Now Reading:
Udruga Sveta Ana proslavila 15 godina rada: „Postali ste svjetionik nade za mnoge obitelji, pružajući im podršku, ljubav i razumijevanje”
Full Article 6 minutes read

Udruga Sveta Ana proslavila 15 godina rada: „Postali ste svjetionik nade za mnoge obitelji, pružajući im podršku, ljubav i razumijevanje”

Osobe s posebnim potrebama nisu broj, nisu dijagnoza, oni su jednaki članovi našeg društva koji imaju svoje mjesto na ovom svijetu. Svi mi, obzira na naše razlike, mane i vrline, bolesti i invaliditet, boju kože, rasu i nacionalnost, smo ljudi, i zaslužujemo biti jednaki i ravnopravni, prihvaćeni.

Poruka je to poslana s proslave 15. obljetnice postojanja i rada Udruge Sveta Ana iz Lobora koja je na inicijativu petero roditelja, s ciljem pomoći roditeljima i djeci s teškoćama u razvoju i invaliditetom, osnovana 19. veljače 2009. godine. Glavni inicijator i pokretač bio je Slavko Raškaj koji je ujedno i prvi predsjednik Udruge.

Ulogu predsjednice sada obnaša Mateja Posarić, koja je istaknula kako Udruga danas provodi niz projekata, među njima i projekt “Asistent i ja za kvalitetniju budućnost” koji je financiran od strane Ministarstva rada, mirovinskog sustava, obitelji i socijalne politike sa 153 tisuće eura.

-Provodimo i projekt „Pomoćnik i ja” za ovu školsku godinu, financiran od strane Ministarstva znanosti i obrazovanja u iznosu od 112.162,00 eura – rekla je predsjednica Posarić dodajući kako provode, između ostalog, i dva trogodišnja programa – „Korak naprijed” te „Poletimo uz podršku” vrijedne 75 tisuća eura, odnosno 40 tisuća eura. Ono što je novost, sa čime krećemo u provedbu, je usluga produljenog boravka. Mogu reći da, baš za 15. rođendan, nekako su se ispunile želje svih roditelja koje su sanjali od samog njezinog osnutka – rekla je Posarić te dodala kako Udruga trenutno aktivno u terapiji ima oko 130 djece.

Sretan rođendan Udruzi je poželjela i općinska načelnica Ljubica Jembrih. Kako je rekla, riječ je o organizaciji koja neumorno pruža pomoć i podršku djeci i osobama s invaliditetom.

– Ovo je poseban trenutak jer ne odražava samo bogatu prošlost vaše Udruge, već i predanost i ljubav koju ste uložili u poboljšanje života onih kojima je to najpotrebnije. U proteklim godinama Sveta Ana postala je svjetionik nade za mnoge obitelji, pružajući im podršku, razumijevanje i sredstva potrebna za prevazilaženje izazova s kojima se suočavaju. Vaša posvećenost brizi za djecu i osobe s invaliditetom odražava se u svakom osmijehu, u svakom postignuću i u svakom trenutku radosti koji ste zajedno stvarali – rekla je načelnica i dodala da Udruge poput Svete Ane čine društvo boljim mjestom.

Udruga je, istaknula je Jembrih, primjer solidarnosti, zajedništva i neizmjerne hrabrosti, te svojim radom pokazuje da svaka osoba, bez obzira na svoje izazove, zaslužuje ljubav, poštovanje i priliku za sreću.

–Neka vaša Udruga i dalje bude svijetla točka u životima onih kojima služi. Počašćeni smo gledati kako rastete i razvijate se u godinama koje dolaze, donoseći svjetlo nade i pozitivne promjene u živote mnogih. Sretan 15. rođendan, Udruga Sveta Ana! Hvala vam što činite svijet boljim mjestom. Neka ljubav, podrška i zajedništvo uvijek budu temelj vašega rada – poručila je načelnica.

Saborski zastupnik Žarko Tušek je u svom govoru naglasio kako se radi o posebnoj udruzi koja svakoga dana kroz svoj rad i aktivnosti podsjeća koje su to temeljne vrijednosti koje treba cijeniti u životu. Poručio je kako članovi Udruge svaki dan nalaze snagu, stavljaju osmijeh na lice i bez obzira na sve probleme hrabro idu kroz život.

-Poteškoće, pa i ovakve naravi, sastavni su dio života, no, članovi Udruge mogu biti ponosni jer su postavili visoke standarde u svom radu kroz sve ove godine i kroz svoj rad olakšavaju članovima da zajedno prebrode poteškoće – kazao je Tušek čestitajući Udruzi na prvih 15 godina uspješnog rada.

Ujedno je dodao kako je zahvaljujući Vladi i njezinom predsjedniku Andreju Plenkoviću, donesen novi Zakon o inkluzivnom dodatku, kao i Zakon o osobnim asistentima, povećane su naknade za roditelje i njegovatelje te je donesen kompletan novi Zakon o socijalnoj skrbi.

Udruzi je rođendan poželio i krapinsko-zagorski župan Željko Kolar koji im je čestitao na 15 godina izvrsnog humanitarnog rada.

-Udruga Sveta Ana je u ovih 15 godina postala brend i sinonim za udrugu koja vodi brigu o osobama sa invaliditetom i osobama sa posebnim potrebama – poručio je župan koji je Udruzi uručio zahvalnicu za 15 godina postojanja i rada.

Da Udruga mnogo znači njezinim korisnicima, kao i roditeljima, istaknula je Martina Dlesk, majka dječaka koji koristi usluge Udruge.

-Udruga nam uvelike pomaže u svim područjima. Vrlo smo zadovoljni i sretni da imamo tako nešto u našoj blizini. Sve je lako dostupno, sve se možemo dogovoriti, redoviti su nam termini, svi su jako ljubazni i brižni i uvijek su spremni za pomoć – poručila je majka.

Povodom rođendana, članice i članovi Udruge pripremili su prigodni program u Društvenom domu u Loboru. Nastupili su predškolarci koji su uvježbali koreografiju pod vodstvom terapeutkinja Monike Haldek i Ljiljane Vrlec, recitacije su izvele Antonina Mikac i Jelena Tušek koje je pripremila fonetičarka Natalija Bedeković, zatim Vis Allegro, Nedjeljka Jurinić i članovi Udruge Sveta Ana, a nakon programa dodijeljene su zahvalnice.

O Udruzi – od prvih radionica do danas

Prve kreativne radionice „Marljive ručice“ Udruga je provodila u Društvenom domu u Loboru, no kako nije bilo dovoljno prostora za pohranu svih stvari i radova, tadašnji župnik Ivan Mikec otvorio je vrata župnog dvora gdje su ustvari i bili prvi početci uspješnog rada Udruge.

Od prodaje radova iz kreativne radionice započeo je prvi projekt „Učimo zajedno s defektologom“. Time je omogućen individualan rad s profesorom rehabilitatorom, čime je potaknut nagli rast broja članova Udruge kroz par mjeseci. Tada je Udruga bilo jedino mjesto gdje se je mogla dobiti stručna pomoć, a istovremeno besplatna.

Prostor na župnom dvoru postajao je premalen, a kako su potrebe bile sve veće, tako je tadašnji načelnik Andrija Smetiško omogućio održavanje terapija u prostoru Društvenog doma u Markušbrijegu. No razvojem Udruge i taj prostor je kroz kratko vrijeme postao pretijesan. Tadašnji načelnik Božidar Markuš potpisao je ugovor s predsjednicom Udruge Ljubicom Jembrih o dodjeli prostora u istom Domu u Markušbrijegu, ali u prizemlju, gdje se Udruga nalazi i danas. Godine 2006. počelo je uređenje prostora sredstvima Ministarstva regionalnog razvoja, a godinu kasnije Udruga se uselila u obnovljene prostorije u kojima uspješno djeluje i danas.

Prvi veliki projekt koji je Udruga dobila bio je „Korak u budućnost“, trogodišnji program putem kojeg su financirani rehabilitator, fizioterapeut i logoped. Dobivenim projektom Hrvatskog Telekoma donirana je oprema za logopedski kabinet koji je nazvan „Pričalica“ i jedan je od najbolje opremljenih. Logoped je financiran pomoću mjera HZZ-a koje su korištene i kod pomoći u kući, gdje je fizioterapeut odlazio provoditi terapije u kuću. Donacijom Jane opremljen je dio senzorne integracije.

Dodajmo da je partner na projektima Udruge i ERF, tako da je Sveta Ana jedna od 10 udruga u Hrvatskoj u kojima studenti ERF-a mogu obavljati stručnu praksu.

sjever.hr
17.02.2024.

Input your search keywords and press Enter.