Now Reading:
Danas je najromantičniji blagdan – Valentinovo. Znate li zašto je baš danas Dan zaljubljenih?
Full Article 2 minutes read

Danas je najromantičniji blagdan – Valentinovo. Znate li zašto je baš danas Dan zaljubljenih?

Jedan od najromantičnijih u nizu mnogobrojnih blagdana je upravo Valentinovo koje svake godine slavimo 14. veljače.

Valentinovo simbolizira Dan zaljubljenih, odnosno dan kada zaljubljeni parovi na romantičniji način iskazuju ljubav i pažnju svojim voljenima, zato je ovo mnogima jedan od najdražih blagdana.

Kako je nastalo Valentinovo?

Najstarija teorija potječe još iz doba starog Rima za vrijeme vladavine Klaudija I, piše portal Wish.hr. Zbog tadašnjih ratova car Klaudije dao je naredbe prema kojima se vojnici nisu smjeli ženiti niti stupati u zajedničke veze upravo jer je smatrao da se tek tada vojnici neće željeti boriti u ratovima koji su dolazili. Obitelj i djeca vojnicima bi bili na prvom mjestu, a ne ratovi u kojima su mogli izgubiti živote.

Najpouzdanija teorija je da Valentinovo potječe upravo od svećenika Valentina u njegovu spomen, dok prema drugim teorijama kažu da se dan 14. veljače smatrao danom kada je započinjalo parenje ptica.

O svećeniku Valentinu

Za vrijeme vladavine cara Klaudija I živio je svećenik Valentino. Mogli bih reći da je on bio jedan od začetnika ovog današnjeg blagdana budući da je poticao ljubav, slogu i zajedništvo između ljubavnih parova.
Iako su careve naredbe bile jednake za sve stanovnike, svećenik Valentino se oglušio na careve naredbe te je mimo njegova odobrenja odlučio sklapati brakove između ljudi koji su to željeli. Brakovi su se sklapali na tajnim mjestima, a njihova održavanja bila su velika tajna.

Upravo na dan zaljubljenih, 14. veljače svećenik Valentino je otkriven, ulovljen i bačen u tamnicu. Zbog nepoštivanja zakona odrubljena mu je glava, a nakon smrti narod ga je proglasio velikim svecem. Tada su se dva blagdana spojila u jedan. Blagdan Luperkalija i smrt Svetog Valentina, piše Wish.

Valentinovo danas

U današnjem modernom svijetu Valentinovo je postalo dosta moderno, ali i komercijalizirano. Slavi se na različite načine, ali ne ograničava se samo na zaljubljene parove i izgubljene ljubavi. Valentinovo tako veliča i ljubav djeteta prema roditeljima i obrnuto, dragim prijateljima i svima onima koje nosimo duboko u srcu.

Kažimo na kraju i da je Valentinovo dan kada se, nakon Božića, u svijetu pošalje najviše čestitaka i proda najviše cvijeća.

sjever.hr/wish.hr

14.02.2024.

Input your search keywords and press Enter.