Now Reading:
Udruga proizvođača povrća i voća „Zeljari“ obilježila 25 godina rada i djelovanja, na obilježavanju bio i župan Stričak
Full Article 3 minutes read

Udruga proizvođača povrća i voća „Zeljari“ obilježila 25 godina rada i djelovanja, na obilježavanju bio i župan Stričak

Udruga proizvođača povrća i voća “Zeljari” iz Vidovca čiji članovi neumorno rade na promociji poljoprivrednih proizvoda iz varaždinskog kraja, obilježila je 25 godina svog rada i djelovanja.

Svečanom obilježavanju koje je održano u prostorijama DVD-a Vidovec nazočio je i župan Varaždinske županije Anđelko Stričak.

Sve prisutne pozdravila je i ugodnu dobrodošlicu im zaželjela Marija Cafuk, predsjednica udruge ” Zeljari”.

– Naša udruga je bila prva poljoprivredna udruga osnovana na ovom području. Za prvog predsjednika izabran je Zlatko Zagorec i od tih dana ova udruga okuplja poljoprivredne proizvođače ne samo iz naše općine, nego i iz cijele Varaždinske županije. Svi problemi koji su se pojavljivali na području poljoprivrede nastojali su se rješavati putem udruge. Već 2002. godine počela je naša priča oko zaštite varaždinskog zelja koje je dio našeg identiteta, kulture i tradicije. Posebno smo bili ponosni kada smo 2011. godine dobili oznaku izvornosti na nacionalnoj razini, a 2017. godine je Europska unija donijela Uredbu o upisu Varaždinskog zelja u Registar zaštićenih oznaka izvornosti. Moram naglasiti kako smo od samih početaka djelovanja najaktivnija udruga u našoj općini i zasigurno jedna od najaktivnijih u Varaždinskoj županiji. Surađujemo s ostalim udrugama, pomažemo u humanitarnim akcijama, a skoro ni jedna skupština ili druženje je nezamislivo bez varaždinskog zelja na stolu. Najbolja potvrda našeg rada je tradicionalna Zeljarijada koja je postala pravi brend Vidovca, Varaždinske županije i cijele Hrvatske – rekla je Cafuk.

Župan Anđelko Stričak čestitao je članovima ovu lijepu obljetnicu pohvalivši sve aktivnosti udruge koje idu u smjeru promocije naših poljoprivredno-prehrambenih proizvoda.

– Prije 25 godina poljoprivredni proizvođači s područja općine Vidovec shvatili su da će biti puno lakše organizirati i proizvodnju, a potom i prodaju ako se organiziraju. Tada su se organizirali u udrugu iz koje je poteklo puno toga lijepoga i korisnoga. Naime, upravo oni su inicirali zaštitu varaždinskog zelja, potom su ga zaštitili na državnoj razini, a zatim na europskoj. Organizirali su cijeli niz smotri pa između ostalog i jednu od najpoznatijih manifestacija, ‘Zeljarijadu’. Da nije bilo „zeljara“ ne bi bilo svih tih akcija i manifestacija i ne bi se toliko čulo za zelje. Članovi zaista vrijedno rade, promoviraju svoj kraj i odazivaju se na sve naše pozive te ih je uvijek lijepo vidjeti u atriju ili ispred Županijske palače kako ponosno prezentiraju svoje proizvode – zaključio je župan obećavši daljnju pomoć u radu udruge.

U sklopu obilježavanja podijeljene su i prigodne zahvalnice ustanovama i institucijama koje pomažu udrugu, a posebna priznanja primili su i članovi udruge koji su osnivali ovu udrugu; Zlatko Zagorec, Nadica Cafuk i Zdravko Težak.

U ime nagrađenih obratio se prvi predsjednik udruge Zlatko Zagorec posebno istaknuvši entuzijazam, volju i želju da se napravi nešto korisno i vrijedno kako za poljoprivredne proizvođače tako i za cijeli varaždinski kraj.

sjever.hr 18.02.2024.

Input your search keywords and press Enter.