Now Reading:
Ministarstvo financija potvrdilo Banovu odluku o obustavi Proračuna za 2024. godinu: Završen je igrokaz HDZ-a i HNS-a i vrijeme je da se ovi nesposobni vijećnici smijene
Full Article 4 minutes read

Ministarstvo financija potvrdilo Banovu odluku o obustavi Proračuna za 2024. godinu: Završen je igrokaz HDZ-a i HNS-a i vrijeme je da se ovi nesposobni vijećnici smijene

Nakon nekoliko mjeseci trakavice u Općini Bedekovčina između načelnika Darka Bana i većine vijećnika u Vijeću te prozivanja načelnika o odluci o obustavi primjene Proračuna za 2024. godinu, oglasilo se i Ministarstvo financija koje je donijelo odluku kako je obustava primjene Proračuna osnovana.

Podsjetimo se da je do ovog stanja u Bedekovčini došlo zbog katastarske izmjere katastarske općine Komor gdje su vijećnici Kluba HDZ i HNS prozivali načelnika zbog izmjere, ali i cijene katastarske izmjere. Organizirao se prosvjed, potpisivale su se peticije od strane HNS-ove vijećnice koja je, kada se donosila odluka o katastarskoj izmjeri, podigla ruku ZA zajedno sa svojim koalicijskim vijećnicima. Nakon toga se branila da je glasala za izmjeru iz citiramo „nekog svog ne znanja”.

Problem vezano uz Proračun za 2024. godinu nastao je kada su vijećnici Kluba HDZ-HNS podnijela tri amandmana na samoj Sjednici vijeća, a ne kako je prema Pravilniku trebalo poslati dva dana prije održavanja Sjednice. Podnesenim i usvojenim amandmanom broj 3 smanjen je rashod koji se odnosi na već ranije preuzete obveze Općine Bedekovčina koje su planirane Prijedlogom proračuna, a odnosi se na izgradnju parkirališta. Zakonom se ne smiju smanjivati sredstva koja su već planirana za određeni projekt, a što su HDZ-ovi i HNS-ova vijećnica uporno tvrdili da su zakoniti.

-I HDZ-ova vijećnica Barbara Sente poslala je Ministarstvu pravosuđa i uprave predstavku da nisam zatražio od Općinskog vijeća da ukloni uočene nedostatke u odnosu na doneseni Proračun i da nisam bio ovlašten donijeti odluku o privremenom financiranju. Vijećnica je dobila odgovor od Ministarstva, dobio sam ga i ja, u kojem piše da imam pravo, a ne da moram zatražiti od predstavničkog tijela da u roku od 8 dana ukloni nedostatke. Ja sam obavijestio predsjednika Vijeća, no, bili su uvjereni da su u pravu. Mišljenja sam da su postali svjesni što nakon ovoga slijedi, a to su izgledni izbori za novo formiranje Vijeća u kojem velika većina sadašnjih vijećnika neće biti izabrana. I zbog toga iznose toliko ne istina i laži – izjavio je načelnik Darko Ban pokazujući Odluku Ministarstva pravosuđa i uprave.

Sada je svoju odluku dalo i Ministarstvo financija koje se nadovezalo na stavku da je načelnik 15. siječnja 2024. godine pozvao vijeće da otklone uočene nedostatke u zakonskom roku, do 23. siječnja 2024., ali da to vijećnici nisu napravili. Nakon proteka roka, i predsjednik Vijeća Marko Ocvirek je prozivao i načelnika i djelatnike Općine da su dužni ih upozoriti na pogrešno donesene odluke odnosno amandmane. Možda bi ih i upozorili da nisu predložili amandmane na samoj sjednici Vijeća, a i među HDZ-ovim vijećnicima je vijećnik koji je bio 20 godina zaposlenik Općine i sigurno je upoznat sa svim zakonima.

-Nakon svega, nakon Odluke Ministarstva Pravosuđa i uprave, nakon odluke Ministarstva financija, HNS-ova vijećnica Valentina Pakračić Jambrek sada skuplja potpise za referendum da me se smijeni. Iskreno se nadam da će svi ti potpisi koristiti za referendum da se smijene ovi nesposobni vijećnici Kluba HDZ-HNS-a, jer, ne brinu se oni za mještane naše općine, oni se brinu samo za sebe . Biti vijećnik je odgovoran posao, treba naučiti zakone – kazao je načelnik.

HNS-ova vijećnica Pakračić Jambrek bila je sa mnom na sastanku u DGU-u i zna što smo se tamo dogovorili. Zbog čega sve ovo radi, da li zbog svoje promocije, da li si želi dati na važnosti, ne znam i ne želim ulaziti u osobne frustracije, ali ovo se sve događa zbog 3 lipe po kvadratnom metru koje će se i tako osigurati tijekom ove godine. To HDZ-ovi i HNS-ova vijećnica znaju, ali igraju dobar igrokaz koji je napokon završio i čekamo njihovu smjenu – zaključio je načelnik Općine Bedekovčina Darko Ban.

sjever.hr 20.02.2024.

Input your search keywords and press Enter.