Now Reading:
Veleposlanica SAD-a Reyes i župan Kolar razgovarali o onkološkom centru: Investicija se realizira po planu, centar će početi raditi do kraja godine
Full Article 2 minutes read

Veleposlanica SAD-a Reyes i župan Kolar razgovarali o onkološkom centru: Investicija se realizira po planu, centar će početi raditi do kraja godine

Veleposlanica Sjedinjenih Američkih Država u Republici Hrvatskoj Nathalie Rayes je 13. veljače upriličila prijam povodom posjeta Hrvatskoj vodstva najvećeg američkog medicinskog centra University of Pittsburh Medical Center (UPMC) i s ciljem upoznavanja dinamike izgradnje sveobuhvatnog onkološkog centra pri Općoj bolnici Zabok i bolnici hrvatskih veterana.

Na prijmu je bio i župan Krapinsko-zagorske županije Željko Kolar, kojemu su veleposlanica Nathalia Reyes i izvršni potpredsjednik UPMC-a Charles Bogosta zahvalili na potpori u realizaciji ovog projekta.

-Izuzetno smo zadovoljni što smo u našoj županiji uspjeli pripremiti projekt koji je zainteresirao najveću sveučilišnu bolnicu u SAD-u. Drago nam je da se investicija realizira po planu i da će centar početi s radom do kraja godine. Zadovoljni smo što ćemo našim ljudima omogućiti da se od najtežih malignih bolesti liječe najsuvremenijim metodama, jednakim onima u vodećim medicinskim centrima u SAD-u – poručio je župan Kolar te čitavoj delegaciji UPMC-a, veleposlanici Rayes i njezinom zamjeniku Marku Flemingu zahvalio na svemu što su učinili i još uvijek čine za ostvarenje ovog projekta.

Kamen temeljac sveobuhvatnog onkološkog centra pri Općoj bolnici Zabok i bolnici hrvatskih veterana je nakon provedenog javnog poziva položen 21. prosinca 2023. godine. Radove u cijelosti financira University of Pittsburh Medical Center. UPMC je najveći američki akademski medicinski centar koji objedinjuje osamdesetak bolnica i zapošljava 95 tisuća djelatnika, među kojima pet tisuća liječnika. Usko surađuje sa Sveučilištem Pittsburgh na kojem studira 32.000 studenata i na kojem radi 7.500 djelatnika, od toga troje nobelovaca. Tijekom proteklih deset godina UPMC je u razvoj biomedicinskih znanosti uložio više od milijardu dolara, dok je samo u područje razvoja imuno terapije investirao više od 300 milijuna dolara.

Na prijmu su, među ostalima, bili i predsjednica UPMC Hillman onkološkog centra Beth Wild, medicinski direktor UPMC Hillman onkološkog centra Robert Ferris kao i Dragan Primorac te ravnatelj Opće bolnice Zabok i bolnice hrvatskih veterana Tihomir Vančina.

Veleposlanica Reyes uskoro u Zagorju

Nathalie Rayes je 10. siječnja 2024. godine, pred potpredsjednicom Kamalom Harris prisegnula na dužnost veleposlanice Sjedinjenih Američkih Država u Republici Hrvatskoj. Vjerodajnice je predsjedniku Republike Hrvatske Zoranu Milanoviću predala 25. siječnja 2024. godine. Veleposlanica Rayes je na prijmu prihvatila poziv župana Kolara da dođe u službeni posjet Krapinsko-zagorskoj županiji.

sjever.hr/kzz.hr
17.02.2024.

Input your search keywords and press Enter.