Now Reading:
Požgaj izgubio pravnu bitku protiv Hrvatskih šuma oko raspodjele drvene sirovine
Full Article 2 minutes read

Požgaj izgubio pravnu bitku protiv Hrvatskih šuma oko raspodjele drvene sirovine

požgaj

Poduzetnik Nikola Požgaj izgubio je spor koji je na Visokom upravnom sudu vodio protiv Agencije za zaštitu tržišnog natjecanja i njeine odluke iz srpnja prošle godine, kojom AZTN nije „kaznio” Hrvatske šume zbog, po njemu, nepravilne prakse u raspodjeli drvne sirovine poduzetnicima, piše Poslovni dnevnik.

Slučaj koji je Požgajeva tvrtka Massive Panels pred AZTN-om pokrenula još dvije godine ranije, u lipnju 2021., AZTN je lani zaključio konstatacijom da su Hrvatske šume samoinicijativno predložile preuzimanje obveza da bi se, kako je bilo navedeno u odluci, „otklonili mogući negativni učinci postupanja ili propuštanja postupanja na tržišno natjecanje”.

U tužbi je sucima Visokog upravnog suda Požgaj spornima, među ostalim, naveo da je AZTN propustio utvrditi i da između Hrvatskih šuma i kupaca postoje zaključeni okvirni ugovori na 10 godina. Požgaj je na AZTN-u, osim zbog zlouporabe vladajućeg položaja koji na tržištu imaju Hrvatske šume, vodio i zaseban postupak protiv Hrvatskih šuma i Udruženja drvno-prerađivačke industrije pri HGK, zbog sklapanja sklapanja zabranjenog sporazuma.

AZTN je oba slučaja zatvorio, piše Poslovni dnevnik, prihvativši dovoljnim mjere koje su Hrvatske šume predložile. Konkretno, predloženo je da će kupcima pri dodjeli kvota na javnim natječajima primjenjivati jednake i transparentne uvjete, što će pratiti Ured uprave na temelju Programa o zaštiti tržišnog natjecanja kojeg će usvojiti, kao i da će svake godine uoči utvrđivanja kriterija za javni natječaj o uvjetima raspodjele trupaca provesti javnu raspravu.

Činjenicu da predlaže takve mjere Požgaj smatra priznanjem Hrvatskih šuma da krše pravila tržišnog natjecanja. Među ostalim je Požgaj Visokom upravnom sudu iznio problematičnim i postupanja AZTN-a u samom vođenju postupka, tvrdeći da je povrijedio Zakon o općem upravnom postupku u dijelu saslušanja stranki u postupku, jer prije donošenja odluke nije bilo omogućeno usmeno saslušanje i rasprava svjedoka u ovom postupku. No, sudsko Vijeće kojim je predsjedavao sudac Ante Galić nakon što je dobilo odgovore AZTN-a utvrdilo je da nije bilo propusta u donošenju odluke AZTN-a.

sjever.hr/poslovni.hr
14.02.2024.

Input your search keywords and press Enter.