Now Reading:
Varaždincu Toniju Tkalecu i ove godine nominacija za glazbenu nagradu Porin!
Full Article 6 minutes read

Varaždincu Toniju Tkalecu i ove godine nominacija za glazbenu nagradu Porin!

Varaždinski glazbenik Toni Tkalec (30) nominiran je za nagradu Porin u kategoriji hip hop album godine kao jedan od glazbenih producenata na albumu „Unutra” autora Reper iz sobe.

Varaždincu je ovo već treća godina da je nominiran za prestižnu glazbenu nagradu u nekoj od kategorija. Naime, 2021. godine Toni je sa svojim primarnim bendom Pavel, u kojem svira gitaru, bio nominiran za pet Porina, pri čemu su osvojili četiri: za album godine, za pop album godine, za vokalnu suradnju (duet) s Tedijem Spalatom te za likovno oblikovanje albuma, a peta nominacija bila je za pjesmu godine. Dvije godine kasnije, Pavel je nominiran za tri Porina, i to u kategorijama pjesma godine u suradnji sa Sanjom Doležal, Vladimirom Kočišom Zecom i Marinkom Colnagom iz Novih Fosila, zatim za vokalnu suradnju za istu pjesmu s Fosilima te za videospot za pjesmu „Dobra stvar”.

Osim toga, dodajmo da je s glazbenicom Miriiam 2022. godine osvojio nezavisnu glazbenu novinarsku nagradu Rock&Off za debitanta godine s albumom „Call Me Up”.

Uspjesi se nastavljaju i u 2024. godini, a nositelji nominacije za najbolji album kao glazbeni producenti uz Tonija su i Ante Prgin Surka i Davor Doležal.

Svestrani glazbenici

S Reperom iz sobe (Ivanom Grgićem) Toni je već surađivao na njegovom prvom albumu „Vanka” na dvjema pjesmama. Varaždinski glazbenik ispričao nam je kako je bilo raditi na novom albumu, tko je sve bio uključen u proces te o zanimljivostima vezanim za druge glazbene angažmane.

– Prijateljstvo s Ivanom Grgićem počelo je 2018. godine kada smo Edvin Đerahović, također iz Varaždina, i ja otvorili Penthouse studio u Zagrebu. U tom periodu na prvom albumu Repera iz sobe bio sam u ulozi tonskog snimatelja za dvije pjesme te smo snimili live session kojeg smo pokrenuli Edvin i ja u sklopu Penthouse studija. Ivan je jedan svestrani glazbenik, znam ga iz gypsy swing grupe Gadjo Manouche gdje svira gitaru. Kad je tek počinjao s projektom Reper iz sobe, sjećam se da je bilo u planu da sviram gitaru, ali zbog novootvorenog studija i ostalih glazbenih angažmana nisam uspio naći vremena za još jedan angažman – objasnio je Toni.

Dodaje da su svi oni angažirani glazbenici s mnogo bendova i normalna je stvar da je na albumima prisutno nekoliko producenata.

– Jedna od poveznica naše suradnje je također Varaždinac i zajednički prijatelj Emir Čovran, bubnjar u bendu i meni jedan od najdražih bubnjara, koji je odsvirao bubanj na cijelom albumu. Tako da su svirači koji sviraju s Reperom iz sobe daleko zaslužniji za ovu nominaciju nego mi producenti. Naravno, neću umanjiti rad nas producenata čiji zvukovni potpis također pridonosi cjelokupnoj zvučnoj slici albuma, ali prvenstveno za mene su ovu nominaciju najviše zaslužili vrhunski glazbenici koji su ga stvarali, a to su Ivan Grgić koji je i gitarist i autor, Davor Doležal, glazbeni producent i gitarist, Emir Čovran na bubnjevima, Ante Prgin Surka, Mario Torbica i Marino Vinja na bass gitari, Nikola Šantek na klavijaturama, Edvin Đerahović na gitari, Otpisanimator aka Zlobni, Pendrek, Saša Antić, Jana Fabijanić, Eleonora Hil i Romana Pavliša na vokalima te Maja Bačić koja je izradila cover albuma – naveo je Tkalec.

Nominacija za album „Unutra” došla je očekivano, govori, jer je autorov izričaj drugačiji od ostalih, te vrlo muzikalan i kvalitetan.

– Dovoljno dugo je na sceni i vidi se da živi i sanjari glazbu već godinama i smatram da je apsolutno zaslužio. Tko god ima priliku, neka ode slušati kako bend live izvodi te pjesme, siguran sam da će otići kući zadovoljan – poručio je naš sugovornik.

Što se još tiče nominacija za Porin, Varaždinac ističe kako se nada da će je ‘ugrabiti’ i sa svojim primarnim bendom Pavel iduće godine.

Aljoša Šerić nam je nedavno na bendovskom druženju pustio demo snimke novih pjesama za koje smatram da će biti pravi mali masterpiece nakon što ga snimimo tijekom ove godine i tome se izuzetno veselim. S dragim ljudima zatvorit se u studio na tjedan dana i snimati, družit se i pričati o glazbi koja je u procesu snimanja, to je meni najljepši dio života, sam taj proces mi je dovoljan da se bavim i dalje glazbom – zadovoljno govori Toni koji se glazbom bavi odmalena, a formalno glazbeno obrazovanje stekao je na Music Production Academy u Zagrebu.

Osim Repera iz sobe, Tonijevi favoriti za osvajanje ovogodišnje nagrade Porin su Natali Dizdar, u čijem pratećem bendu također svira, a koja je nominirana za najbolji pop album i najbolju žensku vokalnu izvedbu, zatim Antun Aleksa (IDEM) koji je nominiran u kategoriji novog izvođača godine, te Detour i njihov album „Master Blaster”.

Ponosni Varaždinci

Tonijeve suradnje s vrhunskim glazbenicima teško je pobrojati, a ni tekuća, 2024. godina neće biti ništa manje produktivna od dosadašnjih. Osim snimanja novog albuma s Pavelom, Tkalec je najavio i novi album varaždinskog benda Jam Ritual, ali i rad u nekim novim formacijama. Radi se, kaže, svakodnevno.

– Jam Ritual nakon godina i godina pauze trenutno radi na novom albumu i jako se veselim svirati opet s Matijom, Karlom i Edvinom. Završavamo i drugi album za Miriiam koji isto izlazi 2024., to bude sjajno. Bend Dabbar izdaje prvi album također ove godine. Bend Dabbar čine Dario Iričanin (ex Yammat), Nenad Borgudan (Detour), Saša Ismailovski (Massimo), Ozren Deverić i Luka Geček (Mayales). Luka Geček je isto Varaždinec i također svira u pratećem bendu Natali Dizdar, s kojim imam bend koji je u fazi snimanja prvog albuma, a zovemo se – Vešmašina. E to bude malo žešći rock’n roll. U Vešmašini je, naravno, opet jedan Varaždinec, Zoran Piberčnik, i Zagrepčanin Ivan Plasajec. Tu također radimo album koji je planiran ili za 2024. ili 2025., to je za fanove žešćeg zvuka – najavio je Toni.

– Možda ne živimo više u Varaždinu, ali gdje god dođemo, ponosno velimo da smo Varaždinci i promoviramo naš grad kroz našu glazbu – ponosno je poručio naš sugovornik i za kraj otkrio planove za dodjelu Porina:

– Planovi su obući premalo odijelo, jedino koje imam, dobro se zabaviti i popiti s prijateljima i kolegama glazbenicima. Nagrada je sporedna stvar u svemu tome. Nominacija je čisto dovoljna – zaključio je Toni Tkalec.

foto: Privatna arhiva
mlpetrinjak/sjever.hr
17.02.2024.

Input your search keywords and press Enter.