi je i novi projekt u kojem će niknuti regionalni distribucijski centar povrća i voća, što je također odgovor Županije na potrebe poljoprivrednih proizvođača.

Međimurska županija provodi i program financiranja projekata udruga iz područja poljoprivrede, šumarstva i lovstva, u skladu sa strateškim smjernicama razvoja navedenih područja.

sjever.hr/zupan.hr
20.02.2024.

Input your search keywords and press Enter.