Now Reading:
U potresu na Strahinjčici urušila se Planinarska kuća: Krapinske žurne službe testirale komunikaciju i spašavanje zarobljenih planinara
Full Article 3 minutes read

U potresu na Strahinjčici urušila se Planinarska kuća: Krapinske žurne službe testirale komunikaciju i spašavanje zarobljenih planinara

Povodom Dana jedinstvenog europskog broja za hitne službe 112 koji se obilježava 11. veljače, u četvrtak, 15. veljače, u Planinarskoj kući na Strahinjčici održana je simulacijsko-komunikacijska vježba „Potres 2024.” u organizaciji Službe civilne zaštite – Županijskog centra 112 Krapina.

Kako je rekao krapinsko-zagorski župan Željko Kolar, riječ je o vrlo korisnoj vježbi kojom se testira komunikacija između hitnih službi, što je ključna stvar u trenutku kada se dogodi velika elementarna nepogoda.

– Ja kao župan s načelnikom Stožera civilne zaštite sazovem sve službe da utvrdimo na brzinu potencijalne razmjere štete te da odredimo prioritete djelovanja jer kod postupanja hitnih službi ključna je komunikacija. Pretpostavka jeste, a s velikom željom da se to ne dogodi, da prilikom takvih velikih elementarnih nepogoda može doći i do nestanka telekomunikacijskih veza, da se izgube signali za mobitele i telefonske veze. Ostaje komunikacija preko Motorole, odnosno Tetre. Izuzetno je bitno da je to jedan uhodani protokol, da su službe međusobno već uigrane u takvoj vrsti komunikacije kako bi što efikasnije mogle djelovati – rekao je Kolar pa istaknuo važnost komunikacije na primjeru ratova u Ukrajini i Gazi.

– Prema prvim informacijama koje smo dobivali, prvo se išlo na uništavanje nekakvih centara razne veze. Obezglavite hitne službe, vojsku, policiju. A nakon toga se tek kreće u uništavanje nekih vojnih skladišta, vojnih postrojenja i ostalih vojnih ciljeva – objasnio je Kolar i izrazio nadu da na našem području neće biti takvih vrsta događaja, ali i dodao da uvijek treba biti spreman.

Realne okolnosti

Što se tiče današnje vježbe, događaj se nastojalo staviti u što realniji okvir, realnog protoka vremena koliko je potrebno pojedinim hitnim službama da dođu na mjesto nesreće, dodao je.

– Mi ne znamo gdje je devet zarobljenih planinara, ne znamo koliko ih je ispod krova, koliko ih je na južnoj ili sjevernoj padini. Ne moraju svi doći prvo ovamo i upravo s tom komunikacijom će se odmah i podijeliti tko će gdje, na kojem mjestu reagirati – kazao je župan.

Voditelj Službe civilne zaštite Krapina Miro Klasiček rekao je da je svrha vježbe provjera osposobljenosti djelatnika Službe civilne zaštite Krapina, Županijskog centra 112, žurnih službi i operativnih snaga Službe civilne zaštite vezane za rukovanje sustavima Tetra uređaja, kao i provjera ispravnosti samih uređaja.

– Ovu lokaciju odabrali smo jer se radi o mjestu izvan urbanog područja koje je zanimljivo za takvu vježbu jer su komunikacije na takvim lokacijama otežane, a negdje ih niti nema. Na vježbu su se odazvali pripadnici žurnih službi, Hitne medicinske pomoći, HGSS-a i policije te vatrogasci. Po završetku vježbe analiza će pokazati na koji način to funkcionira, funkcionira li dobro, ima li kakvih nedostataka te ima li stvari za poboljšanje – naveo je Klasiček i istaknuo posebno zadovoljstvo što se vježbi odazvao župan Kolar koji je stalno uključen u aktivnosti Službe.

Klasiček je potom kratko opisao scenarij vježbe:

– Desio se potres u okolice planinarske kuće, u planinarskoj kući se urušio krov te je ostalo zarobljeno nekoliko planinara. U okolici je došlo do urušavanja puteva i drveća te su planinari spriječeni u odlasku. Sada se putem Tetra uređaja šalje obavijest Županijskom centru 112, a Županijski centar dalje koordinira aktivnosti vezano uz daljnje potrebno postupanje – pojasnio je Klasiček.

mlpetrinjak/sjever.hr
15.02.2024.

Input your search keywords and press Enter.