Now Reading:
Međimurci su predvodnici u održivom turizmu – dodijeljeni prvi Good Travel certifikati u Hrvatskoj
Full Article 4 minutes read

Međimurci su predvodnici u održivom turizmu – dodijeljeni prvi Good Travel certifikati u Hrvatskoj

Nakon što je protekle godine Međimurje proglašeno Green Destinations regijom zbog održivog turizma, čime je postalo prva takva regija u Hrvatskoj, u četvrtak su dodijeljeni i Good Travel certifikati za postignuća turističkih dionika Međimurja u području održivog turizma.

Certifikate ponuđačima turističkih usluga dodjeljuje upravo međunarodna organizacija Green Destinations, a njih 13 su u četvrtak uručili župan Međimurske županije Matija Posavec i direktor Turističke zajednice Međimurske županije Rudi Grula.

Tim je povodom međimurski župan istaknuo kako je Međimurje ponosno na svoje vrijednost, svoje ljude i shvaćanje turizma.

– Danas je turizam i kultura i gospodarstvo, povijest, gastronomija i poljoprivreda. Sve to, pod nazivnikom održivosti, brendiramo Međimurje kao održivu destinaciju, kao “green destination” za koji smo dobili svjetski certifikat koji treba opravdati. Jedan od koraka tih opravdanja je upravo i sve više naših objekata koji nude smještajne kapacitete, koji nude dodanu vrijednost – čistoću u zelenoj oazi u srcu Europe. Dobivaju i certifikat od certificirane kuće koja je zapravo zastupnik Green Destinations ovdje u Hrvatskoj – rekao je župan Posavec te dodao kako upravo na toj temi održivosti žele dalje graditi kvalitetni turizam u Međimurju, što pokazuju i brojke.

– Naravno da županija podupire i turističke manifestacije i projekte. Povećan je iznos sredstava za potporu turističkih projekata sa 40 tisuća eura na 55 tisuća eura, drugim riječima, upravo zahvaljujući ovoj potpori realiziran je 81 projekt koji nam sasvim sigurno i donosi veći broj turista i gostiju i povećanje smještajnih kapaciteta koji je u odnosu na godinu prije toga povećan za čak 77 posto – rekao je župan.

Kako je objasnio direktor TZ-a, Rudi Grula, Green destination je generalni certifikat za destinaciju, dok je Good Travel za pojedinu uslugu.

– Danas 13 naših subjekata, prvi u Hrvatskoj i prvi uopće u ovom dijelu Europe, primaju taj certifikat koji je značajan za njih zato što potvrđuje da je njihova turistička usluga održiva. Naravno, to im omogućuje bolje pozicioniranje na platformama koje promoviraju i preko kojih se rade rezervacije i bukiraju i to je, naravno, direktna marketinška korist za njih – rekao je Grula te istaknuo kako je njima kao destinaciji cilj kvaliteta prije svega.

– Certifikacija je put da oni unaprijede svoju uslugu i da na tržište plasiraju poruku: “Eto, mi smo zaista to što vam obećajemo”. To je najveća vrijednost ovog certifikata – rekao je Grula te dodao kako na jesen predviđaju i drugi krug dodjele certifikata kada je planirano uključenje još 15-ak subjekata.

Direktorica Tourism Lab-a, službenog predstavnika Green Destination u Hrvatskoj, Katarina Miličević, rekla je da Green Destination broj jedan i zapravo jedini takav certifikat za destinacije.

– Međimurje je prva certificirana regija u Hrvatskoj, Green Destination regija, ali Međimurci su pokazali da su prvi i mi trenutno u Hrvatskoj imamo 13 prvih objekata koji su primili certifikat za turističke objekte. Međimurci su zapravo pokazali što znači sinergija i upravljanje održivim turizmom u Hrvatskoj – rekla je Miličević te dodala kako je certifikat priznanje da netko dobro i održivo upravlja svojim objektom.

Jedna od dobitnika certifikata je Adrenalinski park PG Geler, čija je vlasnica i direktorica Ivanka Horvat istaknula kako im certifikat jako puno znači.

– Nama to puno znači jer smo se mi od samog početka rada odlučili za zeleno i održivo u skladu sa obitelji, po mjeri čovjeka. Ovaj certifikat je stvarno šlag na torti. Znači nam puno jer nam olakšava poslovanje, gosti kad vide da je Green Destination certifikat, odmah znaju pravila ponašanja i ne moramo dodatno trošiti vrijeme i objašnjavati – rekla je Horvat.

Uz Adrenalinski park PG Geler, dobitnici certifikata su Pozojova hiža, Kuća Dobranić, Apartman “Hiža 38”, Kuća za odmor “Pušlek”, Kuća za odmor “Lina”, Toplice Sveti Martin, DK Sport Prelog, Rudi express, Ekomuzej “Međimurje malo”, Štrikom d.o.o/Vidikovac Mađerkin breg, TZO Sveti Martin na Muri – Mlinarska hiža i multimedijalna zbirka David Novinšćak te Izletište vinska kuća Hažić.

n.p.bajz/sjever.hr

15.02.2024.

Input your search keywords and press Enter.