Now Reading:
U Međimurskoj i Varaždinskoj županiji svaki treći radnik radi u industriji, a na varaždinskom je području najniža stopa nezaposlenosti u Hrvatskoj
Full Article 2 minutes read

U Međimurskoj i Varaždinskoj županiji svaki treći radnik radi u industriji, a na varaždinskom je području najniža stopa nezaposlenosti u Hrvatskoj

Zagrebačka i Varaždinska županija predvode po broju zaposlenih u prerađivačkoj industriji, ali po udjelu zaposlenih u industriji u odnosu na ukupan broj zaposlenih predvodi Međimurska županija.

Pokazuje to tablica DZS-a o broju zaposlenih u pojedinim djelatnostima po županijama na kraju prosinca prošle godine, a portal Župan.hr izuzeo je iz analize Grad Zagreb.

U prerađivačkoj industriji najviše je zaposlenih u Zagrebačkoj županiji (24.885), slijedi Varaždinska (23.121), pa Splitsko-dalmatinska (16.057), Međimurska (15.794) i Osječko-baranjska županija (15.304).

Ipak, najveći udio zaposlenih u prerađivačkoj industriji u odnosu na ukupan broj zaposlenih ima Međimurska županija, gdje je na kraju prosinca od 43,5 tisuće svih zaposlenih u industriji bilo njih gotovo 16 tisuća, odnosno 2,7 radnika u odnosu na ukupan broj.

Po udjelu zaposlenih industrijalaca u odnosu na ukupan broj zaposlenih slijedi Varaždinska županija, gdje je svaki treći radnik zaposlen u prerađivačkoj industriji, svakih 3,6 radnika u Koprivničko-križevačkoj, 3,7 u Krapinsko-zagorskoj i Brodsko-posavskoj te svakih 4,5 radnika u Karlovačkoj županiji.

U čak 12 županija prerađivačka industrija ima najveći broj zaposlenih uključujući i one koje se percipiraju kao poljoprivredne županije, donosi Župan.

Inače, najviše zaposlenih u Hrvatskoj je u spomenutoj prerađivačkoj industriji, više od 258 tisuća, a slijedi trgovina s 230 tisuća zaposlenih, više od 100 tisuća zaposlenih je pak u javnoj upravi, građevinskom sektoru, obrazovanju, turizmu, zdravstvu, dok je poljoprivreda na kraju godine zapošljavala manje od 55 tisuća radnika.

Pet najjačih županija po broju pravnih osoba u prerađivačkoj industriji, jesu Zagrebačka županija, Splitsko-dalmatinska, Primorsko-goranska, Istarska i Varaždinska županija, dok je odmah uz i mala Međimurska županija.

Dodajmo i da je najmanju stopu registrirane nezaposlenosti na kraju prošle godine imala Varaždinska županija, svega 3 posto.

sjever.hr/zupan.hr
15.02.2024.

Input your search keywords and press Enter.