Now Reading:
Varaždinski SDP-a poziva građane na organizirani odlazak autobusima na prosvjed na Markovu trgu u Zagrebu uz poruku: “DOSTA JE!”
Full Article 3 minutes read

Varaždinski SDP-a poziva građane na organizirani odlazak autobusima na prosvjed na Markovu trgu u Zagrebu uz poruku: “DOSTA JE!”

Danas je SDP Varaždinske županije organizirao konferenciju za novinare na temu „Prosvjed na Markovu trgu: DOSTA JE!”. Kako je rečeno na konferenciji, SDP kao stožerna stranka oporbe, ima dužnost organizirati prijevoz autobusima za sve one koji žele ići na prosvjed u Zagreb.

– Pozivam sve koji razumiju da je otpor jedino što nam u ovom trenutku preostaje, u trenutku kada je stanje u pravosuđu, obrazovanju, zdravstvu, zapravo u svim područjima katastrofalno, da nam u gospodarstvu ili u upravi kradu. Da u zdravstvo ulažemo ogroman novac, a sustav nikako da se posloži. Da nam u obrazovanju učitelji ne mogu izaći na kraj s jedne strane pritiskom roditelja, a s druge strane s neuređenim sustavom – istaknula je predsjednica SDP-a Varaždinske županije Barbara Antolić Vupora, ustvrdivši da je posljednji slučaj vezan uz imenovanje Turudića doveo do toga da je i pravosuđe jednostavno klonulo.

– Klonulo je pred velikim sustavom koji se zove HDZ. To je jedini sustav koji je danas posložen. Zato svi mi, a mi smo tiha većina, moramo pružiti otpor. Uzimaju budućnost nama i našoj djeci. I zato ćemo pokušati učiniti sve što možemo, a to je da pružimo otpor i organiziramo prosvjed. Tražimo izbore i tražimo promjenu, tražimo rad i uređenu državu – zaključila je Antolić Vupora.

Svi zainteresirani građani koji žele ući organizirano autobusima u Zagreb na prosvjede mogu se javiti pozivom na broj 042 / 213 165.

Potpredsjednik SDP-a Varaždinske županije Željko Posavec istaknuo je da posljednjih tjedana dobivaju sve više poziva nestranačkih ljudi koji se žele uključiti u prosvjede.

– Dosta je bilo nepotizma i afera koje se nižu posljednjih mjeseci jedna za drugom. Ova posljednja s Turudićem dodatno nas je potaknula da poručimo da ima mjesta i nade za Hrvatsku. Izbor na sljedećim izborima bit će ili Hrvatska ili HDZ. Nemamo više vremena za čekanje. Moramo poručiti našim umirovljenicima da ih čeka bolja zlatna dob, našem obrazovanju da više neće biti zadnja rupa na svirali i da neće biti oni kojima će se najmanje podizati koeficijenti i konačno, moramo poručiti našim građanima da će živjeti bolje – rekao je Posavec.

Varaždinski SDP očekuje da će se prosvjedima u velikom broju priključiti mladi građani.

– Mladi u Hrvatskoj žive do 34. godine u roditeljskom domu što je najgore u Europskoj uniji, a razlog je taj što kvadrat stana prosječno košta 3000 eura, a njihova plaća nije niti 1000 eura. Većina je osuđena na kreditno ropstvo ili jednostavno nisu kreditno sposobni. Stambeno pitanje je samo jedan od razloga zašto je mladima u Hrvatskoj već došla voda do grla i zašto se žele odazvati na prosvjed – poručio je predsjednik Foruma mladih SDP-a Hrvatske Lovro Lukavečki, dodavši da je u Hrvatskoj svega 10 posto studenata smješteno u studentskih domovima, dok je europski prosjek 20 posto.

– Prošle godine 3000 studenata nije primljeno u studentske domove u Zagrebu, 1000 ih nije primljeno u studentske domove u Splitu. Svake godine gledamo namještanja i ulaženje u studentske domove preko veze. Ministarstvo obrazovanja je dalo pišljivih 60 eura mjesečne subvencije za privatni smještaj. Samo se zapitajte koliko košta najam privatnog smještaja, primjerice u Varaždinu, a da ne govorimo o nekim sveučilišnim gradovima poput Zagreba, Splita, Rijeke ili Osijeka. To sve pokazuje da Vlada ne brine o mladima, da ne razmišlja o mladima – zaključio je Lukavečki.

sjever.hr
15.02.2024.

Input your search keywords and press Enter.