Now Reading:
Za razvoj poljoprivredne proizvodnje Županija planira 14 mjera, u vrijednosti od 390 tisuća eura. Kolar: Vjerujem da će biti ponovno veliki interes, vesele me mladi poljoprivrednici
Full Article 5 minutes read

Za razvoj poljoprivredne proizvodnje Županija planira 14 mjera, u vrijednosti od 390 tisuća eura. Kolar: Vjerujem da će biti ponovno veliki interes, vesele me mladi poljoprivrednici

U Poslovno-tehnološkom inkubatoru u Krapini najavljene su mjere razvoja poljoprivredne proizvodnje Krapinsko-zagorske županije.

Naime, Krapinsko-zagorska županije je na temelju odluke planirala 14 mjera, koje su ukupne vrijednosti 390 tisuća eura. Objavila je indikativan plan natječaja i u međuvremenu je dobila suglasnost Ministarstva poljoprivrede za predložene mjere, tako da je spremna krenuti s natječajima.

Kada je riječ o natječajima namijenjenim poljoprivrednicima, kreće se s njih sedam.

Više je o njima pojasnila pročelnica Upravnog odjela za gospodarstvo, poljoprivredu, turizam, promet i komunalnu infrastrukturu Sanja Mihovilić.

 – Imamo tri natječaja koja će biti otvorena mjesec dana, od 14. veljače do 15. ožujka i pet natječaja od 14. veljače pa do 1. prosinca li do osiguranja sredstava, gdje se naši korisnici mogu javiti tijekom godine, zavisno o potrebi koju  imaju. Vrijednost tih natječaja je 226.500 eura – istaknula je Mihovilić.

Prvi natječaj je povećanje poljoprivredne proizvodnje za koji je Županija osigurala  70.000 eura, a namijenjen je poljoprivrednicima koji moraju imati minimalno ulaganje u svoju aktivnost od 2000 eura, a visina potpore kreće se do 50 posto ili 6500 eura.

Tu je i potpora za povećanje ekološke proizvodnje. Na našem području imamo oko 130 ekoloških proizvođača i ova je mjera namijenjena prvenstveno njima. Osigurali smo 45 tisuća eura i razlikujemo sve u visini potpore koja iznosi do 60 posto ukupne prihvatljive aktivnosti ili 6,5 tisuća eura. Treća mjera je potpora za uzgoj zagorskog purana, za koju imamo osigurano 60.000 eura, a što se tiče visine potpore, imamo sedam eura za novo izvaljene puriće, dok je za certificirane proizvođače 10 eura po puriću. Maksimalni iznos potpore za standardne uzgajivače je 3500, dok je za certificirane uzgajatelje maksimalan iznos 10.000 eura – napomenula je Sanja Mihovilić.

Natječaji su otvoreni od 14. veljače do 15. ožujka.

Za potporu za pripremu projektne dokumentacije mogu se prijaviti na strateški plan zajedničke poljoprivredne politike ili na nacionalne programe. Maksimalan iznos potpora je 1500 eura ili do 50 posto. Sredstva koja mi imamo osigurana su 13.500 eura. Tu bih htjela skrenuti pozornost da o ovoj mjeri, korisnici puno zavise od mjera koja će biti na nacionalnom planu. Potpora za promociju poljoprivrednih proizvoda je izrazito dobro prihvaćena od naših korisnika. Ovdje imamo 15.000 eura i visina potpore je 1500 eura ili maksimalno 50 posto prihvatljive aktivnosti korisnika. To je natječaj isto tako koji je otvoren tijekom cijele godine, do iskorištenja sredstava – pojasnila je pročelnica i dodala kako se puno koristi priprema i tisak etiketa, vizuala, brendiranje, web stranica i trošak kupnje nacionalne staklenke za med. 

Ove godine su uvedene dvije nove potpore. Potpora za sudjelovanje u sustavu ekološke poljoprivredne proizvodnje i za to je osigurano 13 tisuća eura, a iznos potpore je do 75 posto ili 700 eura. I potpora za sudjelovanje u sustavima kvalitete.

 – Što se tiče naše županije, tu smo među vodećima zahvaljujući našim proizvođačima. Što se tiče oznake kvalitete na Europskoj razini, imamo zaštićeno meso zagorskog purana, imamo zaštićeni zagorski bagremov med, isto tako imamo zaštićeno zagorske štrukle i zagorske mlince – zaključila je Mihovilić.

Župan Željko Kolar kazao je kako su odlučili da će svake godine za 10 posto povećati proračun za poljoprivredu i to su napravili i ove godine. Treća godina mandata, znači 30 posto više sredstava nego što je to bilo u početku mandata.

– Tri mjere su otvorene mjesec dana, ostale su do kraja godine i kao što ste primijetili da smo certificiranim proizvođačima dali mogućnost trećeg iznosa, bespovratnih sredstava i u ukupnom iznosu i pojedinačno u nominalnom iznosu. I to je jasna poruka da pozivamo sve poljoprivredne proizvođače da se certificiraju. Jer tako brendiramo županiju i oni mogu garantirati kvalitetu certificiranog proizvoda, što naravno svakom kupcu daje dodatnu garanciju da upravo konzumira onaj proizvod koji je i zaštićen – naglasio je župan Kolar i dodao kako su ostala četiri natječaja vezana više za dio certificiranja, administrativne podrške, izrade projekata, dokumentacije, što je zapravo proizvođačima najveći problem.

– Vidite da su prosvjedi poljoprivrednika širom Europe, ali kod nas ne, međutim u Međimurju će u ponedjeljak izaći poljoprivrednici van, upozorit će na probleme u poljoprivredi, neće blokirati ceste. Najveći su zapravo prigovori upravo na to administriranje koje oni smatraju da je preveliko, a mi kroz ove mjere zapravo našim poljoprivrednicima na neki način, bar financijski omogućujemo da imaju manjih trošak – prokomentirao je Kolar.

Vjeruje da će biti ponovno veliki interes za sve mjere i ako će interes biti takav da ova sredstva koja su odobrena neće biti dovoljna, on će svojom odluku povećati ta sredstva kao što je to bilo i proteklih godina. Ono što ga posebno veseli je što je prošle godine bilo puno novih, mladih poljoprivrednika koji su se prvi puta javili na mjere.

 -To je samo prvi set naših mjera, a drugi set  je ostao za drugi kvartal ove godine, još dodatnih pet mjera. To su potpora za kupnju loznih cijepova, autonomnih sorata vinove loze za podizanje nasada autonomnih sorata, potpora za ulaganje, modernizaciju i povećanje konkurentnosti poljoprivrede u preradi i stavljanju na tržište, potpora za povećanje stočarske proizvodnje na području Krapinsko -zagorske županije, potpora za zaštitu višegodišnjih nasada od padalina na području Krapinsko-zagorske županije i potpora za očuvanje fonda na području Krapinsko-zagorske županije. Tih pet mjera je još dodatnih 150 tisuća eura koji su osigurani u našem proračunu. To je ukupno za ovu godinu 390 tisuća eura za mjere u poljoprivredi – najavio je Kolar.

Župan Kolar se još jednom pohvalio kako je Krapinsko-zagorska županija po glavi stanovnika bila druga u Republici Hrvatskoj po izdvojenim sredstvima s poljoprivrednu proizvodnju.

i.belošević/sjever.hr 15.02.2024.

Input your search keywords and press Enter.