Now Reading:
Vrhovni sud: Sudac Turudić prijavljen zbog susreta s Mamićem
Full Article 2 minutes read

Vrhovni sud: Sudac Turudić prijavljen zbog susreta s Mamićem

Vrhovni sud je objavio da je predsjednik Visokog kaznenog suda Željko Horvatović jučer, uz suglasnost predsjednika Vrhovnog suda Radovana Dobronića, podnio nadležnom sudačkom vijeću pritužbu protiv suca Visokog kaznenog suda Ivana Turudića zbog povrede Kodeksa sudačke etike, prenosi index.hr.

Turudića je, podsjetimo, vladajuća većina izglasala za novog glavnog državnog odvjetnika, na prijedlog Vlade Andreja Plenkovića.

Priopćenje Vrhovnog suda prenosimo u cijelosti

Predsjednik Visokog kaznenog suda Republike Hrvatske je dana 14. veljače 2024. uz suglasnost predsjednika Vrhovnog suda Republike Hrvatske podnio nadležnom sudačkom vijeću pritužbu protiv suca tog suda Ivana Turudića zbog povrede Kodeksa sudačke etike. Naime, prema izjavama proizlazi da se sudac Turudić više puta sastajao s osobom protiv koje je pokrenuta istraga čime je po ocjeni predlagatelja prekršio Kodeks sudačke etike.

Napominjemo da je proces izbora Glavnog državnog odvjetnika u nadležnosti Vlade Republike Hrvatske i Hrvatskog sabora. Međutim, sve dok Glavni državni odvjetnik ne stupi na dužnost na koju je izabran on je do tada sudac i za ocjenu postupaka suca nadležna je isključivo sudbena vlast (predsjednici sudova, sudačka vijeća i Državno sudbeno vijeće)”, stoji u priopćenju koje je medijima dostavljeno s Vrhovnog suda.

Iz priopćenja je očito da je Turudić prijavljen za kršenje sudačke etike zbog susreta sa Zdravkom Mamićem, u vrijeme kad je protiv Mamića bila pokrenuta istraga. Turudić je priznao susrete u nedavnim medijskim istupima, a priznao je čak i da je s Mamićem razgovarao o njegovom predmetu. 

Odvjetnik Branko Šerić bio je sudac na Županijskom sudu u Zagrebu i Splitu. Kaže da prijava Ivana Turudića zbog povrede Kodeksa sudačke etike neće ništa promijeniti.

sjever.hr/index.hr 15.02.2024.

Input your search keywords and press Enter.