Now Reading:
Ispostava Zabok dobila novo vozilo hitne medicinske službe vrijedno 152 tisuće eura, a s radom će početi i dva tima T2
Full Article 5 minutes read

Ispostava Zabok dobila novo vozilo hitne medicinske službe vrijedno 152 tisuće eura, a s radom će početi i dva tima T2

U Zaboku je održana primopredaja novog vozila hitne medicinske službe vrijednog 152 tisuća, a ključeve vozila je predao Krapinsko-zagorski župan Željko Kolar. Označen je i početak rada timova T2 u Ispostavi Zabok.

Proširit će se Mreža hitne medicine, odnosno dva tima hitne medicinske službe započet će s radom 1. ožujka u Ispostavi u Zaboku.

Ravnatelj Zavoda za hitnu medicinu Krapinsko‐zagorske županije Krešimir Božić na početku se osvrnuo na brojke Zavoda za hitnu medicinu koji govore o njihovom radu.

– Na broj 194 upućeno je 33.300, to je svaki četvrti stanovnik ove županije, 23.300 obrađenih pacijenata ili svaki peti stanovnik županije. Naši zaposlenici prošli su 600.000 prijeđenih kilometara ili slikovito rečeno naša vozila prošla su 15 puta oko ekvatora. Naša Zabočka ispostava obradila je najveći broj pacijenata na terenu- 2400 i 800 pacijenata u našim prostorima za reanimaciju – pojasnio je Božić i dodao kako su to postigli oni koji rade za sve žitelje ove županije, 365 dana u godini, sedam dana u tjednu, 24 sata dnevno, 155 djelatnika, 45 liječnika i doktora medicine, 70  medijskih tehničara i medicinskih sestara te 33 vozača.

Župan Željko Kolar osvrnuo se na 2017. godinu kada je Krapinsko-zagorska županija donijela odluku nezadovoljna s pokrivenošću županije mrežom hitne pomoći.

– Mi smo donijeli odluku da timove, T2 iz Konjščine i Klanjca za noć i vikende pretvorimo u T1. To smo financirali iz proračuna Krapinsko zagorske županije do kraja 2023. godine. Krenuli smo s 2.460.000 kuna 2017. ili 326.000 eura, da bi 2023. godinu završili s 3.408.000 eura ili 452.000 kuna. A još toliko, odnosno nešto više, 20.011.000 kuna i 2.611.000 eura smo uložili u opremanje našeg zavoda za hitnu medicinu Krapinsko-zagorske županije – naglasio je župan Kolar.

Tu je i 13 novih automobila, sva ostala medicinska oprema koju hitna mora imati i naravno uređenje prostora u kojem rade djelatnici. To je ukupno 5.300.000 eura ili skoro 40.000.000 kuna.

 – Što ova odluka Ministarstva zdravstva znači za Krapinsko-zagorsku županiju kada su u Mrežu hitne stavljeni timovi T1, sada su i Klanjec i Konjščina otišli na financiranje samog ministarstva, odnosno Zavoda, a za ovaj dodatni tim T2 u Zaboku će se tek vidjeti u sljedećem periodu. Zahvaljujem i osobno i u ime Krapinsko-zagorske županije Maji, koja je to odavno  razumjela da postoji ta potreba, ali nije bilo mogućnosti to realizirati. I rekao bih da je bila na neki način glasnogovornik Zavoda za hitnu medicinu Krapinsko-zagorske županije, da se naš osobni zahtjev realizira i to je sada učinjeno izmjenom zakona – komentirao je župan i naglasio kako će sada novac s kojim su morali prije financirati timove u Konjščini, koja je pokrivala Hrašćinu i Budinščinu, te Klanjec koji je pokrivao Kraljevec na Sutli, Tuhelj, Kumrovec i Zagorska Sela, uložiti u ljude, u njihovo dodatno obrazovanje, uređenje prostora i opremu.

Mi smo od 2017. godine kupili 13 automobila, a za  ovu godinu smo pripremili šest automobila za sanitetski prijevoz koji je preuzela Hitna i dva nova automobila za timove Hitne, a sljedeće godine ćemo nabaviti još šest novih automobila. Iako imamo među tri županije u Hrvatskoj najmlađi i najnoviji vozni park, imat ćemo još mlađi i još bolji. Sada ćemo moći to i kombinirati s popunjavanjem jumpera za sanitetski prijevoz i to će nam dati još jednu dodatnu mogućnost da budemo učinkovitiji u samom financiranju – istaknuo je Kolar.

Zadnja godina studenata na Medicinskom fakultetu u Zagrebu, onih koji se odlučuju da idu u Zavod za hitnu medicinu, prva želja je Zavod za hitnu medicinu Krapinsko-zagorske županije, ne grada Zagreba, ne Splita, Osijeka ni Rijeke.

 – To samo govori koliko ovdje vlada timski duh, kolegijalnost, koliko je tu znanja i koliko je želja tih mladih ljudi kad kreću u svoju medicinsku karijeru, da prve korake naprave ovdje kod nas – zadovoljno je kazao župan Kolar.

Ravnateljici Hrvatskog zavoda za hitnu medicinu Maji Grba – Vujević veliko je zadovoljstvo što je danas ovdje, jer kada su prije 10-ak godina započinjali, Krapinsko-zagorska županija nije imala organiziranu pravu hitnu medicinsku službu.

– To je bio jedan od motiva zašto se krenulo u reorganizaciju hitne, u 10 godina sami svjedočite do kuda smo danas došli, imamo moderne timove, koji su educirani za posao koji rade, imamo suvremenu opremu i dobro motivirane ljude, a o njima se brine i županija – naglasila je Grba-Vujević i zahvalila županiji i županu Željku Kolaru, koji je kroz sve ove godine jako puno ulagao u Sustav hitne medicine.

Podaci su pokazali da ova županija zaslužuje još više timova i ovdje smo stavili na ispomoć Tim 2, a jednako tako i zaslužuje da sve te timove plaća HZZO – zaključila je ravnateljica Hrvatskog zavoda za hitnu medicinu.

i.belošević/sjever.hr 14.02.2024.

Input your search keywords and press Enter.