Now Reading:
Zagorska razvojna agencija predstavila svoj rad i aktivnosti u 2023. te najavila plan za 2024. godinu
Full Article 7 minutes read

Zagorska razvojna agencija predstavila svoj rad i aktivnosti u 2023. te najavila plan za 2024. godinu

U Poslovno-tehnološkom inkubatoru Krapinsko-zagorske županije Zagorska razvojna agencija (Zara) u petak je predstavila svoj rad i aktivnosti u 2023. godini i plan za 2024.

Ravnateljica Zare Karolina Barilar prezentirala je ono najvažnije što je obilježilo rad Zagorske razvojne agencije u prošloj godini. Istaknula je da Zara svoj fokus temelji na aktivnostima strateškog planiranja i na aktivnostima pripreme i praćenja provedbe projekata financiranih iz različitih izvora.

– Kad gledamo sferu samog strateškog planiranja, mi smo nositelji temeljnog dokumenta Krapinsko-zagorske županije koji se zove Plan razvoja te pratimo aktivno njegovu provedbu, odnosno uključenje svih dionika njegovu u realizaciju te pripremamo izvješća i na osnovu istih predlažemo određene izmjene koje bi trebale dovesti do sveukupno boljeg, odnosno ravnomjernijeg razvoja županije. Osim toga, pratimo i strategiju digitalizacije županije, strategiju razvoja ljudskih potencijala koja nam je također jedna od ključnih strategija s obzirom na probleme s kojima se susrećemo, zatim provedbeni program KZŽ, masterplan gospodarskog razvoja, strategiju razvoja civilnog društva i razmjenu strategija za mlade i sektor mladih – rekla je uvodno Barilar.

Priprema i provedba projekata za 46 različitih korisnika

Dodala je da se glavni dio poslovanja, koji je najvidljiviji, odnosi na pripremu i provedbu projektnih prijedloga, pa je tako kroz 2023. godinu pripremljeno ukupno 106 projekata, 110 ih je bilo u provedbi, odnosno pratila se provedba, a sve to za 46 različitih korisnika.

– Najveći dio projekata odnosi se na Fond solidarnosti Europske unije gdje smo i dalje kroz 2023. godinu najveći broj projekata pripremali za tijela javne vlasti upravo na te pozive, radi vraćanja različite vrste infrastruktura, a posebice se radilo o prijevoznoj infrastrukturi, u prvobitno stanje. Vrlo dobar pokazatelj je što od ukupno 106 projekata vrijednosti veće od 77 milijuna eura njih 72 posto dobiva financiranje, odnosno odobreno je – rekla je ravnateljica Zare i dodala:

– Da ne bismo samo bili na broju projekata i na vrijednostima, želimo pokazati i stvaran utjecaj koji će ti projekti imati u budućnosti. Radi se na budućoj realizaciji, odnosno kroz te projekte će se realizirati više od 39 tisuća kvadratnih metara kulturne infrastrukture, 48 kilometara novih cesta ili rekonstruiranih cesta, pet novih dječjih vrtića, na edukaciji 239 osoba, pri čemu uključujemo i različite specijalizacije, na 25 projektno-tehničkih dokumentacija za različite vrste infrastruktura, na 1723 metra kvadratna nove komunalne ili rekonstruirane komunalne infrastrukture i više od 92 tisuće kvadratnih metara škola i sportskih površina za koje očekujemo realizaciju u narednom periodu – pojasnila je.

U 2023. godini kroz projekte je razvijeno 3666 metara kvadratnih nove kulturne infrastrukture, obnovljeno je i rekonstruirano više od 59 kilometara cesta, izgrađeno je sedam dječjih vrtića ili će biti u izgradnji u narednom periodu, više od 620 osoba je sudjelovalo na različitim edukacijama, specijalizacijama i usavršavanjima, izrađeno je i financirano različitim fondovima šest kompleta projektno-tehničke dokumentacije te je izrađeno više od 4500 kvadratnih metara nove komunalne infrastrukture i više od 7000 metara kvadratnih novih školskih i sportskih površina.

– Naša posebnost u 2023. i 2022. godini bila je također što smo bili provedbeno tijelo razine dva za projekte Fonda solidarnosti za vraćanje prijevozne infrastrukture u prvobitno stanje te je kroz naše ruke prošlo 47 projekata vrijednosti veće od 43 milijuna kuna za koje smo provjeravali ispravnost i ovjeravali same isplate – navela je Barilar.

Kako je dodala, provodili su projekte iz različitih sfera, od Europskog socijalnog fonda, poljoprivrednog fonda, Operativnog programa Konkurentnost i kohezija, do samih takozvanih infrastrukturnih projekata i Fonda solidarnosti.

– Projekt Novi početak je definitivno projekt za izdvojiti zbog njegove posebnosti, infrastrukture i usluga koji se fokusira na ne samo žene žrtve nasilja, nego kroz savjetovalište i ostale žrtve nasilja. Naš najveći projekt na području županije od 2023. godini bio je definitivno Centar kompetentnosti koji je i kroz 2023. godinu otvoren, u potpunosti opremljen i funkcionalan i radi u punom sjaju. Specijalnoj bolnici za medicinsku rehabilitaciju Krapinske Toplice odobrena su sredstva u iznosu od 9,7 milijuna eura za sanaciju na staroj zgradi koja je oštećena u potresu 2020. godine. Projektom se pripremila projektno-tehnička dokumentacija za cjelovitu obnovu stare zgrade, sanirala šteta na staroj zgradi, vanjskoj površini i klizištu. Energetski je obnovljena zgrada novog bolničkog objekta te rekonstruirala kotlovnica uz sustav grijanja i hlađenja – navela je dio projekata ravnateljica Zare.

U narednoj godini, kazala je, u planu je provedba daljnjih infrastrukturnih projekata koji su već dijelom i ugovoreni, kao što je Specijalna bolnica za medicinsku rehabilitaciju Stubičke Toplice i daljnji rad na pripremi projekata Zavoda za hitnu medicinu te cjelodnevnog boravka djece u školama, kao i cjelokupne školske i sportske infrastrukture.

– Pred nama je i novi ugovor tehničke pomoći, odnosno sporazum za provedbu tehničke pomoći, čime nam je ministarstvo ponovno omogućilo da neometano pružamo usluge svim tijelima javne vlasti na području naše županije – otkrila je ravnateljica Zagorske agencije Karolina Barilar.

Lider među razvojnim agencijama”

Kako je rekao župan Željko Kolar, Krapinsko-zagorska županija ima jasnu viziju razvoja putem strateških projekata. Pohvalio je Zaru, rekavši kako Agencija ima niz sjajnih pojedinaca te ogromno znanje i iskustvo u povlačenju sredstava iz Europskih fondova.

– Oni su jedan sjajan tim unutar kojeg je stvoreno pozitivno ozračje i radna atmosfera međusobnog povjerenja i spremnosti na pomoć. Rade na svim projektima kako bi krajnji rezultat bio pozitivan za nas kao osnivača ustanove, ali i drugih jedinica lokalne samouprave koji angažiraju našu agenciju za provedbu projekata. Ono što je izuzetno bitno je da se ljudi stalno dodatno educiraju, da je svaki novi projekt za nas novi izazov, da u svakom novom projektu nešto i naučimo te da smo iz mjeseca u mjesec sve bolji i spremniji za bilo koji zadatak ili projekt – kazao je Kolar.

Istaknuo je Zaru kao lidera među razvojnim agencijama u Republici Hrvatskoj i dodao da je Zagorska razvojna agencija bila ta koja je, na inicijativu župana i Krapinsko-zagorske županije, okupila razvojne agencije ostalih županija uključenih u Razvojni sporazum Sjever.

– Naša Razvojna agencija je bila ta koja je na neki način s ministarstvom „čistila” tekst Razvojnog sporazuma. Prvi sastanak je bio kod nas, zadnja tri sastanka su bila kod nas, te smo doveli do pozicije da s Vladom možemo potpisati taj Razvojni sporazum, iako s njegovom realizacijom ja osobno nisam zadovoljan, no to danas nije tema – istaknuo je župan pa pohvalio rad ravnateljice Karoline Barilar i čestitao na svemu odrađenom.

Kazao je potom kako ih u 2024. godini očekuju još veći izazovi poput projekta Stubičkih Toplica, Centra za odgoj i obrazovanje Krapinske Toplice, priprema za jednosmjensku ili cjelodnevnu nastavu u 18 škola te sportskih dvorana.

– Agenciju očekuje još velikih izazova i u ovoj godini i u godinama koje su pred nama. Mi smo u jednom ogromnom investicijskim ciklusu te sam uvjeren kako su doslovce besprijekorno odradili posao u 2023. godini i vjerujem da će tako biti i u razdoblju koje je pred nama – zaključio je župan Kolar.

mlpetrinjak/sjever.hr
16.02.2024.

Input your search keywords and press Enter.