Now Reading:
Liječnici i sestre s očnog odjela čakovečke bolnice smanjili liste čekanja radeći preglede i operacije – vikendima
Full Article 3 minutes read

Liječnici i sestre s očnog odjela čakovečke bolnice smanjili liste čekanja radeći preglede i operacije – vikendima

Prilično glasno odjeknula je priča iz Županijske bolnice Čakovec da su njezini liječnici s odjela oftalmologije uspjeli skratiti liste čekanja i to zahvaljujući – radom vikendom. Naime, da bi udovoljili svim zahtjevima pacijenata, liječnici čakovečke bolnice dogovorili su vikend dežurstva u vrijeme kojih su pozivali na preglede, ali i operativne zahvate.

– Naši liječnici i sestre, dogovorno, bez ikakve prisile ili pritisaka su odlučili smanjiti liste čekanja. To je moguće na više načina. Jedan od načina je povećan rad, odnosno povećan broj pregleda. To je moguće tijekom radnog tjedna u popodnevnim satima, a u razdoblju vikenda ili praznika, u jutarnjim i popodnevnim satima. Ja sam im kao ravnatelj ostavio mogućnost da rade kad god žele, odnosno kada god mogu – priča nam Igor Šegović, ravnatelj Županijske bolnice Čakovec.

Ono što je važno istaknuti je da je svaki njihov rad u potpunosti plaćen. Takvim raspletom situacije svi su zadovoljni, od pacijenata preko medicinskih sestara do liječnika.

– Na odjelu oftalmologije liječnici tijekom vikenda pregledaju između 50 i 80 pacijenata i na taj način skrate listu čekanja. Doduše, liste se ponovno brzo napune, ali ne ostaje tako zadugo. Naime, svaki puta kada se lista napuni, liječnici sa sestrama na odjelu odrede radni vikend ili više njih pa se lista čekanja ponovno svede na razumno razdoblje – pojašnjava ravnatelj Šegović, dodajući da javnost ponekad zbuni kada se govori o skraćivanju liste čekanja na, primjerice 100 dana, a pacijenti dobe termin za 200 dana.

– No, treba znati da će pacijenti biti pozvani u one dane koje će liječnici dodatno raditi. Tako da se pacijenti ne trebaju brinuti. Sigurno će biti zbrinuti puno ranije od onog datum koji im mora biti dodijeljen prilikom prijave.

Takva praksa u čakovečkoj bolnici na snazi je već dulje vrijeme, ne samo na odjelu oftalmologije, iako je pandemijsko vrijeme mnogo toga poremetilo.

– Ali pandemija je nekima i pomogla. Naime, upravo je odjel oftalmologije i tijekom covida radio dobro. Jer su se liječnici u tom razdoblju usredotočili na operacije katarakte, odnosno skidanja mrene, a te su se operacije mogle raditi i za vrijeme covida. tako da smo značajno smanjili liste čekanja za razliku od nekih drugih bolnica – otkriva doktor Šegović.

I proteklog vikenda radilo se u čakovečkoj bolnici s pacijentima,

– Upravo je doktor Vid Jakovljević, šef odjela oftalmologije, obavio 21 operaciju mrene. Preponosam sam na njih, cijeli tim djelatnika i način na koji pristupaju problemu s dugačkim listama čekanja – rekao je ravnatelj Šegović koji je također i osobno u nedjelju radio u ambulanti pedijatrijske gastroenterologije.

– I dok se u drugim županijama dugo čeka na ovaj pregled, ja listu čekanja nemam. U nedjelju sam radio ambulantne preglede i tako počistio listu čekanja. Dakle, može se ako se pokažu želja i volja. Ponavljam, to je plaćeno, ali morate biti motivirani i željom – zaključio je ravnatelj Šegović.

rp/sjever.hr
17.02.2024.

Input your search keywords and press Enter.