Now Reading:
RASTE INTERES NA SJEVERU Vaučere za cjeloživotno obrazovanje najviše koriste zaposleni, no mnogi će se iznenaditi koje zanimanje je najpopularnije
Full Article 3 minutes read

RASTE INTERES NA SJEVERU Vaučere za cjeloživotno obrazovanje najviše koriste zaposleni, no mnogi će se iznenaditi koje zanimanje je najpopularnije

U okviru Nacionalnog plana oporavka i otpornosti 2021.-2026. u Hrvatskoj je 2022. godine uvedena reformska mjera uspostave vaučera za obrazovanje zaposlenih i nezaposlenih osoba, s ciljem poticanja cjeloživotnog obrazovanja radi prilagodbe potrebama na tržištu.

Na taj su način zaposlene i nezaposlene osobe dobile mogućnost korištenja vaučera za pokrivanje troškova obrazovanja radi stjecanja novih vještina i povećanje vlastite konkurentnosti na tržištu rada. Radi se o dodatnoj vrijednosti zaposlenih i nezaposlenih osoba koje se žele usavršiti u nekom poslu, ili pak razmišljaju o promjeni zaposlenja.

Operativni provoditelj vaučera je Hrvatski zavod za zapošljavanje koji je s sistemom vaučera krenuo u travnju 2022. godine, stoga smo provjerili kakvo je stanje sa upotrebom vaučera na području sjevera Hrvatske.

Kako navode iz HZZ-a Međimurske županije, od uvođenja vaučera, pa do kraja protekle godine, u sistem je bilo uključeno 588 osoba.

– Od uvođenja vaučera u našoj Županiji značajno je porastao interes bilo zaposlenih ili nezaposlenih osoba za cjeloživotno obrazovanje, na što ukazuju statistički pokazatelji – poručili su iz čakovečkog HZZ-a, navodeći kako je udio vaučera u 2022. godini u odnosu na ukupan broj uključenih u obrazovne mjere bio je 68 posto, a 2023. godine 62 posto.

Ništa drugačije nije ni u Ispostavi u Varaždinskoj županiji i Krapinsko-zagorskoj županiji.

Tako su u Područnom uredu Varaždin, od uspostave vaučera, odobrena ukupno 462 zahtjeva. Od toga njih 195 u 2022. godini, te 267 u 2023. godini. Identičan broj zahtjeva za vaučerima, njih 462, odobren je i u Ispostavi Krapina.

Najviše ih koriste zaposlene osobe

Zanimljiv je i podatak za koja zanimanja se najviše koriste vaučeri, a mnogi bi se iznenadili da je knjigovođa najpopularniji.

Kako objašnjavaju iz Pučkog otvorenog učilišta Varaždin, potražnja za dodatnim obrazovanje uvelike ovisi o situaciji i potrebama na tržištu rada.

– Prateći situaciju posljednjih godina, možemo potvrditi da postoji kontinuirani interes za dodatnim obrazovanjem, a uvođenjem vaučera posebno se intenzivirao interes za programom obrazovanja za stjecanje djelomične kvalifikacije knjigovođa/knjigovotkinja – poručili su iz POU Varaždin.

Nakon knjigovođe, najveći interes je za internetskim marketingom i brendiranjem, rukovanje viličarom te front-end developer, dok je peti najpopularniji program onaj za asistenta za upravljanje projektima.

Dakako, dosta su popularni i oni za grafičkog dizajnera, izradu web stranica i programiranje, UX dizajnera, administratora baze podataka, kao i oni za klasične ručne masažne tehnike te klasične i korektivne tehnike šminkanja.

Iako bi mnogi mislili kako vaučere koriste nezaposlene osobe kako bi si podignule šanse za zaposlenjem, vaučere najviše koriste zaposlene osobe. Naime, od ukupnog broja zainteresiranih za vaučere, njih otprilike 80 posto odnosi se na već zaposlene osobe.

Pokazatelj je to vrijednosti vaučera koji, osim što nezaposlenim osobama povećava mogućnosti za zaposlenje, pokazuje i da je izrazito bitno i dodatno obrazovanje već zaposlenih osoba kako bi napredovali ili pak zadržali/promijenili radno mjesto.

n.p.bajz/sjever.hr

18.02.2024.

Input your search keywords and press Enter.