Now Reading:
Timovi zagorske hitne medicine susreću se s raznim intervencijama, ali i neugodnim pacijentima: „Nažalost, ima i verbalnog i fizičkog nasilja”
Full Article 2 minutes read

Timovi zagorske hitne medicine susreću se s raznim intervencijama, ali i neugodnim pacijentima: „Nažalost, ima i verbalnog i fizičkog nasilja”

Da je hrvatski zdravstveni sustav opterećen znaju već i ptice na grani, a ništa drugačije nije ni u Zavodu za hitnu medicinu Krapinsko-zagorske županije koji je primio preko 33 tisuće poziva, te su zaposlenici prošli preko 600 tisuća kilometara izlazeći na razne intervencije.

Da se timovi hitne medicine susreću s različitim situacijama, potvrdila je doktorica iz T-1 tima, Ivona Adamović, koja u Zavodu za hitnu medicinu Krapinsko-zagorske županije radi već dvije godine.

– Najčešći problemi zbog kojih naši građani zovu Hitnu su bolovi u prsima, bolovi u trbuhu te traume. Prometne nesreće, to su jedne od češćih i težih intervencija za nas. Također, tu su i osobe koji zovu zbog drugih osoba koje ostaju bez svijesti, pa često imamo reanimacije i slično – rekla je doktorica Adamović.

Posljednjih godinu dana doktorica radi u Ispostavi Zabok, a upravo tamo ima najviše intervencija s obzirom na to da pokrivaju područje jednog dijela autoceste te stare zagorske ceste. No, dobra vijest je da je Ispostava Zabok dobila nova dva tima T-2.

– U T-1 timu sudjeluju doktor medicine, medicinska sestra ili tehničar i vozač, a T-2 tim čine dva tehničara. Razlika je u tome da mi možemo liječiti na terenu i raditi kućne posjete i davati terapiju, dok nam je T-2 tim vrlo koristan u zbrinjavanju pacijenata dok dođu do bolnice – objasnila je doktorica Adamović te dodala kako se na terenu nerijetko susreću sa nasiljem.

-Nažalost ima nasilja, i verbalnog i psihičkog. Znamo se susretati i sa prijetnjama. Tu nam pomaže policija, kod agresivnih pacijenata često trebamo intervenciju policije, no ponekada se dovedemo u situaciju kada to nismo očekivali unaprijed – rekla je Adamović.

n.p.bajz/sjever.hr

14.02.2024.

Input your search keywords and press Enter.