Now Reading:
AKUD “Žensko Kazalište“ Gornje Jesenje ove godine slavi jubilarnih 50 godina: Broje preko 800 nastupa, dobitnici su brojnih priznanja, a najdraže im je što gaje tradiciju, pune dvorane i nasmijavaju publiku
Full Article 6 minutes read

AKUD “Žensko Kazalište“ Gornje Jesenje ove godine slavi jubilarnih 50 godina: Broje preko 800 nastupa, dobitnici su brojnih priznanja, a najdraže im je što gaje tradiciju, pune dvorane i nasmijavaju publiku

AKUD “Žensko kazalište” Gornje Jesenje povodom Valentinova će u Domu Kulture u Gornjem Jesenju izvesti predstavu “Naših 50. Let”.

Ove godine obilježavaju 50. obljetnicu kontinuiranog djelovanja i cijela godina bit će im posvećena velikom jubileju što znači da će se tijekom cijele godine održavati bogati dramski program, dok je centralna proslava rezervirana za listopad.

Od osnutka do danas društvo broji preko 800 nastupa u zemlji i svijetu, a kroz AKUD je prodefiliralo preko 600 članova. Danas broje 28 članova i ponose se pomlatkom kojeg imaju, i to vrlo kvalitetnim kadrom, uz kojeg budućnost dramskog amaterizma u Jesenju nije upitna.

Kroz ovih velikih 50 godina broje mnogo nastupa, predstava i smijeha kojima su uveseljavale brojnu publiku. Više je o samom obilježavanju i aktivnostima rekla predsjednica AKUD-a Silvija Bartol.

U realizaciji je Monografija društva u kojoj će se objediniti svi važni podaci, brojne fotografije, zapravo sadržavat će sav kulturni život ne samo Jesenja već i šireg dijela Zagorja jer smo jedna od najstarijih dramskih Udruga u županiji. Za veliku obljetnicu pripremili smo “predstavu svih predstava”, kolaž koji sadrži elemente većine predstava do sada i koja je iznimno zahtjevna samim time što su u njoj uključeni svi članovi. Kroz nju se pojavljuje 15 glumaca te 10-ak članova vokalno-instrumentalnog ansambla. Sadrži izmjene scena, te raznovrsna događanja i razdoblja – istaknula je Bartol i dodala kako godinu jubileja posvećuju svima koji su na bilo koji način bili dio AKUD-a, ponajviše idejnim začetnicama koje su postavile dobar temelj rada, a čijim stopama nastavljaju njegujući kulturni izričaj svog zavičaja.

 – Posebnost je upravo u očuvanju jesejanjskog dijalektalnog govora, njegovanju pučkih napjeva, zatim u oživljavanju običaja našega kraja te prenošenju na mlađe generacije. Program će se održati u nedjelju, 18. veljače s početkom u 16 sati, a ulaz je slobodan – napomenula je Silvija Bartol.

Povijest Amaterskog kulturno-umjetničkog društva „Žensko kazalište“  Gornje Jesenje seže u davnu 1974. godinu kada se rodila ideja o osnivanju društva koje bi okupljalo mještane, koji bi kroz djelovanje čuvali tradiciju i običaje svog kraja. Kako počeci nisu nikada laki, s mnogim su se nedostacima susretale  članice Ženskog kazališta.

Zašto „Žensko“ kazalište? Jer su u samim počecima društvo osmislile, izgradile i činile samo žene, one su se mnogo puta u predstavama prerušile u muškarce da bi predstava bila potpuna. Jesejanšice su počele nizati nastupe i izazivati ovacije publike, ali i nagrade i priznanja za svoj rad dok je muški dio populacije sve to promatrao sa strane, ali sa sve više zanimanja te im se na kraju nekolicina pridružila u radu, sve  do danas – pojašnjava predsjednica AKUD-a i dodaje kako prije gotovo 50 godina nije bilo lako ženama, reklo bi se da tada još nisu bila prava i mogućnosti  kao danas, no ipak su jesenjanski muži počeli uviđati na važnost onog čime se njihove žene bave i kasnije su s ponosom govorili: „One su naše“!

 – Interes javnosti bio je priličan pa je tako priča o ženama iz jednog malog zagorskog  sela  došla do televizije. Tadašnje televizije Zagreb. Branko Lentić radio je reportažu o danas popularnim „Jesejanjšicama“ kako ih neki od milja zovu. Kasnije se razvijala priča o dramskom amaterizmu sve više pa su tako nastupale u Beogradu na Eurokazu i osvojile 4. Zlatne maske, Italiji, Njemačkoj, Sloveniji i diljem zemlje. Dobitnici su brojnih priznanja, plaketa i nagrada, a sve to zahvaljujući članovima društva, a ponajviše idejnim začetnicama AKUD-a, Anici Fotak-Malogorski, Kati Šaško i Milki Maligec-Štos. One su te koje su postavile čvrste temelje Društva i uopće kulturnog života Jesenja do danas, njima zahvaljujemo na ovome što imamo i nastojimo  držati ritam bez obzira koliko smo okruženi sa svim suvremenim i koliko je ponekad teško baviti se tradicijom i starinom u današnje vrijeme – pojasnila sam početak Društva, današnja predsjednica.

Tekstove za predstave koje pisala je Anica Fotak-Malogorski,  a izvode se na autohtonom jesejanjskom dijalektu, a surađivali su i sa Šteficom Fanjek. Za svoje su izvedbe tih istih predstava dobivali nagrade, glumci amateri Karmela Habjanec, Gordana Maligec, Sandra Kovačec, Petra Klasić, Silvija Bartol, Stjepan Herceg…

–  Ova glumačka družina čvrsto drži stav da je lijepo primiti nagradu za svoj rad, no njima je ipak najveća nagrada puna dvorana, pljesak i smijeh zadovoljne publike. Danas se tekstovi za predstave malo prilagode, za to je zadužena Gordana Maligec, dugogodišnja članica, jedna od najnagrađivanijih  glumica AKUD-a, ujedno i režiserka brojnih predstava. Za scenografiju se brinemo sami, svatko da svoj obol u izradi, kao i za kostimografiju  koja je potpuno autentična. Predstave se izvode uz vokalno-instrumentalnu pratnju, svojevrsni kaj  cabare. Glazbeni dio vode Danijela Draganić i Dragutin Košanski, koji osim u predstavama nastupaju i na Festivalima te Međunarodnim manifestacijama etno sadržaja jer cilj ovog Društva je čuvati i održati običaje svoga kraja – govori Silvija i nastavlja kako posjeduju narodne nošnje od domaćeg kuruznog platna koje su ručno našivene i nafaldane, stare 50. godina, sada već muzejske vrijednosti.

O „Ženskom  kazalištu“  snimane su mnoge radio emisije, TV emisije za HTV, VTV, OTV, RiTV, a sve s ciljem promocije zavičaja. Važno je spomenuti da su neke članice AKUD-a sada već četvrta generacija pojedine obitelji  koje djeluju u Društvu i da je većina članova polivalentna što čini posebnost ekipe. Do sada smo izveli na desetke predstava, što kraćih što cjelovečernjih  od kojih bi izdvojili predstavu „Ramzo i Ančica“, u kojoj osim radnje prikazuju i stari običaj „čehanja“ perja. Osim toga oživjeli su i stari običaj trgatve kuruze i beljatve kao i žetalačke običaje  koji su prikazani u snimljenom  TV spotu za pjesmu „Poglej Marijo“ kao i za staru korizmenu pjesmu „Tužni glasi“ za koju je također snimljen TV spot – zaključuje Silvija Bartol.

Dođite danas u Jesenje i pogledajte ovo vrijedno i marljivo Društvo na djelu, onako kako samo oni znaju – najbolje, zabavno i tradicionalno.

i.belošević/sjever.hr 18.02.2024.

Input your search keywords and press Enter.