Now Reading:
Zagrebačka županija u top 5 najrazvijenijih županija u Hrvatskoj
Full Article 2 minutes read

Zagrebačka županija u top 5 najrazvijenijih županija u Hrvatskoj

Zagrebačka županija i dalje je u IV. najuspješnijoj skupini razvijenosti – stoji u Odluci Vlade RH o razvrstavanju jedinica lokalne i regionalne samouprave prema stupnju razvijenosti.

Uz Zagrebačku županiju, u IV. skupini jedinica područne (regionalne) samouprave koje se prema vrijednosti indeksa nalaze u prvoj polovini iznadprosječno rangiranih jedinica su i Grad Zagreb, Dubrovačko-neretvanska, Istarska i Zadarska županija.

U III. skupini jedinica područne (regionalne) samouprave koje se prema vrijednosti indeksa nalaze u drugoj polovini iznadprosječno rangiranih županija su Krapinsko-zagorska, Međimurska, Primorsko-goranska, Splitsko-dalmatinska i Varaždinska županija.

U II. skupini su Bjelovarsko-bilogorska, Karlovačka, Koprivničko-križevačka, Ličko-senjska , Osječko-baranjska i Šibensko-kninska županija, dok su u I. skupini Brodsko-posavska, Požeško-slavonska, Sisačko-moslavačka, Virovitičko-podravska i Vukovarsko-srijemska županija.

U Zagrebačkoj županiji u VIII. skupini su Dugo Selo, Samobor, Stupnik, Sveta Nedelja, Velika Gorica, Zaprešić, a u VII. skupini Bistra, Brdovec, Ivanić-Grad, Jastrebarsko, Klinča Sela, Marija Gorica, Pušća, Sveti Ivan Zelina. U VI. skupini su Bedenica, Jakovlje, Luka, Pisarovina, Vrbovec, a u V. skupini Brckovljani, Dubravica, Kloštar Ivanić, Kravarsko, Križ, Rugvica. U IV. skupini su Gradec, Krašić, Orle, Rakovec, u III. Dubrava, Pokupsko, Preseka, u II. Farkaševac, dok je u I. skupini Žumberak.

U odnosu na indeks razvijenosti iz 2018., kada su u Hrvatskoj bile 304 jedinice lokalne samouprave koje su bile ispodprosječno razvijene, te 252 koje su bile iznadprosječno razvijene, prema novim indeksima razvijenosti 287 jedinica lokalne samouprave ima indeks ispodprosječne razvijenosti, dok njih 269 ima indeks iznadprosječne razvijenosti. U odnosu na 2018. godinu, danas imamo 17 više iznadprosječno razvijenih gradova i općina.

sjever.hr/zagrebacka-zupanija.hr
13.02.2024.

Input your search keywords and press Enter.