Now Reading:
Današnjom Čistom srijedom počinje korizma: Znate li što je blagdan Pepelnice?
Full Article 2 minutes read

Današnjom Čistom srijedom počinje korizma: Znate li što je blagdan Pepelnice?

Čista je srijeda, odnosno blagdan Pepelnice kojim počinje korizma. Riječ je o periodu od 40 dana, ne računajući nedjelje, kao posebnom obliku pokorničke priprave vjernika za proslavu Kristova vazmenoga otajstva i najvećeg kršćanskog blagdana – Uskrsa.

Naziv Pepelnica potječe iz obreda pepeljenja, kad svećenik vjernike posipa pepelom po glavi ili im, već prema običajima kraja, pepelom napravi znak križa na čelu, izgovarajući pritom; „Obratite se i vjerujte evanđelju” ili „Sjeti se, čovječe, da si prah i da ćeš se u prah vratiti”, piše Tportal.

Posipanje pepelom u kršćanskoj tradiciji označava pokoru i spremnost na novi život, ali i na smrtnost i prolaznost, kao i na potrebu da se podloži Bogu, svome Stvoritelju.

Pepelnica uvijek pada srijedom, a budući da poziva na unutrašnje čišćenje naziva se i Čistom srijedom. Kako bi se naglasio pokornički karakter Čiste srijede, taj je dan, uz Veliki petak, Crkva proglasila zapovjednim postom i nemrsom.

Postiti znači najesti se jednom do sita u danu, a ne mrsiti znači ne jesti meso. Obično se osim mesa ne jedu ni mlijeko, jaja i mliječni proizvodi. Naglasak je na umjerenosti u hrani, štoviše dragovoljnom gladovanju, kako bi se time posebno istaknula spremnost na žrtvu i odricanje iz ljubavi i zahvalnosti prema Kristovoj muci i smrti.

Post obvezuje sve vjernike od navršene 18. do započete 60. godine života, dok nemrs obvezuje sve koji su navršili 14 godina života u sve petke, a napose korizmene, osim onda kada na taj dan padne svetkovina.

Početkom 3. stoljeća pokornička priprava za Uskrs trajala je od jednog ili dva tjedna, a stoljeće kasnije priprava je trajala četrdeset dana, po čemu je korizma i dobila naziv. Ta je priprava počinjala prvom nedjeljom korizme, a završavala je na Veliki četvrtak, piše Tportal.

Od 6. stoljeća korizma započinje na Pepelnicu, tako da se njezino trajanje povećalo na 44 dana.

sjever.hr/tportal.hr
14.02.2024.

Input your search keywords and press Enter.