Now Reading:
Župan Posavec predao ključeve dvaju novih vozila Zavodu hitne medicine MŽ, vrijedna su gotovo 190 tisuća eura
Full Article 3 minutes read

Župan Posavec predao ključeve dvaju novih vozila Zavodu hitne medicine MŽ, vrijedna su gotovo 190 tisuća eura

Djelatnici Zavoda za hitnu medicinu Međimurske županije na godišnjoj razini prevezu više od 30.000 pacijenata, a u hitnoj medicini obavi se gotovo 11.000 intervencija ili 30-ak intervencija dnevno.

S ciljem unaprjeđenja zdravstvenog sustava u Međimurju te omogućavanja najbolje zdravstvene zaštite pacijentima, župan Matija Posavec je u srijedu uime Županije Zavodu predao ključeve dvaju novih vozila za potrebe hitnog i sanitetskog prijevoza.

-Što kvalitetnija vozila u sanitetskom prijevozu su itekako važna za naše pacijente i ovo je samo dio ulaganja u naš zdravstveni sustav. Puno se bavimo našim zdravstvenim ustanovama i osim nabavke vozila, obnovljeni su prostori Zavoda za hitnu medicinu, napravljen je Centar za edukaciju, imamo u planu i obnovu naših ambulanti diljem Međimurja, riješili smo pitanje Kotoribe, sedam dana u tjednu od 0 do 24 sata, u suradnji s Domom zdravlja imamo lijepi projekt vezan uz koronografiju u ambulantama u Kotoribi, Murkom Središću i Čakovcu i Prelogu – istaknuo je župan Posavec.

Poručio je da se na tome neće stati te da je mnogo planova i za ovu godinu.

-Imamo planove vezane uz Županijsku bolnicu Čakovec, Zavod za javno zdravstvo i Zavod za hitnu medicinu te Dom zdravlja. S obzirom da imamo ideje svaki dan, razgovaramo o tome kako još više pojačati naš standard, radimo u potpunosti u funkciji naših pacijenata i građana – zaključio je župan Posavec.

Vladimira Križaj Grabant, ravnateljica Zavoda za hitnu medicinu Međimurske županije pojasnila je da je riječ o vozilima marke Volkswagen Transporter za Hitnu i o vozilu marke Citroen Jumper za sanitet.

-Ukupna vrijednost nabave iznosila je 187.137 eura, od toga na vozilo hitne otpada 112.500 eura, a na vozilo saniteta 74.637 eura. Financijska sredstva za oba vozila osigurala je Međimurska županija, na čemu ovom prilikom zahvaljujem našem županu Posavcu. Valja napomenuti da je ova nabava također jedna u nizu aktivnosti koje Zavod poduzima za unaprjeđenje kvalitete rada u djelatnosti hitne medicine i djelatnosti sanitetskog prijevoza – kazala je Križaj Grabant.

Napomenula je da Zavod trenutno ima deset vozila za potrebe djelatnosti hitne medicine i 18 vozila za potrebe djelatnosti sanitetskog prijevoza. Od 2021. godine, kada je Zavod preuzeo djelatnost sanitetskog prijevoza, nabavljeno je šest novih vozila za sanitet i jedno za Hitnu, čime je četvrtina voznog parka Zavoda obnovljena.

-Vozila hitne medicine godišnje ukupno prijeđu oko 240 tisuća kilometara, a vozila saniteta između 700 i 800 tisuća kilometara. U djelatnosti hitne medicine obavi se godišnje oko 10. 500 intervencija, dakle oko 28 dnevno, a u djelatnosti sanitetskog prijevoza se obavi oko 30 tisuća prijevoza. Ovdje bih iskoristila priliku da iznesem podatak i o novom radu naše ispostave Zavoda u Kotoribi, koja je počela raditi od 0 do 24, ali sedam dana u tjednu. Dakle, ispostava Kotoriba do sada je radila samo vikendom, a sada radi cijeli tjedan, što je rezultat izmjene mreže hitne medicine i kojoj je predviđen rad ispostave Kotoribe i Murskog Središća 24 sata dnevno, sedam dana u tjednu i sve na teret HZZO-a – rekla je ravnateljica Zavoda.

Zahvalila je svima koji su doprinijeli donošenju izmjene Mreže hitne medicine na području Međimurske županije na svim razinama, kao i onima koji su doprinijeli otvaranju i održavanju ispostava u Murskom Središću i Kotoribi, a to su prvenstveno Međimurska županija, grad Mursko Središće i općina Kotoriba.

a.kučić/sjever.hr
14.02.2024.

Input your search keywords and press Enter.