Now Reading:
Dječji vrtić u Virju dobio nove prostore, posjetio ga i župan Koren
Full Article 3 minutes read

Dječji vrtić u Virju dobio nove prostore, posjetio ga i župan Koren

U Virju je održana završna konferencija projekta „Dogradnja i opremanje dječjeg vrtića s jaslicama u Virju“, sufinanciranog sredstvima iz Europske unije u okviru  Nacionalnog plana za oporavak i otpornost te sredstvima Općine Virje.

Projekt vrijedan 480.000 eura, Europska unija je sufinancirala s 324.905 eura, a ostatak je osigurala Općina Virje koja se može pohvaliti i činjenicom da je ovo prvi završen projekt tog tipa u državi financiran iz NPOO-a.

Svečanosti su uz domaćine, načelnika Općine Mirka Peroka i pročelnicu Kristinu Filipović, prisustvovali i koprivničko-križevački župan Darko Koren s pročelnicama Melitom Ivančić i Anom Mušlek, Melita Birčić ravnateljica PORA Regionalne razvojne agencije koja je pružala stručnu administrativnu pomoć na projektu, ravnateljica Dječjeg vrtića Zrno Maja Šobak, predstavnici tvrtki GT Jura i Prostor Eko koji su izveli radove, odnosno nadgledali izgradnju, predstavnice Središnje agencije za financiranje i ugovaranje programa i projekata Europske unije te direktor TZ Središnja Podravina Nikola Cik. 

Projektom je dograđen i opremljen prostor za nove dvije odgojno-obrazovne skupine sa svim potrebnim nusprostorijama za boravak djece. Ukupna  površina dogradnje iznosi 258,68 m² čime su povećani kapaciteti za djecu vrtićke dobi koja nije imala uvjete za sudjelovanje u ranom i predškolskom odgoju i obrazovanju. Vrtić sada pohađa 130 djece koja su raspoređena u sedam odgojnih skupina, pojasnila je pročelnika Filipović, ujedno i voditeljica projekta.

Zadovoljstvo realizacijom projekta je iskazao i župan Koren koji je istaknuo Općinu Virje kao primjer dugoročne, odgovorne i konzistentne politike razvoja u koju spada i briga o demografskim trendovima.

Ovakvim projektima čuva se život u ruralnim sredinama što je iznimno važno u današnje vrijeme u kojima se sav razvijeni svijet suočava s demografskim trendovima koji nisu dobri. Općina Virje je imala fiskalnu mogućnost da uloži i vlastita sredstva u ovaj projekt što je za svaku pohvalu, mnogo puta smo bili ovdje kao prijatelji i partneri i svaki puta svjedočimo napretku. Sinergija države i jedinica lokalne i regionalne samouprave je nužna, jedni bez drugih ne možemo, ali ono što možemo jest učiniti maksimalne napore da pokušamo utjecati na ove loše trendove. Uvjeren sam da će na području općine i u vremenu pred nama biti još dobrih projekata, kako na ponos Općine tako i na ponos Županije – istaknuo je župan Koren. 

Nakon prigodnih govora uslijedio je i obilazak Dječjeg vrtića „Zrno“ u kojem su mališani kroz igru i ples pokazali svoje kostime i proveselili se za maškare.

sjever.hr 13.02.2024.

Input your search keywords and press Enter.