Now Reading:
Krapinsko-zagorska županija financirat će program podrške djeci bez odgovarajuće skrbi koju provodi Caritas Zagrebačke nadbiskupije
Full Article 4 minutes read

Krapinsko-zagorska županija financirat će program podrške djeci bez odgovarajuće skrbi koju provodi Caritas Zagrebačke nadbiskupije

Krapinsko-zagorski župan Željko Kolar primio je povodom 90 godina Caritasa Zagrebačke nadbiskupije, predsjednika Caritasa Zagrebačke nadbiskupije Zlatka Korena, ravnateljicu, sestru Jelenu Lončar i voditeljicu Sektora karitativnog rada Elzu Parlov. 

Tom im je prilikom čestitao na 90 godina rada i rekao kako Caritas Zagrebačke nadbiskupije pokriva i Krapinsko-zagorsku županiju, te da je važno da javnost bude upoznata sa svime što je Caritas radio ovih 90 godina. 

Htio sam ih informirati što mi radimo kroz sustav socijalne skrbi, pomoći potrebitima, bez obzira je su li to djeca s posebnim potrebama, invalidne osobe, što kroz sustav kojim mi upravljamo, a što u suradnji s drugima koji upravljaju sa sustavima sličnih namjena, a isto tako i preko Crvenog križa – istaknuo je Kolar i dodao kako je imao čast da bude prisutan na svečanoj akademiji u Hrvatskom narodnom kazalištu, gdje se obilježavala 90. obljetnica Caritasa Zagrebačke nadbiskupije. 

– Gledajući što sve Caritas radi, a mi surađujemo s Caritasom na različitim programima i projektima, analizirali smo što mi možemo dodatno učiniti i uključiti se. Tako da smo donijeli odluku da ćemo financirati program podrške djeci bez odgovarajuće skrbi koju Caritas provodi – naglasio je Kolar.

Sestra Jelena Lončar kazala je kako su na sastanku razmijenili iskustva suradnje na području karitativnog i socijalnog djelovanja na području Krapinsko zagorske županije koje pokriva Zagrebačka nadbiskupija.

Tu je naš Caritas prisutan brojnim projektima, oblicima pomoći i pojedinačno obiteljima i osobama u potrebi, ali ponajviše putem Europskog socijalnog projekta FEAD na području Krapinsko zagorske županije, koji provodimo od 2016. godine. Proveli smo i završili četiri projekta i vjerujemo da ćemo imati prigodu da apliciramo na natječaj i za peti projekt. Kroz svaki projekt  pomogli oko 2000 osoba na području županije. Riječ je o projektu podijele paketa, hrane, higijenskih potrepština obiteljima i pojedincima u potrebi – pojasnila je sestra Jelena.

Većinom se radi o starijim osobama i samcima, ali opremili su i 150 djece za školu, sa školskim priborom i školskom opremom što je obiteljima s ovog područja bila izuzetno važna i velika pomoć, a i nama velika radost, nadovezala se Lončar o provedenim projektima.

Caritas Zagrebačke nadbiskupije ima brojne aktivnosti. Djelujemo na području socijalne skrbi, u našim domovima zbrinjavamo preko 200 korisnika različitih socijalnih usluga. To su djeca bez roditeljske skrbi, djeca i mladi s teškoćama u razvoju, maloljetne trudnice i majke s djecom, beskućnici, žrtve obiteljskog nasilja – napomenule je sestra Jelena Lončar.

Predsjednik Caritasa Zagrebačke nadbiskupije, monsinjor Zlatko Koren rekao je kako mu se uvijek emotivno vratiti u Zagorje jer se time vraća u mlađe dane svojega života.

Briga Caritasa je na poseban način upravo u onima kod kojih životni elan na neki način posustaje ili ga je potrebno potaknuti ili ga je potrebno razviti. Karitativno djelovanje ili dobro djelovanje ima u sebi nekoliko vrlo važnih koraka. Prvo bi se svatko od nas trebao osvijestiti da može nekome na neki način pomoći. Kada primijetimo da ne možemo sami pomoći, onda ćemo se obratiti župnom Caritasu ili nekoj drugoj dobrotvornoj ustanovi – rekao je monsinjor Koren te dodao kako uvijek imamo neku mogućnost, samo se je potrebno angažirati.

– Naše Zagorje sigurno ima puno radosti, ali ima i nekih poteškoća i dobro je da svi imamo otvoreno oko, srce i dušu da prepoznamo te poteškoće. S jedne strane je potrebno prepoznati poteškoće, s druge strane je potrebno biti dionik tuđe radosti jer se čini da smo nekako zakočeni u tome da se više radujemo nečijem promašaju, nego što se radujemo nečijoj radosti – zaključio je monsinjor Koren.

i.belošević/sjever.hr 20.02.2024.

Input your search keywords and press Enter.